Udruga hrvatskih sudaca protiv spajanja ministarstava pravosuđa i uprave
Grbin najavio kandidaturu za predsjednika SDP-a
Večernji list: Plenković - ostaje većina ministara
Jutarnji list: Vrh SDP-a zazire od Peđe Grbina
HAK: Na graničnim prijelazima moguća čekanja
DHMZ: Sunčano i vruće
Beroš: Moguće nove preporuke HZJZ-a za veća okupljanja, zasad bez zabrana

  Gospodarstvo

Mladi pred izazovom korištenja EU fondova

        15.11.2013.         971 pogleda
Mladi pred izazovom korištenja EU fondova

U organizaciji Ureda Ivane Maletić, zastupnice u Europskom parlamentu, Savjeta mladih Virovitičko-podravske županije i Gradskog savjeta mladih grada Virovitice, u Virovitici je održano savjetovanje pod nazivom „Mladi pred izazovom korištenja EU fondova", namijenjeno svim mladima i studentima.

Na savjetovanju je predstavljen strateški okvir politike za mlade na razini Europske unije, kao i trenutno stanje kada je u pitanju nezaposlenost mladih. Istaknuto je da 20 posto  ukupnog stanovništva Europske unije,  odnosno 96 milijuna, jesu mladi u dobi od 15-29 godina, te da čak 7,5 milijuna mladih Europljana između 15 i 24 godine nisu zaposleni, niti se obrazuju, niti su na stažu.

Uzimajući u obzir da je u Hrvatskoj, u srpnju 2013. postotak mladih nezaposlenih osoba dosegao brojku od 55,4 posto, na savjetovanju su predstavljene i mjere aktivne politike zapošljavanja mladih u Republici Hrvatskoj. Istaknuto je da od ukupnih korisnika mjera aktivnih politika zapošljavanja do 6. lipnja 2013. (30.900 korisnika), polovicu čine mlade osobe i to 29,4 posto mladih između 15 i 24 godine i 26,4 posto  između 25 i 29 godina.

Zastupnica Maletić naglasila je kako mjera Garancija za mlade koju je vlada počela provoditi od 1. srpnja 2013.,  predstavlja tek mali dio kolača, koji je namijenjen mladima u sljedećem Višegodišnjem financijskom okviru, te je nedovoljna za postizanje ciljeva koje je Europska komisija postavila u strateškim dokumentima. Važno je pri izradi strateških dokumenata i operativnih programa već sad promišljati koje su to aktivnosti koje bi se mogle financirati kroz strukturne fondove, a poboljšavaju standard mladih ljudi te im omogućavaju lakši prijelaz iz obrazovanja u zaposlenje.

Studentima su predstavljena i financijska sredstva pojedinih programa za sljedeće razdoblje 2014 2020. Tako se za  ERASMUS+ koji bi obuhvatio sadašnji Program za cjeloživotno učenje te programe Mladi na djeluErasmus Mundus i Sport, u sljedećem višegodišnjem okviru izdvaja 13 milijardi eura. Aktivnosti koje će se financirati unutar Erasmusa i dalje će ostati studentska mobilnost (studijski boravak, stručna praksa), te mobilnost studenata koji su završili diplomski studij. Erasmus master će studentima omogućiti povoljnije kredite za studiranje u drugim zemljama članicama.

Veliki broj studenata je pokazao interes za savjetovanje, nadajući se da će pronaći rješenje, na nedavno povećanje cijena smještaja i prehrane upravo u fondovima Europske unije, kao što je to slučaj u Irskoj, koja je kroz Europski socijalni fond, unutar Operativnog programa ,,Ulaganje u ljudske potencijale'', financirala Fond za pomoć studentima, i to posebno onih slabijeg imovinskog statusa. Financirane su aktivnosti poput: instrukcija, knjiga i materijala vezanih uz fakultet, troškova života za vrijeme studiranja (režije i hrana), troškova prijevoza na fakultet, najma stana, posjeta liječniku i drugih medicinskih troškova.

Na kraju savjetovanja predstavljeni su i primjeri dobre prakse drugih zemalja članica, kao što su studentski poduzetnički inkubatori, tečajevi za mlade umjetnike, ulaganje u razvoj i istraživanje, pripremni tečajevi i edukacije za prvo zaposlenje, povoljniji krediti za mlade poduzetnike, poticaji za samozapošljavanje  i dr., kako bi se mlade i studente potaklo da slične aktivnosti provode i u Hrvatskoj.

Zaključeno je da će biti nemoguće mladima financijski iskoristiti sve ono što im članstvo u Europskoj uniji nudi, ukoliko Vlada Republike Hrvatske u svoje nacionalne politike i strateške dokumente ne stavi naglasak na mlade ljude, kao jedan od važnih resursa kojim je bitno učinkovito i pametno upravljati, kako bi se poticao rast i razvoj. 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije GospodarstvoVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.