Bernardić: Restart koalicija će sama osvojiti stabilnu većinu
HZJZ: Potpise birača ponajprije prikupljati na otvorenome
Stožer ukinuo zabranu rada nedjeljom
Restart: Vlada je prespavala predsjedanje EU-om
DIP: Podatke za izbore birači mogu promijeniti do 24. lipnja
Polovina umirovljenika prima prosječno 1.420 kuna mirovine
Bernardić: Izdaja je nacionalnih interesa da nafta odlazi u mađarske rafinerije

  Kota Lj. R. Weissa

Ljubo R. Weiss: Zlo je u drugima - na margini Haške presude (drugi, završni dio)

  Ljubo R. Weiss           30.04.2011.         3194 pogleda
Ljubo R. Weiss: Zlo je u drugima - na margini Haške presude (drugi, završni dio)

Nastavak dnevnika:
PRAVNI PRESEDAN?
I ne bi valjalo zanemariti još jednu pozitivnu stranu presude hrvatskim generalima. Njom je ipak postavljen okvir da politika nasilja, agresije, etničkog čišćenja, progona, nehumanog ponašanja prema civilima, posebno zarobljenicima, može biti sankcionirana i kada se radi o političarima i vojnim starješinama drugih država, ne samo Hrvatske. Ova presuda je i poruka za sve one koji tlače nacionalne manjine, onima koji ih drže nužnim zlom u državi, a ne ravnopravnim građanima.
Poruka Haškog suda je da se rat nikako ne isplati, da nasuprot primjene sile valja nastojati političke probleme rješavati mirnim putem, dakle,političkim a ne vojnim sredstvima, strpljivim pregovorima predstavnika naroda i država.

Presuda hrvatskim generalima mogla bi imati još neke pozitivne efekte. Pored ostalog, vratiti u žižu interesa međunarodne zajednice, posebno SAD, jugoistok Evrope - ne samo Hrvatsku i Srbiju, nego i Bosnu i Hercegovinu koja je i danas bure baruta, zona političkih napetosti koje moraju biti neutralizirane jer sukobi u BiH lako se mogu proširiti na cijelu regiju. SAD, zaokupljene krizom, te žarištima nestabilnosti u Afganistanu, Iraku, Libiji...nedovoljno su uključene u rješavanje problema jugoistoka Evrope, posebno u ekonomsku stabilizaciju regije. Dojma sam da su SAD podosta svjesne turbulentnog i neuralgičnog čvora jugoistoka Evrope i da ima znakova veće uključenosti SAD u rješavanje problema ove trusne geopolitičke regije, ali da je premalo praktičnih poteza politike

BIJEDA POLITIKE HDZ-a
Ako je i bilo neke politike HDZ-a prema Haškom tribunalu, ona je sada definitivno jasna - ta je politika bila ambivalentna, nedosljedna, i neiskrena. Iako je donijet zakon o suradnji s Haškim sudom, on je primjenjivan ovisno o dnevno-političkim interesima HDZ-a (i satelita); ista stranka koja je štitila Gotovinu (splitska riva), kasnije ga je bez da trepne, izručila Hagu. Da se ne zaboravi, u vrijeme izručenja premijer je bio Ivo Sanader, (HDZ) a ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin - izručenje je obrazloženo potrebom da se ubrzaju pregovori s EU, zapravo, gotovo nikada se HDZ nije izjasnio o zločinima koji se pripisuju Gotovini, i drugima. Dapače, godinama se forsirala teza da se u obrambenom ratu ne može počiniti ratni zločin, bilo je nesporazuma na relaciji HDZ - braniteljske udruge, one su prisutne i danas gdje Jadranka Kosor i Josip Đakić (HVIDRA - HDZ) govore različitim jezikom o haškoj presudi. Bilo je očito, a danas je još očitije da HDZ Vlada ne vjeruje Haagu, a Haag ne vjeruje hrvatskoj vladi.

