Index.hr: Ministar Medved prijetio novinaru Mazzoccu
Pupovac: Srbi su korišteni kao motivacija za potpis
Predsjednica: Sastanak sa Željkom Markić nije bio tajan
Grabar-Kitarović: poljoprivreda mora postati sredstvo blagostanja, a ne siromašenja
Započela sadnja novih stabala u Gradskom parku
Završeno 50. orahavoačko proljeće
Stotinjak planinara na 13. virovitičkim planianrskim susretima

Neophodna je izrada Strategije razvoja gospodarstva i hitna izgradnja cestovne prometnice Gradec – Bjelovar - Virovitica


  Gospodarstvo           hgk           22.03.2018.         760 pogleda
Neophodna je izrada Strategije razvoja gospodarstva i hitna izgradnja cestovne prometnice Gradec – Bjelovar - Virovitica

U Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Virovitica, 21. ožujka, pod predsjedanjem predsjednika Ivana Slamića, održana je 95. sjednica Gospodarskog vijeća. Članovi Gospodarskog vijeća su, na temelju prezentiranih podataka iz „Ankete o sadašnjem stanju u gospodarstvu Virovitičko-podravske županije“, koju desetu godinu za redom, na početku poslovne godine, Odjel za makroekonomske analize, HGK – Županijske komore Virovitica provodi, među vodećim županijskim tvrtkama iz različitih djelatnosti, kao i stanja u vlastitim tvrtkama, raspravljali o aktualnom stanju u gospodarstvu na području Virovitičko-podravske županije i dali niz konkretnih prijedloga, u cilju poboljšanja stanja u gospodarstvu Virovitičko-podravske županije i RH.

U anketiranim županijskim tvrtkama iz različitih djelatnosti, koje su odgovorile na anketu, u 2016. god., ostvareno je 30,75% (odnosno 1,19 mlrd kn) sveukupnog prihoda poduzetnika na području Virovitičko-podravske županije, a u njima su zaposlene 1.343 osobe, što je 9,78% svih zaposlenih u županijskim tvrtkama.

Iz „Ankete o sadašnjem stanju u gospodarstvu Virovitičko-podravske županije“, evidentno je da je i na početku 2018. god., nastavljena globalna refleksija svjetskih tokova i njihov utjecaj na poslovanje tvrtki i gospodarstvo Virovitičko-podravske županije, a obuhvat refleksije različit je, ovisno o djelatnosti i širini tržišta, na koja se plasiraju proizvodi i usluge županijskih tvrtki.

Tvrtke u pojedinim djelatnostima predviđaju pozitivne pomake u svom poslovanju, u drugom kvartalu 2018. god..

Evidentan je, u agraru, osobito u proizvodnji duhana, nedostatak, zbog dobne strukture kooperanata, sezonske radne snage, kao i odustanak od te radno-intenzivne proizvodnje, što se nastoji kompenzirati uvođenjem strojne berbe duhana i ostalim agro-mjerama i opremom, te korištenjem djela vlastitih djelatnika.

Na tržištu je, enormna ponuda šećera, tako da su maloprodajne cijene ispod cijena koštanja.

U drvno-prerađivačkoj industriji potrebno je poticati finalnu proizvodnju, transparentnost u snabdijevanju sirovinama, a ne da proizvođači iz drvno-prerađivačke industrije, snabdijevanje npr. hrastom, koji potječe s područja VPŽ, obavljaju na euro-burzama. Snažno se ulaže u promociju, osim na europskom i na azijskom i drugim tržištima.

Na tražnju u djelatnosti trgovine, pozitivna je refleksija investicionih aktivnosti, energetske obnove objekata i revitalizacija objekata spomeničke baštine.

U turističkoj djelatnosti, evidentan je blagi do znatan porast prometa, koji je limitiran nepostojanjem adekvatne cestovne prometnice do Zagreba i drugih dijelova Hrvatske, što negativno djeluje i na sveukupno gospodarstvo.

