22 nova slučaja zaraze koronavirusom, preminula peta žrtva
Peta žrtva koronavirusa u Hrvatskoj je iz Karlovca
Utvrđeno 865 slučajeva kršenja samoizolacije
Pismo dječjoj pravobraniteljici: Djeca su preopterećena nastavom na daljinu
Plenković: Odluke Stožera po zakonu i primjereno naravi pogibelji koja nam prijeti
Plenković: Kriza gora od one 2008. slijede novi paketi pomoći gospodarstvu
Inspektorat: Pamučne perive maske ne smiju se oglašavati kao zaštitne maske

  Poljoprivreda

Novi zakon o duhanu trebao bi smanjiti sivo tržište

  Poslovni.hr           10.11.2014.         1128 pogleda
Novi zakon o duhanu trebao bi smanjiti sivo tržište

Novim zakonom o duhanu omogućit će se usuglašena primjena načina i postupaka nadležnih tijela i transparentan sustav ovlašćivanja svih sudionika u sektoru duhana, a njime se želi utjecati i na smanjenje sivog tržišta duhana, ističu iz Ministarstva poljoprivrede, koje je u petak otvorilo javnu raspravu o prijedlogu novog zakona.

Prijedlog novog zakona izradilo je povjerenstvo u kojem su, uz predstavnike Ministarstva poljoprivrede, bili i predstavnici Carinske uprave, ministarstava zdravlja i unutarnjih polova, Duhanskog instituta, tvrtki Hrvatski duhani i Agroduhan te Udruge proizvođača duhana Krupan list i Hrvatske udruge poslodavaca, a javna rasprava trajat će idućih deset dana, do 17. studenoga.

Iz Ministarstva upozoravaju kako posljednjih godina u Hrvatskoj raste problem sivog tržišta duhana, a njegovo jačanje ima značajne izravne financijske štete po državni proračun. Nadležna tijela gotovo svakodnevno provode izravne mjere sprječavanja sivog tržišta, zapljenom količina rezanog duhana i suhog duhana u listu koji je trebao biti predan obrađivačima, ističu iz resora poljoprivrede.

Cilj izrade i donošenja novog zakona o duhanu je promjena dosadašnjeg načina i uvjeta za odobravanje proizvodnje, a kroz ovlašćivanje proizvođača koji bi prethodio ugovaranju proizvodnje duhana radi omogućavanja bolje kontrole proizvodnje. Pojačat će se i nadležnosti u kontroli proizvodnje duhana, obrade duhana te prometa neobrađenog duhana kako bi se u konačnici smanjio prostor za manipulaciju i onemogućilo sivo tržište neobrađenog duhana, naglašavaju iz Ministarstva.

Novim se zakonom uređuju i pitanja definicije duhana i duhanskih proizvoda, koje se usklađuju sa Zakonom o trošarinama, način praćenja uporabe duhana u duhanskim proizvodima, način ovlašćivanja proizvođača i obrađivača duhana, kao i proizvođača i trgovaca duhanskih proizvoda, upis u upisnik marki duhanskih proizvoda. Uređuju se i pitanja postupanja nadležnih inspekcija u nadzoru proizvodnje, obrade i prometa duhana i duhanskih proizvoda, prekršaji i kaznene odredbe, itd.

Po podacima Ministarstva poljoprivrede, proizvodnjom duhana u Hrvatskoj se bavi oko 1.500 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, proizvodnja se u prosjeku odvija na nešto više od 5.500 hektara, uz prosječan prinos od oko dvije tone po hektaru. U Hrvatskoj se tako godišnje proizvede prosječno oko 11 tisuća tona duhana.

Glavnina uzgoja duhana smještena je u sjevernom dijelu Hrvatske na području Virovitičko-podravske županije, a u Slavoniji u okolici Kutjeva. Na području Virovitičko – podravske županije se nalaze i dvije tvrtke za obradu lista duhana (Hrvatski duhani i Agroduhan Slatina) koje ugovaraju proizvodnju s proizvođačima.

Duhan se uglavnom sadi na siromašnim pjeskovitim tlima gdje je mala mogućnost uzgoja drugih poljoprivrednih kultura, a dva najvažnija tipa duhana u Hrvatskoj su virginija i berlej.

Posljednjih se godina bilježi lagani pad površina pod duhanom, no prinos po hektaru (ovisno o godini) je u blagom rastu, što se prije svega odnosi na proizvođače koji navodnjavaju svoje površine u sušnim godinama, pa se na tim površinama prinosi penju i na 3,5 tona po hektaru.

Po podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), lani je izvezeno nešto više od 5,1 tisuća tona neprerađenog duhana, u vrijednosti od 14,8 milijuna eura, dok je uvezeno 2,5 tisuća tona, u vrijednosti 9,4 milijuna eura. Tako je veći izvoz od uvoza rezultirao pozitivnom bilancom u iznosu od 5,4 milijuna eura.

Taj je trend nastavljen i u prvih osam mjeseci ove godine - izvezeno je oko 4,3 tisuće tona duhana u vrijednosti 13,3 milijuna eura, a uvoz je iznosio 1,4 tisuće tona i njegova je vrijednost 5 milijuna eura.

Statistika za prošlu godinu pokazuje da je suficit ostvaren i u vanjskotrgovinskoj razmjeni cigaretama.

Lani je, po podacima DZS-a, izvezeno oko 6 tisuća tona cigareta u vrijednosti 46,4 milijuna eura, dok je uvezeno 3,4 tisuće tona u vrijednosti 44,8 milijuna eura. Najznačajnije izvozno tržište cigareta je BiH s udjelom od gotovo 42 posto prošlogodišnje vrijednosti izvoza, a slijede Srbija i Njemačka, svaka s udjelima od oko 12 posto.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije PoljoprivredaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.