  Politička nadigravanja i razmimoilaženja Vlade HDZ s drugim činiteljima političkog sustava nastavljaju se, a sada HDZ krivca pokušava naći u - Stjepanu Mesiću, koji je, zamislite grijeha, dostavio Haškom sudu autentične transkripte koji nisu jedini određivali odgovornost predsjednika Tuđmana, Šuška i drugih koji su planirali Oluju. Mesić, može biti nekome manje ili više simpatičan, ali njegova je obveza bila, po zakonu, surađivati sa Haškim sudom (Sabor je usvojio takav zakon!!), a to znači svjedočiti istinu! Bilo je na neki način mučno čitati i slušati o prebacivanju odgovornosti s Mesića na Karamarka i obrnuto - sve je to pokazivalo da zamalo svi imaju putra na glavi i da su na određeni način, u nedostatku pokojnika, osuđeni hrvatski generali platili i ceh za neke druge, vjerojatno i odgovornije od njih.
Zbog svega toga najavljena pravno-politička ofenziva vlade J. Kosor nije uvjerljiva i debelo, debelo je zakašnjela, sve do primisli da je nekima u političkom vodstvu HDZ-a itekako stalo da je Gotovina što dalje od Hrvatske. Ne znam, možete li vi zamisliti ovih dana susret oslobođenog Gotovine i recimo, Vladimira Šeksa? Tako da mi se čini kako je trud Vlade fingiran i da je zapravo nekima u HDZ-u u interesu da generali budu osuđeni jer oslobođeni oni su nezgodni svjedoci o igrama HDZ-a i vlada, ali i izravni politički konkurenti HDZ-u Nove kazne u drugostupanjskom postupku manje će ovisiti o pravno-političkoj ofenzivi, a više o uobičajenoj praksi Suda da kazne u određenoj mjeri smanji.
Da je ta diplomatsko-pravna ofenziva neuvjerljiva svjedoči i činjenica da je za koordinatora te aktivnosti odabran Davor Stier, kontroverzna osoba iz savjetničkog tima Kosorice. Iluzija je da se u svijetu, u političkim i pravnim krugovima ne zna da je djed dotičnog gospodina bio - pomoćnik Maksa Luburića, ratnog zločinca a sam Stier se u nastupima iskazuje kao klasičan desničar.

    Ukratko, ovoj HDZ vladi svijet ne vjeruje, jer joj ne vjeruje u većini ni hrvatski narod - ako joj ne vjeruju u većini Hrvati, zašto bi joj vjerovao Haški sud?

HDZ ZAPRAVO NIJE STRANKA LICEM OKRENUTA NARODU
I sada, i dio branitelja, i HDZ, i Crkva zamalo sinhronizirano šire priče, kao da smo u devedesetima prošlog stoljeća, a ne u godini 2011., tražeći alibi za razne svoje neuspjehe, računajući na nacionalnu amneziju. Koliko daleko idu svjedoči i najnovija inicijativa da se prava branitelja jamče Ustavnim zakonom (promjenom Ustava, kao da zadnja nije bila prije nekoliko mjeseci), zabijajući klin između SDP-a i branitelja. Nekako mi taj ipak providni trik ima Šeksov rukopis jer naprosto ne vjerujem da bi ga se sjetila Jadranka Kosor.
  Ne citiram često druge autore, ali ovaj puta vrlo zanimljivim čine mi se tvrdnje književnika i publiciste Ante Tomić koji objašnjava da je Haški sud zapravo projekt HDZ-a.
Ante Tomić je u tzv. Praljkovoj arhivi našao video snimku gdje ispred aviona nizozemske vojske spremnom da poleti za Haag, u razgovoru se okupila četvorica najzaslužnijih za operaciju „transferiranja" tzv. viteške skupine - Miroslav Tuđman, Ivić Pašalić, Markica Rebić i Ljubo Ćesić Rojs -, dok Dario Kordić malo dalje daje izjavu za TV. Iza njih, dok Kordić govori, nešto je mlađi, ali ne može se pogriješiti - Željko Sačić! Isti onaj Željko Sačić, koji je posljednjih mjeseci i dana žestoko ustao protiv braniteljskih progona!
Nakon silnih milijuna kuna koje su otišle odvjetniku Mišetiću i kompaniji (240 milijuna kuna!!!), nakon svih vratolomija HDZ-a, aktualnog huškanja prema bivšem predsjedniku Mesića (nije mi previše simpatičan, ali naglašavam, takvo huškanje nije zaslužio!!) pitam što još ova stranka (i vlada) treba učiniti, a da narod krene u osvajanje neosvojivog - Markova trga, čuvana kordonima policije. Vlast se može osvojiti silom, ali jao onoj vlasti koja se silom održava!
   HDZ-u udara najčešće bivše i nije mu bilo niti jest do - učinkovite pravne države.To je definitivno stranka koja ne sluša narod,  koja je leđima, a ne licem, okrenuta hrvatskom narodu!

ZLO UVIJEK U DRUGIMA?
Sve u svemu, stvara se osjećaj da je suđeno braniteljima, hrvatskom narodu i Hrvatskoj, što je propagandna floskula - stvara se, posve nepotrebno, osjećaj da smo svi kažnjeni zbog kazni generalima, dok i sama oslobađajuća presuda Čermaku govori da je optužnice jedan od njih oslobođen. Grčevito se traže alibiji i dokazi da je ZLO U DRUGIMA, što je znak da se većina naroda, a poticana dijelom od vlasti,dijelom od medija, nije u stanju suočiti kritički sa svojom bliskom prošlosti. Guranje tamne strane rata pod tepih moguće je neko vrijeme, ali mozaik događanja s vremenom se slaže sve objektivnije, a građani počinju shvaćati da sudovi krivnju individulaziraju i vode se načelom PRAVDA DA, OSVETA NE! Razočaravajuće je da se guranju zločina pod tepih pridružilo i nekoliko biskupa koji čak za Uskrs s propovjedaonica u crkvama šire političke poruke. Da li je to   izvorno poslanje Crkve, zapravo imam osjećaj da Crkva u Hrvata gubi utjecaj, snagu i moralni kredibilitet.
Suočiti se sa svojim dijelom odgovornosti za rat pretpostavlja mnogo istraživanja, slobodu medija, dijaloge, širinu u informiranju građana, pluralizam društva, čega sve u Hrvatskoj nedostaje. I dok teče žučna rasprava o haškoj presudi, gotovo sam siguran, da s ovom narodu taje najdelikatnije teme vezano za pristup Hrvatske Evropskoj zajednici, da su mnoge teme proglašene tabu temama, da vlada i HDZ manipuliraju građanima na sličan način kako se manipuliralo (i još manipulira) odgovornošću za ratne zločine i haškom presudom.

TZV.MALI ČOVJEK I NACIONALIZAM
Što se prije smogne snage za suočavanje s tamnom stranom rata 1991.- 1995. prije će Hrvatska do katarze i okretanja ka budućnosti. U protivnom i mi danas, ali i novi naraštaji živjet će u sjeni rata koji je više trebao ratobornim vlastodršcima na svim stranama, a manje, ili nimalo tzv. „malom čovjeku". Ali, i taj „mali čovjek", kako u Hrvatskoj, tako i u drugim državama i društvima treba se riješiti nacionalizma, koji može biti opasnija narkoza od bilo koje religije, pogubno zasljepljivanje floskulama ispod koje se nalaze zapravo dugo gomilani egzistencijalni problemi ljudi i naroda. Jer,  imali smo  Tuđmana zaslijepljenog idejama 19. stoljeća, imamo i danas nacionalizam kojeg nam prodaju kao univerzalni lijek.

        Najveće tragedije u povijesti su se  prevaljivale preko leđa ( i duša) „malih ljudi", kojima zastava, grb i himna mogu biti važniji i od kruha. A kada obične smrtnike često vode - častohlepni  političari, ovi kojima su važnija mjesta u EU parlamentu nego pitanje kako živi narod, onda se možemo nadati još gorem, a nikako boljem.

    Šteta!

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

sanjalica
23.5.2011. 22:03
`Istina je negde tamo`, kažu u `Dosijeu X`,a tako je i sa nama, jer nam i ovo naše bure baruta, naš lepi Balkan nikako ne ostavljaju na miru...A najgore je kada nas počnu zavadjati i kada se pokušava svaliti krivica na ove, ili one, na nekoliko pojedinaca, šačicu...A zlo je negde tamo, kao i istina, lebdi u nekim ljudima, u njihovim očima, njihovim senama i samo čeka pogodan trenutak da caruje. Takvih je trenutaka bilo mnogo. Krivi su oni koji su krivi, a nevini su nevini - i jednih i drugih ima različitih vera i`boja`. I čemu sad sve to? Mrtve ne možemo oživeti, a žive samo iscrpljujemo večitim raspravaama,beskrajnim sudjenjima,dnevnicima i svadjama koje nas guše sa TV ekrana. A rane su sveže, i još uvek bole, i dok nekim sadistima to možda i prija, svaki pametan čovek, poput ona tri majmunčeta što drže ruke - jedan na ustima, jedan na očima, jedan na ušima - pokušava da, ma koliko to danas suludo bilo, ne vidi ništa loše, ne čuje ništa loše, i ne govori ništa loše. I ja apelujem na ovo poslednje - nemojte govoriti ništa loše ni na ovaj članak, vapaj jednog POŠTENOG, OBJEKTIVNOG I ISKRENOG čoveka. Samo mu ćutanjem pružite podršku i znak da nije sam...sam u dobroti.
zagreb
2.5.2011. 23:06
Prosvjednik8
-nisam siguran da bi hrvatska bila nacionalistička , onda sigurno u vlasti nbi bilo toliko dugo SDS-a , a da se crkva odmakla od klera to stoji a to je i na globalnoj razini.Za nevolje ove države su najviše štetile teze dvijesto bogatih , stoka sitnog zuba i ostale izjave koje su štetile svim građanima lijepe naše!
Prosvjednik8
2.5.2011. 17:04
nacionalizam i religija su najvece zlo koje je nas je i dovelo tu gdje jesmo
terzo
2.5.2011. 8:34
" Najveće tragedije u povijesti su se prevaljivale preko leđa ( i duša) „malih ljudi", kojima zastava, grb i himna mogu biti važniji i od kruha. A kada obične smrtnike često vode - častohlepni političari, ovi kojima su važnija mjesta u EU parlamentu nego pitanje kako živi narod, onda se možemo nadati još gorem, a nikako boljem."

Ljubo........., ovom gore citiranom, nema se sta dodavat ............
U pravu si sto-posto. Dok je takozvana "stoka sitnog zuba" ginila ..... , "paraziti" su radili punom parom (dovoljno da pogledamo oko sebe po Virov`tici)

Ljubo...... pisi ti i dalje (hrabro) .......... istina boli (nazalost pretezno neduzne)

stole123
1.5.2011. 23:17
dobar tekst samo mi se nesviđa kompletna elita na vrhu jer su izdali i narod i branitelje mesić nije morao predati transkripte a i ovi u saboru su trebali prije glasanja razmisliti jer bljesak i oluja nisu smjeli otići pod haški sud to se trebalo kod nas rješiti ovako smo izdali one koji su stvorili državu pa i sad nato bombarduje siriju pa zar će netko otići u zatvor ili ga izručiti haškom sudu jer je bacio bombu i ubio i civile i djecu ili za vrijeme bomardovanja srbije poginulo je i djece i civila pa nije nitko završo na haškom sudu samo smo mi izdali naše ljude koji su oslobodili državu a po meni su krivi i vlada i predsjednik i sadašnji i bivši i onaj koji je potpisao sa haškim sudom punu suradnju a to će se pokazati na izborima da narod neće oprostiti takve greške i neće dati svoje branitelje zbog nikakve eu. pa i pod cijenu da neuđemo u eu.
dupla ljuta
1.5.2011. 20:50
CB134 ma tko još može biti inteligentan pored tebe koja si posisala svu pamet?

Što se tu ima komentirati u hrpetini buloaza i bljuvotina ratne pobjegulje koja je agresiju i krvoločni pohod na nedužno stanovništvo međunarodno priznate i od srboslavije odvojene Hrvatske doživljavao iz sigurnosti bečkog "egzila" i Praterskih etablišmenata.
zagreb
1.5.2011. 20:25
CB134 - slažem se
nije mi jasno što treba prebacivati na druge i tražiti neprijatelje kada je ova vlast donesla odluku suradnje sa sudom , procesuirala naše generale i branila ih , vjerojatno ih nije tako trebala braniti jer su svi koje je branila dobili maksimalnu kaznu .Mi obični građaniu u tome nismo sudjelovali ni kao nacionalisti ni kao rodoljubi!
CB134
1.5.2011. 15:52
Slažem se s tezom iz članka da se uvijek zlo traži u drugome. Sada se napada Mesić zbog suradnje s Haškim sudom, a on je te dokumente morao predati jer je Sabor vođen HDZ-om usvojio takav zakon. Mesić je imao nesreću da je tada on bio predsjednik, pa ga je zapala dužnost predati to što samo predsjednik može. Ispada da je cijeli narod kriv za suradnju jer je narod izabrao Vladu, a Vlada zakone. Samo, nisam sigurna, kao što već ptice na granama pjevaju, da su izbori pravedni u našoj državi.
Također sam svjesna da postoji velika razlika između nacionalizma i domoljublja i bojim se da je mnogo ljudi sada prešlo u nacionalizam (mržnja drugih nacija osim svoje), a ne u domoljublje. Nadam se da će većina prepoznati razliku i ipak ostati samo domoljubi, a ne i nacionalisti...
CB134
1.5.2011. 15:41
Dupla ljuta pitanje jedno- da li ikada komentiraš napisano ili samo osobe koje pišu?
Sve mi se čini da ni ne pročitaš napisano nego samo vidiš naslov i dođeš pisati jedno te isto.
Daj već kada imaš toliko predrasuda, pročitaj tekst i napiši svoje protuargumente, ovakvim nastupom stvarno ne dobivaš nikakav kredibilitet inteligentne osobe.
dupla ljuta
1.5.2011. 13:57
E moj Ljubo,
sreća tvoja da virovitica.net nije kao pollitika.com.

Ljubo luzeru, što se tiče umobolnika ne treba s tobom o tome raspravljati, jer ti imaš papir da si pametan, a ja takav papir nemam.

Po pitanju ispijanja duplih ljutih zaboravljaš da se pijanac otrijezni, a ti debilni Ljubo nikada nećeš opametiti.

No, kao što sam rekao, ti Ljubo imaš liječničku potvrdu, tj. dokaz da si pametan. Zato je s tobom bespredmetno raspravljati.

Lj. R. Weiss
1.5.2011. 12:05
Povremeno u umobolnicama se nađu pravi genijalci, tisućama milja ispred svog vremena i njihovi uradci odišu kvalitetnim zapažanjima. A oni koji ne piju, nego loču, i trebali bi se liječiti jer jedino što tijekom dana znaju izgovoriti je DAJ MI DUPLU LJUTU, IZVAN SU UMOBOLNICA!
Napisao sam što sam imao napisati, hvala onima koji to razumiju,one koji će komentirati MOLIM, držimo se teme odnosno sadržaja drugog dijela kolumne!
djingis
30.4.2011. 20:31
Ljubo veliki +.
dupla ljuta
30.4.2011. 14:54
Ništa novog iz Ljubine umobolnice. Tipični uradak hrvatskog kolaboratera.
mastermind
30.4.2011. 13:00
Poslije presude najdegutantnije mi je bilo to što je svaka šuša, svaki politički marginalac htio prikupiti koji poenčić na Gotovini. A u istom rangu je bilo manipuliranje Vlade, i njihovo podilaženje maloumnima na najprimitivnije načine...
CB134
30.4.2011. 10:33
Pročitala sam već na politici članak, super napisan, udara po korupciji, neustrašivo, svaka čast na hrabrosti.
tomislav
30.4.2011. 9:37
Tko te plaća onoga braniš, zar ne, znaju to odvjetnici, pa se pitanje postavlja tko je bio klijent ili klijenti u ovoj parnici. Evo prof povijesti poručuje u intervjuu Vjesniku da se stradali oni vojnici koji nisu bili najbliže vatri i oni su žrvtovani.
Zatim koliko je nepravdi učinjeno i čini se građanima hrvatske pred domaćim sudovima, zar to nitko ne vidi i nitko ne pomaže teškom milijunima da se zavede red u zemlji kao što mišetić i kompa uzimaju ili bivaju nagrađeni od vlade za svoje propale obrane.
zigi7darko
30.4.2011. 7:28
Da, autor je u pravu. No, nažalost, i na ovm portalu ima onih koji će ga sada napasti, iz ovih ili onih razloga, a mi se i dalje vrtimo u krug.


Još iz kategorije Kota Lj. R. WeissaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.