HDZ: Pernar neodgovoran prema hrvatskim građanima
Župan Anušić: Strože mjere za one koji se okupljaju u grupama
Documenta poziva na solidarnost i zajedništvo u borbi s koronavirusom
SDP-ovi gradonačelnici predstavili mjere za pomoć građanima i gospodarstvu
Ukupno 1126 zaraženih, sljedeća dva i pol do tri tjedna kritično razdoblje
Ne nasjedajte na zlonamjerne mailove za pristup internet bankarstvu
SSSH poziva Vladu da skraćivanjem radnog vremena spasi radna mjesta

  Politika

Ljubo R. Weiss: Damir Kufner – tužibaba i strane investicije

  Ljubo Ruben Weiss           01.05.2013.         2608 pogleda
Ljubo R. Weiss: Damir Kufner – tužibaba i strane investicije

Taman malo zaboravimo na Damira Kufnera i njegove marifetluke u vezi investicije  Cavallino,  kad evo  njegova zahtjeva  (po odvjetniku Mariju Jurlinu) za pokretanjem postupka protiv Gorana Gazdeka, glavnog urednika portala Virovitica.net, zbog objavljivanja kolumni moje persone u toku prosinca 2012. i siječnja 2013.

I nije to prvi put da se Gorana Gazdeka proziva ili tužaka sudovima, a eto, i mene je zatekla sudbina svakog dobrog novinara - da bar jednom u životu završi pred sudom pa bilo to i ovog svibnja kada sam točno prije 40 godina objavio svoj prvi veliki članak u zagrebačkom „Studentskom listu". I ne znam što se još mora dogoditi da gospodin Damir Kufner shvati kako mu je tužakanje Gorana Gazdeka i njegova portala kao i tužakanje moje persone, jalov posao. Novinarsko vijeće časti jednoglasno je ocijenilo  da novinar Goran Gazdek nije prekršio Kodeks časti hrvatskih novinara. Naglašavam ovo - jednoglasno!

KOME ŠTETE VIROVITICA.NET, GORAN GAZDEK I JEDAN KOLUMNIST?

Dakle, nakon svih oslobađajućih presuda, nakon što je doživio osudu javnosti,  jer do danas nije odgovorio javno na pitanja o mutnim poslovima vezano za Cavallino i investitora Karla Schmidta, kojeg je oštetio, odvjetnik Damira Kufnera žali se zato što je portal Virovitica.net više puta objavio kolumne moje persone u kojima je „isti komentirao te se osvrtao na nepravomoćne sudske postupke u kojima se kao stranka pojavljuje Damir Kufner". U zahtjevu dalje stoji: „Smatramo da je ovakvo ponašanje glavnog urednika portala www.virovitica.net, koji je objavljivao predmetne tekstove, neprimjereno i protuzakonito, i da je isto smišljeno te je učinjeno isključivo kako bi se naštetilo mojoj stranci Damiru Kufneru itd.

Zar po tko zna koji puta  treba ponoviti da niti portal, niti moja persona ništa nisu učinili namjerno, već smo pisali na osnovu podloga koje smo dobili od investitora te prenosilli tekstove iz drugih medija iz kojih je vidljivo nesavjesno poslovanje, pronevjera i zloporaba položaja. Zbog toga Karl Schmidt je pokrenuo sudske tužbe i do sada, nažalost, pravosuđe nije donijelo pravomoćne presude kao što i u mom slučaju imam dojam da je pravda spora i negdje u nečijoj ladici stoje predmeti, i čekaju na red. Ne tvrdim da bi pravosudni sustav trebao preko koljena rješavati sporove, ali dojma sam da smo pred pristupanje Evropskoj uniji da bi ispunili poglavlje 23, pokrenuli niz istraga i pravosudnih procesa, ali kada je postalo jasno da smo praktički već dio Evropske unije,  kao da su neki procesi  u  fazi odugovlačenja, pretvorili su se zapravo u pravosudne sapunice pa i lakrdiju (svjedočenje Mate Miše Kovača na suđenju Ivi Sanaderu i grupi). Ispada, da svatko tko ima višak novca i  s njima može platiti odvjetnike, može tužakati koga god poželi pa i vlasnika portala koji je desetljeće svjetla točka lokalne medijske scene.

UMJESTO POHVALA I ODLIKOVANJA - STALNI STRES

Portal Virovitica.net odolijeva pritiscima lokalnih moćnika, i umjesto da se njigov vlasnik pohvali što nije njihova produžena ruka on se mora pravdati i gubiti vrijeme te javnosti objašnjavati da nije prekršio nikakav novinarski Kodeks. Pa zar ćemo i Goran Gazdek i ja živjeti stalno u stresu i bojazni da nam ne stigne neka plava, službena kuverta s pozivom na sud...?? Zar netko misli da je takvo ozračje stimulativno za analize lokalnih izbora, pisanje o kandidatima, a posebno, o stranim investicijama, koja i aktualni slučaj  investicije u plato brda Srđ, koji se pokušalo osporiti i referendumom proglašavajući već veći dio kupljenog zemljišta „svetom hrvatskom zemljom". A udruga „Srđ je naš", pa poslije preimenovana u „Srđ je vaš", pokazuje bjelodano da u nas zaista postoji antipoduzetnička klima! I umjesto da svi zajedno odgovorimo zašto nas investitori zaobilaze, zašto se događaju slučajevi poput slučaja Cavallino, poput slučaja Srđ, mi  moramo dokazivati da znamo, hoćemo i umijemo profesionalno pisati. Kažu mnogi, mediji su krivi za situaciju u Hrvatskoj! Jest, ima i među nama i novinara i medija koji rade ispod razine profesionalnosti, ali mediji uglavnom prenose poruke kvarnih političara i „poduzetnika" i tek tu i tamo komentiraju njihove postupke.

