Bernardić se nada da sustav neće zakazati i da nema razloga za histeriju
Hrvatska komora dentalne medicine poziva članove da postupaju po uputama za koronavirus
Ministrica socijalne skrbi pridružila se osudama spaljivanja lutke istospolnog para
Vlada osudila paljenje lutaka istospolnog para s djetetom kao fašničkog
Rijeka: Jedan pacijent ima simptome koronavirusa
Prvi oboljeli od koronavirusa ima blaži oblik bolesti
MORH poziva za upis u vojnu evidenciju u 2020. godini

  Gospodarstvo

Miodrag Šajatović: Ili će politika uvesti Rimčev izvozni model, ili će se osnivati nove udruge blokiranih

  Miodrag Šajatović/Lider           21.06.2019.         1373 pogleda
Miodrag Šajatović: Ili će politika uvesti Rimčev izvozni model, ili će se osnivati nove udruge blokiranih

Pripreme za šestu konferenciju Liderova kluba izvoznika ‘Pametni znaju čemu služi izvoz’ u završnoj su fazi. Članovi Kluba, ali i svi koji shvaćaju važnost prodaje svojih proizvoda ili usluga izvan sve malobrojnijeg tržišta Hrvatske, naći će se 2. srpnja da razmijene iskustva -  piše Miodrag Šajatović u Lideru, kolumna Ekonomalije.

Konferencija je nadogradnja Liderova kluba izvoznika, koji smo, svjesni važnosti, ali i ignoriranja izvoza kao najvažnijeg i najzdravijega generatora rasta BDP-a, pokrenuli još prije devet godina.

Moglo bi se reći da je u posljednjih godinu-dvije postignut pomak u shvaćanju izvoza.

To, nažalost, znači samo to da se izvoz i izvoznike više ne ignorira potpuno. Podaci o kretanju internacionalizacije poslovanja postaju sastavni dio uvodnih prezentacija na konferencijama. Ali pravi proboj ideje o potencijalima robnog izvoza još se nije dogodio. Točka preokreta tako je blizu, a opet tako daleko. Još nema kritične mase.

Izvoz kao razvojna platforma

Ohrabruje, primjera radi, da Zvonimir Savić, posebni ekonomski savjetnik premijera Plenkovića, shvaća izvoz kao platformu za razvoj gospodarstva. Na nedavnom obilježavanju 110. godina Zagrebačkog velesajma iznio je niz upozoravajućih podataka. Prema udjelu robnog izvoza u BDP-u (24 posto) Hrvatska je najlošija među deset članica Europske unije iz Istočne Europe.

Slovačka ima udio od 84 posto, a prosjek deset zemalja je 57 posto. Iz toga bi se moglo zaključiti da su poduzetnici u Hrvatskoj nesposobniji od kolega u drugim zemljama. To je, naravno, netočno. Od svih poduzeća izvozi ih 15 posto. Ali ona zapošljavaju 52 posto zaposlenih u gospodarstvu i ostvaruju 66 posto prihoda.

Zašto tako malo tvrtki izvozi? Pa zato što ih ekonomske politike četvrt stoljeća odvraćaju od izvoza. Lakše je raditi s državom. Ili se prilike, ali sve ograničenije, pružaju u turizmu.

Još prevladava pristup da se izvoz ne treba poticati. Da je dovoljno zauzimati se za poboljšanje poslovnih uvjeta za sve pa će onda izvoznici ostvarivati bolje rezultate. Što i na logičkoj razini ne drži vodu. Rasteretiti gospodarstvo za npr. 10 posto, uz ostale neizmijenjene uvjete, zadržat će isti odnos između izvoznika i neizvoznika. Slični su i komentari o kretanju izvoza nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Dogodio se rast od gotovo 50 posto. Ali godišnje stope sve su umjerenije. Fatalistički, konstatira se da je tako bilo i u drugim novoprimljenim zemljama. I, kao, to je tako, ništa se tu ne može učiniti.

A naravno da se može. Ako u Irskoj profit ostvaren izvozom može godinama biti oslobođen poreza na dobit, zašto tako ne bi bilo i u Hrvatskoj? Ako je prije nekoliko godina britanska vlada donijela plan kako povećati postotak poduzeća koja izvoze, zašto se na to ne bi odlučila i hrvatska vlada? Ako se diplomati mnogih zemalja ocjenjuju prema rezultatima izvoza u zemljama u kojima su veleposlanici, zašto to ne uvesti i u našu diplomaciju?

Novi izvozni influencer

U posljednje vrijeme o važnosti robnog izvoza često govori predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović. Ministar gospodarstva Darko Horvat izvoz svrstava u svoja ‘4i’ (uz inovacije, industriju i investicije).

Sve to ipak nije dovoljno da se izvoz postavi u centar Vladine politike. Nada umire posljednja pa zajednica zagovaratelja izvoza sad nadu polaže u novog promotora – influencera, kako se to danas kaže.

Mladi poduzetnik Mate Rimac danas je najveća poslovna zvijezda u Hrvatskoj. Uz tehnološka dostignuća tvrtke Rimac Automobili osnivač zaslužuje biti uzor i u drugim stvarima. U želji da prikupi dovoljno kapitala, bez problema je izgubio većinsko vlasništvo u brzorastućoj tvrtki. Respekt zaslužuje i zbog stalnog ponavljanja da je pothvat još u startup-fazi i da nije isključeno da sve na kraju propadne.

Dakle, takvog poduzetnika treba slušati. Nadam se da ga mlađe generacije prihvaćaju kao ideologa. I da će njegove riječi na nedavnome Fininu forumu utjecati na neke nove generacije političara. A Rimac kaže: ‘Rješenje za hrvatsko gospodarstvo je u izvozu. Bez većih industrijskih investicija Hrvatska neće imati snage jako povećati izvoz.’

Nakon rekordnoga kvartala od 3,9 posto rasta BDP-a nacija se kolektivno navukla na najave o rastu od pet posto. Pa se uzimaju krediti i troši se sve u naivnom vjerovanju da bi toliki rast mogao biti održiv do kraja roka otplate kredita. To je naivno i opasno. Ako politika ne posluša Rimčeve savjete o izvozu i investicijama u pogone iz kojih će se izvoziti – za nekoliko godina mlađe generacije osnivat će neku novu udrugu blokiranih.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije GospodarstvoVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.