Članovi Gospodarskog vijeća su predložili niz konkretnih mjera za zaustavljanje globalne refleksije na županijsko gospodarstvo, a dio prijedloga koje su davali i u anketama prethodnih godina, odnosi se na, racionalnije i optimalnije okruženje u kojem se odvijaju poslovni procesi u tvrtkama, rezultat čega bi bila veća profitabilnost poslovnih procesa.

 Prijedlozi za poboljšanje trenutne poslovne pozicije i postojećeg stanja, iz provedene ankete i rasprave članova Gospodarskog vijeća, su zaključili da treba:

 - napraviti Strategiju gospodarskog razvoja, te odredile djelatnosti i definirali proizvodi, koji
će biti okosnica gospodarskog razvoja županije, ali i Republike Hrvatske u cjelini

- izgraditi suvremenu cestovnu infrastrukturu, kako bi se povećala sigurnost sudionika
prometa i smanjili transportni troškovi, koji determiniraju cijene koštanja, kako bi
gospodarstvo Virovitičko-podravske županije, u odnosu na ostale dijelove Hrvatske,

bilo ravnopravno, a ne inferiorno kao sada
- hitno uvesti €, uz decidirano utvrđivanje konverzacijskog tečaja

- u međuvremenu promijeniti tečajnu politiku

- imati kontinuitet zakonskih propisa i podzakonskih akata, a ne ih neprestano mijenjati

- u cilju razvoja novih investicija, kamate na kredite smanjiti na 0,5 - 2%

- u drvnoj industriji – preferirati status finalne drvne proizvodnje, adekvatnim mjerama
resornih ministarstava i Hrvatskih šuma

- destimulirati jeftin izvoz drvne sirovine i drvnih proizvoda niskog stupnja obrade

- regulirati obavljanje inspekcijskih nadzora, kao i u ostalim zemljama EU, na način da
djeluju preventivno za opće dobro, ukazuju na nedostatke i daju adekvatno vrijeme za
otklanjanje istih, a sankcioniranje i represivno djelovanje da budu sekundarni

- u investicijama, osobito građevinskim, te opremi objekata, biti decidiran i transparentan
u postupku javne nabave

- omogućiti sudjelovanje u EU fondovima, tvrtkama koje su u većinskom, ali ne i 100%
privatnom vlasništvu (npr. tvrtka iz VPŽ ima razvojne planove, ali se ne može nominirati,  
jer ima 1% državnog udjela u vlasništvu tvrtke), da otkupe taj udio, osobito ako država
nema nikakav interes zadržati svoj minimalni udio u vlasništvu

- preispitati mjere socijalne politike, prema onim nezaposlenima koji izbjegavaju
zapošljavanje

- smanjivati društvenu nadgradnju i državni aparat, racionalizacijom istih, jer sve izdatke za
njih treba ukalkulirati u proizvode i usluge u realnom sektoru, čime se smanjuje
konkurentnost istih

 - urediti u potpunosti tržište radne snage

Osjeća se nedostatak adekvatne radne snage, iz razloga odlaska u inozemstvo, osobito sposobnih, mladih, educiranih i kvalificiranih kadrova.

Znatan dio nezaposlenih je, prema starosnoj strukturi, u starijoj dobi i neadekvatne stručnosti, te ne može udovoljiti svakodnevnim zahtjevima moderniziranog poslovanja i suvremenih tehnoloških procesa.

Istovremeno, za znatan broj nezaposlenih, s obzirom na njihove kvalifikacije, ne postoji adekvatna tražnja na tržištu rada, te u svezi navedenog, treba educirati mlade za znanja, za koja postoji potražnja, od strane poslovne zajednice.

Članovi Gospodarskog vijeća su istakli potrebu, da na sjednicama Gospodarskog vijeća, koje se održavaju jednom kvartalno, budu prisutni predstavnici Vlade RH i Središnjice HGK, jer je neophodna komunikacija s gospodarstvenicima, u cilju pronalaženja najoptimalnijih rješenja u gospodarstvu, a za opću dobrobit.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije GospodarstvoOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: