Počinje prikupljanje potpisa liječnika za povlačenje suglasnosti za prekovremeni rad
DHMZ: Djelomice sunčano uz porast naoblake
HAK: Na mostovima i nadvožnjacima moguća poledica
Ribić: Ne očekujem da će Vlada posegnuti za zabranom štrajka
Peović: Hrvatskoj su potrebne korjenite promjene
Sladoljev (Most): Zakon o navijačima je licemjeran i kontradiktoran
Ministarstvo pravosuđa kreće s energetskom obnovom zgrade Općinskog suda u Virovitici

  Politika

O smanjenju braniteljskih mirovina: Replika Đakić-Smiljanec

        28.05.2010.         2472 pogleda
O smanjenju braniteljskih mirovina: Replika Đakić-Smiljanec

Prijedlog zakona o smanjenju mirovina određenih, odnosno ostvarenih prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju (zakonom se smanjuju sve mirovine ostvarene prema posebnim propisima, pa i braniteljske, iznad 3500 kuna, za 10 posto). 

Replika na raspravu Josipa Đakića - NADA ČAVLOVIĆ SMILJANEC:


Zastupnice Đakiću, slušajući vašu raspravu koja je najviše usmjerena prema nama tu iz redova SDP-a, ispada kao da mi predlažemo smanjenje mirovina hrvatskih branitelja, a ne vi. Zaista ne mogu vjerovati da vi, kao predsjednik najjače hrvatske braniteljske udruge HVIDRA-e, tako zdušno branite smanjenje braniteljskih mirovina za 10 posto.

Ono što sam najmanje očekivala je da se vi, kao predsjednik HVIDRA-e i kao predstavnik braniteljske populacije, borite da se braniteljima mirovine ne smanjuju. Vi se ovdje očito ne ponašate kao predsjednik HVIDRA-e, ne zastupate tu populaciju, nego očito predstavljate, odnosno stojite na braniku HDZ-ove politike. Vi ste prije svega političar i zato podržavate ovu mjeru o smanjenju mirovina hrvatskih branitelja za 10 posto. Hrvatski branitelji, kao i hrvatski građani, nisu krivi što je hrvatska država danas u ovakvoj situaciji u kakvoj se nalazimo, što je stanje hrvatskog gospodarstva katastrofalno i što hrvatski građani žive sve teže. Sve ove mjere, koje je Vlada poduzela, krizni porez i uvođenje novih nameta, uvedene su na način da se dodatno osiromaše hrvatski građani. A isto tako i hrvatski branitelji.

Odgovor na repliku - JOSIP ĐAKIĆ: 

Evo gospodine potpredsjedniče, moram reći da uvijek zdušno ponekad i emotivno i srčano branim interese hrvatskih invalida Domovinskog rata i hrvatskih branitelja i danas, od 10% smo budite uvjereni donijeli odluku jednoglasno, na glavnom odboru HVIDRA-e RH na izvanrednoj sjednici. Mi smo donijeli u ovih 4 mjeseca za ova 4% koja ostaju posebnog poreza i zato mi je teško i žao i sve sam učinio ali razgovarajući sa svim mjerodavnima i ministrima i Šukerom, i Ivićem i predsjednicom Vlade, zasigurno su ove mjere neophodne, nužne i vjerujem da će i moji prijatelji i suborci razumjeti moja nastojanja, a i sigurno ću i dalje težiti tome da populacija najzaslužnijih zasigurno bude uvijek zaštićena. Bilo kojim načinom, javno ili tihom diplomacijom ja ću se izboriti za njihova prava, i zasigurno ću uvijek stajati na braniku i domovine Hrvatske, ali i onih koji su je časno stvarali i branili, za razliku od vas.

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

donat
25.6.2010. 14:04
BRAVO --devize --to je odgovor na sva pitanja --u večini slučajeva povlaštena mirovina je povlaštena s razlogom i uvjetu se za takvu mirovinu izbjegavaju u velikom luku tako da mi nije jasno bjes građana na takve mirovine jedino što su neuki i neupućeni pa nerazumiju .
devize
1.6.2010. 19:43
Povlaštenih je 13 kategorija, a dolaze još dvije. To su `radnici` na razminiranju i azbestoza.

Zakoni za ove nove dvije skupine, već su usvojeni.

Ako netko želi ići u ``povlaštenu`` mirovinu neka se zaposli na razminiranju na 20 godina. Ako bude imao `sreću` i bude ranjen `povlaštenu` mirovinu će dobiti prije, a ako pogine `povlaštenu` mirovinu će primati žena (ako je oženjen).

