Zeleno-lijeva koalicija: Izađite na izbore, sada napokon imate za koga glasati
Sud časti isključio Josipu Rimac iz HDZ-a
Cappelli: Nema razgovora s onima koji naštimavaju račune
Živi zid: Ministar Ćorić neprijatelj je svakog hrvatskog kućanstva
Demokrati: Ustaški poklič konačno treba trajno zabraniti
VLADA Na teret proračuna udžbenici za učenike slabijeg imovinskog statusa
Vlada: Iz proračunske zalihe 1,1 milijuna za udrugu Palčići

  Zdravlje

Obilježavanje Svjetskoga dana nepušenja

        29.05.2014.         1133 pogleda
Obilježavanje Svjetskoga dana nepušenja

U subotu, 31. svibnja u svijetu se obilježava Svjetski dan nepušenja. Cilj i smisao ove javnozdravstvene akcije jest promovirati zdravlje: ohrabriti nepušače da ustraju u nepušenju, ali i potaknuti pušače da prestanu pušiti.

U Virovitičko-podravskoj županiji već niz godina obilježava se ovaj značajan datum, a u tome svakako prednjači Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije koji u suradnji s mnogim stručnjacima i institucijama organizira brojne izvorne aktivnosti kojima se želi skrenuti pažnja javnosti na veliki javnozdravstveni problem štetne upotrebe duhanskih proizvoda. Podršku ovim aktivnostima pruža uvijek i Virovitičko-podravska županija.

Slijedom toga, i ove će godine Svjetski dan nepušenja u našoj županiji biti obilježen javnozdravstvenom akcijom pod nazivom „Udahni život zdravim plućima“ koji su osmislili stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije u suradnji s Klubom za ekspedicionizam i sport (KEKS) iz Virovitice. Podsjetimo, već nekoliko godina Zavod za javno zdravstvo i KEKS suorganiziraju ture u vožnji biciklom ili tračanje po našoj i susjednim županijama kako bi promovirali zdravlje. Ove će se godine, u subotu 31. svibnja, biciklisti entuzijasti KEKS-a biciklima voziti po Virovitičko-podravskoj županiji i dijeliti promotivne i informativne materijale građanima. Pozivaju se građani da im pridruže u vožnji biciklima. Istoga će dana, dakle u subotu 31. svibnja, između 10 i 12 sati u središtu Virovitice i Slatine biti postavljeni štandovi na kojima će se građani moći informirati o zdravlju, ali će istovremeno moći i sami aktivno sudjelovati u vožnji sobnog bicikla koji će biti postavljen uz ove štandove. Nakon završetka akcije sobne će bicikle Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije donirati školama koje obrazuju djecu s teškoćama u razvoju u posebnim programima nastave kako bi na praktičan način i ovu specifičnu i ranjivu populaciju učenika motivirali na usvajanje i razvijanje zdravih životnih navika.

Osim navedenoga, i ove je godine u srednjim školama u Virovitičko-podravskoj županiji nastavljeno s projektom „Ja sam iz razreda nepušača“. Cilj i smisao ovoga projekta jest identificirati razredne odjele srednjih škola u kojima niti jedan učenik ne puši cigarete, a time potaknuti i ohrabriti mlade da ustraju u nepušenju kao prilogu zdravome življenju. Za učenike iz razrednih odjela nepušača Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije pripremio je i prigodne motivacijske poklone.

Idejni tvorci ovih akcija su prim. mr. sc. Miroslav dr. Venus, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije i predsjednik Povjerenstva za suzbijanje bolesti ovisnosti Virovitičko-podravske županije i profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije ZdravljeVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.