Bernardić: Restart koalicija će sama osvojiti stabilnu većinu
HZJZ: Potpise birača ponajprije prikupljati na otvorenome
Stožer ukinuo zabranu rada nedjeljom
Restart: Vlada je prespavala predsjedanje EU-om
DIP: Podatke za izbore birači mogu promijeniti do 24. lipnja
Polovina umirovljenika prima prosječno 1.420 kuna mirovine
Bernardić: Izdaja je nacionalnih interesa da nafta odlazi u mađarske rafinerije

  Glazba

Milko Kelemen danas slavi 90. rođendan, a glazba mu je i dalje snažna i prodorna

  večernji.hr           30.03.2014.         2800 pogleda
Milko Kelemen danas slavi 90. rođendan, a glazba mu je i dalje snažna i prodorna

Prošlog utorka, u svom ciklusu Sfumato, Zbor HRT-a pod ravnanjem Tončija Bilića u Mimiari je ostvario u svakom pogledu izvrsnu i značajnu prvu hrvatsku izvedbu skladbe “Sonnengesang” Sofije Gubaiduline. Uz zbor i udaraljke, važnu ulogu u tom antologijskom djelu napisanom 1970. za 70. rođendan Mstislava Rostropoviča ima violončelo. A Hrvatska ima Moniku Leskovar koja je briljirala u najvažnijoj dionici uglazbljenja mistične “Pjesme brata Sunca” svetog Franje.

Ipak, naglasak u ovom tekstu stavljam na znatno kraću, na početku večeri izvedenu skladbu koja je za nas, osobito danas, važnija. Bila je to prije pet godina nastala i u Stuttgartu praizvedena skladba “Daniel” za dvostruki zbor a capella Milka Kelemena, velikog hrvatskog skladatelja svjetskog formata koji upravo danas, 30. ožujka, slavi devedeseti rođendan.Osnivač zagrebačkog Muzičkog Biennalea uvijek se sam brinuo za “odnose s javnošću” i publicitet svojih djela. Tako čini i danas. Prije dva tjedna maestro Kelemen počastio me je i razveselio vlastoručnim pismom iz Stuttgarta, gdje već desetljećima živi.
“Oprostite olovku, ali sa 90 godina tako se piše lakše...” piše na početku pisma rukopisom i dalje jasnim i sigurnim.

Takav je još uvijek i Kelemenov skladateljski rukopis, što nam je u Mimari pokazala snažna i prodorna glazba. Čak i tako moćnim i vječnim tekstovima kao što su starozavjetni reci o proroku Danijelu u lavljoj jami i kakav je psalam br. 130 - “De profundis”, Kelemen još uvijek ima itekako što dodati. Njegova glazba je istodobno i dramatizacija i vrlo potresna osobna meditacija biblijskog teksta.

Prekratak je ovaj tekst da bismo podsjetili na jugoslavenska, hrvatska, njemačka, europska i svjetska priznanja, nagrade i odlikovanja ovog autora čiji opus, prema njegovoj vlastitoj evidenciji, i onoj najvećih svjetskih izdavačkih kuća, broji 124 djela različitih kategorija i oblika.

Ali, maestru je u rođendanskom pismu bilo osobito stalo istaknuti koje svoje djelo smatra najboljim i najvažnijim: to je Apocalyptica, baletna opera biblijske inspiracije na tekst Fernanda Arrabala.

- Apocalyptica je bila naručena iz Berlina, a praizvedena je 1972. u Dresdenu. Ta je kompozicija bila veliki prodor u avangardnoj glazbi - piše autor o svom djelu koje je doživjelo lijep broj izvedbi širom Europe, a Croatia records je svojedobno objavila snimku žive izvedbe zabilježene u Grazu, na poznatom festivalu suvremene glazbe Musikprotokol. 

Veličanstveno, energično, fascinantno, sveto, čudesno, strašno... to su arhetipska stanja čovjeka i ljudskog duha suočenog s veličinom i tajnama svijeta i svemira, rata i mira, života i smrti... to su teme kojima se bavi Apocalyptica i većina ostalih skladbi Kelemenova opusa. Takav je i “Daniel”, prava slika svog autora, glazbenog proroka koji se također, već skoro čitavo stoljeće, u jami ovog svijeta i života, izvrsno nosi s lavovima. Maestro, hvala i sretan rođendan!

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije GlazbaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.