Pirotehničar-zanimanje samo za povlaštene!!
anakonda
1.6.2010. 11:03
zar su svi dobili zabranu kometiranja?
anakonda
30.5.2010. 14:38
već smo duboko u krizi a to je početak kraja??
teško se je izjasniti da li je ovo kriza ili početak kraja.
ali zašto su samo BRANITELJIMA DOMOVINSKOG RATA SMANJENENE MIROVINE A OSTALIMA NE, SJETIMO SE TKO SVE IMA POVLAŠTENE MIROVINE??????????

Rezanjem povlaštenih mirovina ušteda državi od milijardu kuna
Najbrojniji su umirovljeni hrvatski branitelji, a bivši zastupnici i ministri imaju najviše mirovine. Za 181.224 posebne mirovine Hrvatska godišnje isplaćuje 7 milijardi kuna .

Povlaštenih 13 skupina
Iako je uvriježeno mišljenje da su jedini uživatelji povlaštenih mirovina umirovljeni zastupnici, premijeri i ministri, oni čine samo manji dio armije povlaštenih umirovljenika u Hrvatskoj. Među 181.224 korisnika povlaštenih mirovina samo 505 su umirovljeni zastupnici, ministri i premijeri. Ukupno je 13 skupina povlaštenih umirovljenika, a najbrojnija među njima (67.714) su hrvatski branitelji i obitelji poginulih branitelja.

Druga skupina po brojnosti su sudionici NOR-a, kojih još ima 41.679, a treća pripadnici hrvatske domovinske vojske od 1941. do 1945. (19.678), kako su u Zakonu iz 1992. nazvani preživjeli pripadnici nepartizanskih postrojbi iz Drugog svjetskog rata. Tri od ukupno 13 skupina povlaštenih umirovljenika imaju prosječne mirovine veće od 5000 kuna.

Mirovine manje od 5000 kn
To su umirovljeni ministri i zastupnici (prosječna mirovina isplaćena u siječnju ove godine bila je 9321 kunu), umirovljeni redoviti članovi HAZU te umirovljeni branitelji .
Ostalih deset skupina privilegiranih mjesečno primaju manje od 5000 kuna

ISPADA DA SU SAMO BRANITELJIMA SMANJENE MIROVINE, A OSTALIMA????????????

POSTAVLJA SE PITANJE, A TKO SU OVI???????
a treća pripadnici hrvatske domovinske vojske od 1941. do 1945. (19.678),
ivan2
30.5.2010. 0:13
Mislim da je konstatacija POČETAK KRAJA nA DJELU . Bilo je za očekivati ovo stanje jer je isključivo politika za ovo odgovorna . Žao mi je svakog časnog branitelja ali mislim da ovo nije dno već smo duboko u krizi a to je početak kraja??
anakonda
29.5.2010. 15:00
SADA IMAMO MIŠLJENJE HDZ-A I SDP-A VPŽ, BILO BI ZANIMLJIVO KADA BI SE OSTALE STRANKE OČITOVALE O SMANJENJU BRANITELJSKIH MIROVINA: HSU, HSP, HDSSB, HSPD, HSS......
HDZ JE POKRAO MIROVINSKI FOND, BRANITELJSKI FOND, DRŽAVU... A SADA SU NA RED DOŠLE I BRANITELJSKE MIROVINE, ŠTO JE SADA NA REDU???????????
ĐAKIĆ?
ON JE IPAK SAMO SPOSOBAN POLITIČAR:
Raskol: Hvidra puca zbog Glavaša, Đakić u probemima zbog sukoba interesa

Nakon što se slavonski HDZ raskolio zbog Branimira Glavaša, slično bi se moglo dogoditi i Hvidri. Dok osječka Hvidra s Miljenkom Kolobarićem na čelu stoji čvrsto iza Glavaša, središnjica koju predvodi Josip Đakić za cijeli je slučaj nezainteresirana.
To se vidjelo i na nedavnom skupu potpore Glavašu pred zatvorskom bolnicom u Zagrebu na kojem su se pojavili samo predstavnici slavonske Hvidre, a središnjica je znakovito šutjela. Tada je Kolobarić kritizirao Đakića, Merčepa i Dečaka da su Glavaša ostavili na cjedilu.
– Očekujemo da Đakić jasno i glasno podrži Glavaša – traži Kolobarić. Očekivao je da će Hvidra jednoglasno podržati Glavaša kao što je podržala Gotovinu i Norca. Napominje da je osječka Hvidra u posljednjih godinu i pol dana podnijela velik teret kada je zbog “slučaja Glavaš” ispitano čak 600 branitelja.
– Naših je sedam članova uhićeno i sada se nalaze u pritvoru. Zanimljivo je da su trojica od njih bila u zatvoru u Somboru – objašnjava Kolobarić dodajući da je tražio od potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor da im pomogne financijski kako bi mogli platiti odvjetnike za obranu.
– Đakić je pao pod utjecaj Šeksa – kaže Kolobarić.
Đakić, koji je i saborski zastupnik HDZ-a, tvrdi da politika nema nikakav utjecaj na njegovo djelovanje.
– Ne vodim političke rasprave. Mi se bavimo onim što nam nalaže naš statut, a to je briga za branitelje – objašnjava Đakić.
Objašnjava da nije bio na skupu potpore Glavašu zbog toga jer je imao druge obveze. Na naše pitanje bi li došao na skup da je imao vremena, Đakić kaže da bi o tome razmislio.

