Jokić: Reforma obrazovanja povećava šanse za širu društvenu promjenu
Ministrica Vučković: Njavro i Rimac nisu na mene utjecale
Plenković: Josipa Rimac i drugi upleteni u aferu trebali bi biti isključeni iz HDZ-a
Grčić: Hrvatska posljednja po iskoristivosti EU-ovih fondova
Grčić: Hrvatska posljednja po iskoristivosti EU-ovih fondova
Grčić: Hrvatska posljednja po iskoristivosti EU-ovih fondova
Bulj smatra da nisu krivi samo privedeni, nego i politike vlada

  Aktualnosti

Mate Vukušić čestitao Dan antifašističke borbe: Prije 78 godina dobro je pobijedilo zlo i stvorilo temelje današnje Hrvatske

  vn           22.06.2019.         2758 pogleda
Mate Vukušić čestitao Dan antifašističke borbe: Prije 78 godina dobro je pobijedilo zlo i stvorilo temelje današnje Hrvatske

Dan antifašističke borbe je državni blagdan u Republici Hrvatskoj koji se slavi 22. lipnja. Obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. kad je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antifašistička postrojba u fašističkoj Hrvatskoj.

Nacistička je Njemačka toga jutra napala Sovjetski Savez u operaciji pod kodnim nazivom Operacija Barbarossa. Time je poništen pakt Ribbentrop-Molotov o nenapadanju između ove dvije sile. Zbog takvih novonastalih okolnosti pripadnici Komunističke partije u Sisku našli su se u opasnosti, te su se iz grada povukli u okolicu - najprije u selo Žabno, a potom u šumu Brezovica kraj Siska. Ondje su osnovali Prvi sisački partizanski odred, koji od prvih dana izvodi diverzije, osobito na željeznici.

Odred je tada imao 77 boraca, a predvodili su ih zapovjednik, Vlado Janjić-Capo, i komesar, Marijan Cvetković, a njegov pripadnik bio je i pokojni general Hrvatske vojske Janko Bobetko. Kako su u odredu većinom bili Hrvati, borilo se uglavnom na hrvatskom području, a završetak Drugoga svjetskog rata doživjela su tridesetosmorica tih boraca.

Osnutak sisačkog odreda označio je početak organizirane antifašističke borbe u Hrvatskoj, u kojoj je aktivno sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana. U postrojbama Narodnooslobodilačke vojske (NOV) borilo se oko 230.000 boraca iz Hrvatske, a na njezinu teritoriju stvorene su 52 brigade, 17 divizija i pet, od ukupno 11, korpusa NOV-a.

Ovo je povijest. Zbivanja koja su prije 78 godina stvarala pretpostavke za uspostavu samostalne Republike Hrvatske. Hrvatske u okvirima u kakvima je danas. Na žalost, zbog čestih ispada profašističkih pojedinaca pa i pojedinih grupacija, djelovanje udruga antifašista i obrana najvećeg civilizacijskog dosega-antifašizma, nužna je i danas. Buđenje povampirenih proustaških i pročetničkih pokreta na našim prostorima i u regiji zahtijeva budnost i spremnost pružanju otpora fašistoidnim htijenjima i naumima koji se u drugim zemljama u okruženju spominju samo u udžbenicima kao primjer zla koje se ne smije ponoviti. Ne radi se o podsjećanju i buđenju partizana i ustaša. Riječ je o borbi dobra protiv zla.

U uvjerenju da će i ovaj put, kao i prije nepunih 80 godina pobijediti antifašizam, svim žiteljima Virovitičko-podravske županije u ime županijskog SDP-a i svoje osobno, čestitam Dan antifašističke borbe 22. lipnja.

Mate Vukušić
Predsjednik Županijske organizacije
SDP Virovitičko-podravske županije

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Goran Hercigonja
22.6.2019. 11:08
Netko štuje pobjednike,netko gubitnike.I to je to.


Još iz kategorije AktualnostiVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.