Bernardić se nada da sustav neće zakazati i da nema razloga za histeriju
Hrvatska komora dentalne medicine poziva članove da postupaju po uputama za koronavirus
Ministrica socijalne skrbi pridružila se osudama spaljivanja lutke istospolnog para
Vlada osudila paljenje lutaka istospolnog para s djetetom kao fašničkog
Rijeka: Jedan pacijent ima simptome koronavirusa
Prvi oboljeli od koronavirusa ima blaži oblik bolesti
MORH poziva za upis u vojnu evidenciju u 2020. godini

  Obrtništvo

Novi kreditni programi Hrvatske banke za obnovu i razvitak

        29.08.2013.         1758 pogleda
Novi kreditni programi Hrvatske banke za obnovu i razvitak

Mladima do 30 godina i poduzetnicima početnicima od 1. rujna 2013. na raspolaganju će biti novi kreditni programi Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) uz subvenciju kamatne stope Ministarstva poduzetništva i obrta:Poduzetništvo mladih". Cilj poticanje osnivanja i razvoja poslovanja malih i srednjih gospodarskih subjekata koji su u vlasništvu državljana RH u dobnoj skupini do 30 godina.

Krediti su namijenjeni za ulaganja u materijalnu imovinu i trajna obrtna sredstva do 30% od ukupnog iznosa kredita. Korisnici kredita mogu biti poslovne banke koje su ugovorile suradnju s HBOR-om o provođenju programa ili direktno trgovačka društva i OBRTNICI, fizičke osobe koje samostalno obavljaju djelatnost, zadruge i ustanove- u kojima mlada osoba do 30 godina vodi Upravu.

Iznos i otplata kredita: najniži iznos 80.000,00 a najviši 700.000,00 kuna poček do 2 godine ili do 5 godina za dugogodišnje nasade. Rok otplate do 12 godina uključujući i poček

Kamate: 4% godišnje. Ministarstvo poduzetništva i obrta subvencionira kamatnu stopu korisniku kredita do najviše 2% godišnje, što ovisi o raspoloživim sredstvima za subvencije.

Instrumenti osiguranja: mjenice, zadužnice, zalog ili fiducijarni prijenos na imovinu, bankarska jamstva.Za kredite do visine 100.000,00 kuna HBOR može prihvatiti dva kreditno sposobna jamca, a ako HAMAG Invest osigurava od  80% iznos kredita, HBOR za osiguranje može prihvatiti mjenice i zadužnice te vlasnika kao i suglasnost o zapljeni plaće vlasnika.

„Početnici"

Cilj je kreditiranje novih trgovačkih društava, obrta te otvaranje novih radnih mjesta. Krediti su namijenjeni za ulaganja u materijalnu imovinu i trajna obrtna sredstva do 30% od ukupnog iznosa kredita.

Korisnici kredita mogu biti poslovne banke koje su ugovorile suradnju s HBOR-om o provođenju programa, izravno hrvatski državljani koji imaju registriranu djelatnost ( do 2 godine poslovanja), koji po prvi puta otvaraju obrt ili direktno trgovačka društvo, mlađi su od 55 godina života, nisu vlasnici drugog trgovačkog društva ili obrta, nisu suvlasnici u drugom td ili obrtu s udjelom većim od 30%.        

Iznos i otplata kredita: najniži iznos 80.000,00 a najviši 1.800.000,00 kuna, poček do 3 godine ili do 5 godina za dugogodišnje nasade. Rok otplate do 14 godina uključujući i poček

Kamate: 4% godišnje. Ministarstvo poduzetništva i obrta subvencionira kamatnu stopu korisniku kredita do najviše 2% godišnje, što ovisi o raspoloživim sredstvima za subvencije.

Instrumenti osiguranja: mjenice, zadužnice, zalog ili fiducijarni prijenos na imovinu, bankarska jamstva.Za kredite do visine 100.000,00 kuna HBOR može prihvatiti dva kreditno sposobna jamca, a ako HAMAG Invest osigurava od  80% iznos kredita, HBOR za osiguranje može prihvatiti mjenice i zadužnice te vlasnika kao i suglasnost o zapljeni plaće vlasnika., i druge uobičajene instrumente osiguranja u bankarskom poslovanju.

Detaljni uvjeti kreditiranja sa popisom potrebne dokumentacije možete naći na web stranicama Hrvatske banke za obnovu i razvitak : www.hbor.hr.

Ujedno napominjemo da je HBOR snizilo kamate i po drugim kreditnim programima koje možete naći na njihovoj web stranici.

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

fitilj
12.9.2013. 9:24
U VLADI navodno, razmišljaju o smjeni Antona Kovačeva, dugovječnog predsjednika uprave HBOR-a. Kao povod za smjenu spominju 350 milijuna kuna uloženih u Centar banku koja je ovih dana otišla u stečaj. Ulaganja HBOR-a kroz duže su razdoblje popravljala bilancu Centar banke i davala dojam sigurnosti i pouzdanosti koji je, pokazalo se, bio posve lažan. Država je tome dodala i 50 milijuna kuna isplaćenih putem FGS-ova, što je pomoć koju je Centar banci isposlovao Slavko Linić, ministar financija i predsjednik Nadzornog odbora HBOR-a. "Birajte, hoćete li platiti 500 milijuna kuna štednje ili ćete s 50 milijuna kuna pokušati spasiti banku.", izjavio je tada Linić plašeći javnost skupom sanacijom iz proračuna. Financijski stručnjaci, međutim, tvrde da je država pogriješila financirajući tu malu banku u stopostotnom privatnom vlasništvu, i to u vrijeme dok prodaje svoju - HPB. Tvrde da je Linićevo širenje panike bilo neopravdano, jer se 500 milijuna kuna osigurane štednje neće isplatiti iz državnog proračuna već iz Fonda osigurane štednje u kojem su akumulirana sredstva banaka. Izravno na teret hrvatskih poreznih obveznika, međutim, ide onih "Linićevih" 50 milijuna kuna kojima je država pokušala spasiti Centar banku, klijentelistički povezanu s raznim strukturama unutar Kukuriku koalicije...

Zašto ne razmišljaju o smjeni Linića?

Zašto, onda, u Vladi ne razmišljaju o smjeni Slavka Linića, ministra upletenog u korupcijski skandal o kojem USKOK i dalje šuti, umjesto što žele žrtvovati HDZ-ovca Antona Kovačeva, inače lojalnog svim dosadašnjim vladama.

Više na: www.index.hr/vijesti/clanak/nazovi-linica-radi-jamstva/699873.aspx

Ministarstvo financija
Linić posjeti švicarsku Vladu i vidi švicarsko Ministarstvo pomorstva. Začuden upita njihovog ministra:
"Pa kako to da imate Ministarstvo pomorstva, a nemate mora?"
Švicarski će ministar:
"Pa isto tako kao i vi, imate Ministarstvo financija, a nemate financije."


Još iz kategorije ObrtništvoVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.