Josip Đakić - Majstor za bezizlazne situacije

Predsjedniku Hvidre Josipu Đakiću nije lako. Moćni osječki ogranak želi da Hvidra jače stane iza Branimira Glavaša, a na drugoj strani Đakić kao disciplinirani član HDZ-a mora provoditi Vladinu politiku Ive Sanadera. Ako jače stane iza Glavaša, onda je protiv Vlade. Ako pak stane iza Vlade, onda je protiv Glavaša i osječke Hvidre. No, Đakić je majstor u tim gotovo bezizlaznim situacijama, što je pokazao prošle godine kada je uhićen general Gotovina. U svakom slučaju, Glavaš ne može očekivati značajniju podršku Hvidre dokle god je Đakić na njezinu čelu.

Glavašev čovjek

Predsjednik osječke Hvidre Miljenko Kolobarić vodi organizaciju koja ima oko 2100 članova i jedna je od najjačih u Hrvatskoj. Đakić je na Šeksovoj i Sanaderovoj liniji, a Kolobarić slovi kao Glavašev čovjek. Premda napadno izbjegavaju govoriti o raskolu, on je gotovo neizbježan

Večernji list
nedjelja, 12.11.2006.
OVO JE BIO POČETAK KRAJA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Sonic
29.5.2010. 14:09
Đakiću, veliki branitelju, kao prvo zašto se nisi oglasio za đakovačku bojnu za koju te čeka sud? Kako te nije sram spominjati branitelje koji godinama nakon rata osjećaju posljedice tog nesretnog rata? Kako te nije sram u saboru pričati o ljudima oboljelima od ptsp-a i invalidima, i stavljati se u poziciju gazde koji će odlučivati o njihovoj sudbini?
Tima kojima si danas smanjio mirovine 10%, ti bi Đakiću trebao ljubiti tlo po kojem hodaju.
Ako se ne možeš izboriti za njihova prava kao predsjednik HVIDRE, daj ostavku. Doći će netko sposobniji tko im neće mazati oči.
Jer, na Mesićev spomen o uštedama na pokopima hrvatskih branitelja, ti si prvi izjavio da je uopće degutantno razmišljati o tome, te si tražio preispitivanje njegove odgovornosti kao predsjednika države.
Zašto se sada ne dogodi isto?
anakonda
29.5.2010. 10:07
Đakić: Mesićeva izjava o braniteljskim pokopima sramotna
ZAGREB - Predsjednik HVIDR-e Josip Đakić rekao je danas da je izjava predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića o mogućnostima uštede na pokopima hrvatskih branitelja "degutantna i sramotna". Takvo ponašanje vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga prema onima koji su branili i oslobodili Hrvatsku sramotno je, ocijenio je Đakić, najavivši da će braniteljske udruge vjerojatno pokrenuti inicijativu za preispitivanje Mesićeve odgovornosti kao predsjednika države.
Sedam milijuna kuna, koliko se godišnje izdvaja za braniteljske pokope, zanemarivo je naspram braniteljskih potreba, a za dostojanstvo koje moraju imati nema cijene, istaknuo je.
Đakić smatra da bi predsjednik Mesić radije trebao "smanjiti troškove za svoje službenike i savjetnike koji pregovaraju s Vladimirom Zagorcem u svezi nekakvih nagodbi".
Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke reagirala je na izjavu predsjednika Mesića priopćenjem, u kojem se ističe kako se time "još više žele smanjiti prava ljudi koji su stvarali hrvatsku državu".
Zbog "sve većeg i izraženijeg ponižavanja hrvatskih branitelja" PREDLAŽU udrugama proizašlima iz Domovinskog rata da se početkom IDUĆE GODINE (2010) okupe na kongresu kako bi se suprotstavili "marginaliziranju, potcjenjivanju i prešućivanju ljudi koji su bili prvi kada je trebalo". Od Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske SOLIDARNOSTI.
ODE MESIĆ, PADAJU MIROVINE??????
anakonda
29.5.2010. 10:04
Dečak: Mesićeva izjava je nepromišljena i neprimjerena
Predsjednik Republičke koordinacije udruga iz Domovinskog rata, umirovljeni general Đuro Dečak rekao je danas da je izjava predsjednika Stjepana Mesića o mogućoj mjeri uštede na pogrebima branitelja neprimjerena i nepromišljena. Sredstva za pokope branitelja sigurno neće utjecati na ekonomsku stabilnost Hrvatske, a riječ je o stečevini koja je zakonski kategorizirana i ne bi bilo primjereno da se ukida, ocijenio je.
DEČAK JE DOBRO UOČIO, ALI NITI OVIH 10% NEĆE SPASITI DRŽAVU VEĆ USKORO SLIJEDI NOVIH 10% SMANJENJA MIROVINA BRANITELJIMA.
STVARNO JE DRŽAVA U BANANI KADA JE IŠLA SMANJIVATI BRANITELJSKE MIROVINE???????
freeman
29.5.2010. 6:50
Jopa, vrijeme je da udrugu prepustiš drugome, zaista, ako ti ne braniš njihove interese, čemu i kome TI onda služiš ("zna se" - koja odvratna fraza). Nije mi jasno kako si se uspio tako promijeniti. Prijateljima i glasačkom tijelu danas govoriš jedno, iz saborske klupe drugo. Zar je tebi svejedno, i kako ćeš danas-sutra prolaziti kroz grad pored prijatelja i poznanika...ili te zapravo boli ona stvar, jer sebe si osigurao, i svejedeno ti je u kakvoj je stanju ona, čija su ti usta puna, naša jedina Hrvatska. Svake godine posjećuješ odar i odaješ (s pravom) počast Stjepanu Sulimancu - mislim da se on davno okrenuo u grobu...
anakonda
28.5.2010. 22:09
"Hrvatski branitelji, kao i hrvatski građani, nisu krivi što je hrvatska država danas u ovakvoj situaciji u kakvoj se nalazimo, što je stanje hrvatskog gospodarstva katastrofalno i što hrvatski građani žive sve teže."

