22 nova slučaja zaraze koronavirusom, preminula peta žrtva
Peta žrtva koronavirusa u Hrvatskoj je iz Karlovca
Utvrđeno 865 slučajeva kršenja samoizolacije
Pismo dječjoj pravobraniteljici: Djeca su preopterećena nastavom na daljinu
Plenković: Odluke Stožera po zakonu i primjereno naravi pogibelji koja nam prijeti
Plenković: Kriza gora od one 2008. slijede novi paketi pomoći gospodarstvu
Inspektorat: Pamučne perive maske ne smiju se oglašavati kao zaštitne maske

  Grad

Naslovnica Svetog Roka i na „Braillovom pismu

        31.12.2009.         1567 pogleda
Naslovnica Svetog Roka i na „Braillovom pismu

Neobičan poklon za božićne blagdane svojim je čitateljima darovalo uredništvo Sv. Roka, glasila istoimene virovitičke franjevačke župe, koje je u svom 28. broju u desetoj godini izlaženja, dio sadržaja i najvažnije članke prilagodilo slijepim i slabovidnim osobama koje odsad i same mogu iščitati i informirati se o vjerskim temama i događajima u svojoj župi. U posljednjem broju Sv. Rok tako donosi naslovnicu na kojoj su na prozirnoj foliji Brailleovim pismom ispisane najave važnih naslova lista za pojedine rubrike, te osnovne informacije o izdavaču i samom listu. List donosi i dodatak - CD na koji su volonteri, među kojima i sami autori, snimili važnije članke i intervjue posljednjeg broja, a koje slijepi i slabovidni mogu i preslušati kao audio-čitanku.

- Željeli smo važne sadržaje našeg lista približiti onim čitateljima kojima je zbog oštećenog osjetila vida redovitim putem u tiskanim medijima taj sadržaj najčešće uskraćen, pa im ga moraju čitati članovi obitelji, prijatelji ili poznanici. Ujedno, ovo je način na koji želimo pridonijeti širenju kulture i većem osvješćivanju potreba slijepih osoba.  Ovo je zapravo pilot-projekt našeg lista. To potvrđuje i činjenica da je tek dio naklade opremljen na ovaj način. No već od slijedećeg broja to će postati redovna praksa i vjerujemo da će saživjeti među našim novim čitateljima - kaže dipl. teolog Ivan Mikolić, glavni urednik župnog glasila. Na tridesetak stranica list već deset godina informira vjernike o najvažnijim događajima u župi, ali i tematski obrađuje pitanja vjere, poziva i brojne crkvene, duhovne, franjevačke, pastoralne i teološke teme. U njegovom stvaranju sudjeluje velik broj laika, svećenika i pojedinih stručnjaka iz raznih područja. U pilot projektu sudjelovao je i Perica Mihaljević, slijepi profesor glasovira u virovitičkoj Glazbenog školi i Katoličkoj klasičnoj gimnaziji, koji je za ovaj broj na svojoj pisaćoj mašini za slijepe ispisao naslovnicu. - Pristupili smo univerzalno, prozirna naslovnica na Breillovom pismu ne smeta videćima, a korisna je nama koji ne vidimo. Slijepima su zasad prilagođeni samo pojedini sadržaji, poput   časopisa Sv. Lucija na internetu i dio medija koji imaju sadržaj za slijepe.  Sv. Rok je ovime učinio velik korak, a reakcije udruga su iznimno pozitivne i očekujemo da se ubuduće uključe i naši slijepi volonteri da na taj način zahvalimo uredništvu na inicijativi i sami sudjelujemo u nečemu što je i za nas  - zaključuje Perica Mihaljević.

Prilagoditi dio sadržaja slijepima ne iziskuje nemoguć napor niti povećava troškove izdavanja, nego ovisi o volji samih medija, smatraju i u uredništvu Sv. Roka kao i u udrugama slijepih koje se raduju svakoj pohvalnoj inicijativi. Perica Mihaljević, slijepi profesor glazbe, ističe kako je posljednja u nizu pohvalnih akcija ona vladina u kojoj su slijepi po prvi puta mogli samostalno glasovati u nedjeljnim predsjedničkim izborima. -Bili smo ponosni što smo vrednovani kao osobe i što sam mogao sam birati, sam zaokružiti. Sve je moguće, ako ima volje za suradnjom - poručio je Perica. 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije GradVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.