ako je to istina, a je, zašto se onda braniteljima smanjuju mirovine????????????
ovoj vladi ništa nije sveto pa čak i branitelji. sjetimo se kako je počelo:
Branitelji najavljuju tužbe: Vlada uzela iz Fonda za branitelje 1.4 milijarde kuna
HRVATSKA Vlada zagrabila je u kasu Fonda branitelja te uzela oko 1,4 milijardi kuna dobivenih prodajom Ine. Tog novca jednostavno nema na računu", ........

ispada da je zagrebačka hvidra bila u pravu:
Hvidra o "povlaštenim mirovinama": Zar je povlastica biti osakaćen i imati noćne more?
"Ovih dana, pred predsjedničke izbore, po raznim tiskovinama kojekakvi novinari lansiraju temu o povlaštenim mirovinama u Republici Hrvatskoj. Umjesto da u vrijeme recesije pitaju što je sa RATNOM ŠTETOM.....
navodi se u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik zagrebačke Hvidre Ivan Pandža.

"Invalidi i poginuli nisu planirali svoja umirovljenja i stradavanja"
"Kao prvo, branitelji ne dobivaju mirovine nego invalidi i obitelji poginulih, a to nisu povlastice nego posljedica stradavanja državljana Republike Hrvatske, odgovornih i lojalnih narodu i državi............

a rezultat je:
Cijena ljubavi: Kosor udvostručila broj povlaštenih braniteljskih mirovina!
Sadašnja premijerka Jadranka Kosor, a bivša ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti voli u javnosti reći da ima veliku podršku braniteljske populacije, no čini se kako se na kraju saznala i cijena te ljubavi.
pravas
28.5.2010. 22:08
danas oni drugi imaju veća prava od branitelja njihova prava se ne diraju sramite se nadam se da vam je ovo zadnja vladavina jer upropastili ste hrvatsku gdje vam je sanader sa jamstvenom karticom .
pravas
28.5.2010. 22:03
neču te razumjeti vrijeme je da daš ostavku na svim dužnostima jer ne štitiš interese branitelja nego si poslušnik svoje stranke koju je račan nazvao stranka opasnih namjera,zašto nisi predložio da sebi skinete 20%,kako te nije sram .


Još iz kategorije PolitikaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.