Dakle, pustite nas da radimo, a ne da se moramo  očitovati svaki put kada nekome nije po volji neka riječ ili rečenica. Mi  odbijamo tvrdnje da se vrijeđalo dostojanstvo, čast i ugled Damira Kufnera, da se člancima objavljenim na portalu vršio pritisak na pravosudni sustav. Jer, novinarska je dužnost  da se piše i o pravosudnom sustavu, ako treba i o policiji, obrani i rak ranama ovog društva kao što su mito i korupcija, bahatost i nekompetentnost političara, da procijenimo da li je javni interes znati što se događa s optužnicom podignutom protiv Ivice Kirina, i koji je stvarni razlog da se ne pojavljuje kao svjedok u procesu Ivi Sanaderu.

IMAMO LI PRAVO PITATI - IVICU KIRINA I TOMISLAVA TOLUŠIĆA?

Znam da Ivica Kirin, usprkos svemu, ima  šanse za još jedan mandat gradonačelnika, no suočava se s oštrom konkurencijom u Damiru Bariću i mr. Siniši Prpiću, i kada pitam što je razlog da ipak izbjegava sud u Zagrebu,  nemam namjere štetiti mu, klevetati ga ili sramotiti. Jednostavno, postoji odgovornost svakog od nas za učinjeno ili neučinjeno i zalud govorili o demokraciji ako nemamo slobodne i odgovorne medije.  Dakle, kada je riječ o Damiru Kufneru trebamo znati zašto je propala  investicija u jedan gospodarski zaostali kraj, s velikim brojem nezaposlenih, gdje dolazi peta svjetska vinarija, s namjerom da obnovi proizvodnju grožđa i plasira vino i na svjetsko tržište. Nepovjerenje u investitore  nije dobro, mi u 22 godine  hrvatske samostalnosti nemamo kapitala da gradimo i otvaramo nova radna mjesta, mi moramo znati zašto ovog trena u našoj županiji, usprkos dobrim ocjenama Forbesa za našeg župana, nije na vidiku nijedna ozbiljna investicija u gradu i Županiji.  To više nije pitanje političkih boja - crveni ili crni ili treći put - to je pitanje opstanka mladih, obrazovanih ljudi, to je pitanje budućnosti  grada i županije u uvjetima koji će tražiti veću konkurentnost, prodor na evropsko i svjetsko tržište gdje je presudno povjerenje, brza kvalitetna usluga i/li kvalitetna, brendirana roba. Ekonomija nije šala, nije ni improvizacija, najmanje je tužakanje onih koji se otvoreno, imenom i prezimenom, svojim znanjem, iskustvom i dobrom vjerom informiraju i komentiraju politička i ekonomska događanja oko nas pa i šire.   pa i  slučaj Cavallino. Naravno, to podrazumijeva i pravo  vas čitatelja da nas argumentirano kritizirate, da nam sugerirate teme, da nas upozorite na propuste ako ih ima, da nas savjetujete jer i najboljem konju potreban je bič, i najpametnijem čovjeku potreban je savjet.

   Ne morate nas, ponavljam, odlikovati, ali pustite nas da radimo javni posao jer mi nismo tu da peruškom gladimo stvarne ili one moćnike koji misle da to jesu, već smo tu da obavljamo izuzetno važnu zadaću - bobu kažemo bob, a popu kažemo  pop, a tužibabi da je tužibaba!

   Pa, makar se opet vidjeli na sudu ili se morali očitovati Hrvatskom novinarskom društvu!

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Ljubo R. Weiss
3.5.2013. 19:33
Danas, petak, 3.05.2013 je Međunarodni dan slobode medija proglašen od UN. Drago mi je da se kandidat za gradonačelnika Virovitice, poštovani Damir Barić, sjetio nas koji pišemo i objavljujemo, a koje pojedinci tužakaju. Medijska sloboda je dio svake demokracije, a pogotovo lokalne zajednice, grada Virovitice jer -
slobodni mediji znače i veću slobodu građana Virovitice.
SLOBODNI MEDIJI I NOVINARI - SLPOBODAN GRAD VIROVITICA, SLOBODNA ŽUPANIJA!
Ako postane gradonačelnik Virovitice podsjećat ću Damira Barića na danas objavljeno priopćenje. Drugi kandidati za gradonačelnika nisu se očitovali danas o slobodi medija, posebno lokalnih, a Barić danas, na Međunarodni dan slobode medija jest, i to mu uzimam za malu prednost! I Siniša Prpić je ranije ukazivao na deficit u slobodi medija lokalne sredine!!
Ljubo R. Weiss
2.5.2013. 20:37
@mirovnjak
Bez investicija nema novih radnih mjesta! Država novim investicijama samo dobiva, višestruko. Ne vidim da se itko treba bojati investicija, osim kada se radi o "političkim tvornicama", ili najtežim zagađivačima okoline. Poduzetništvo, inovacija, izum... je bit kapitalizma, i ako smo se opredijelili za kapitalizam i poduzetnišvo, ne možemo zagovarati socijalizam ili komunizam.
Ali možemo i trebamo zagovarati socijalnu državu!
mirovnjak
2.5.2013. 14:59
Ljubo!
Možda do kraja nisi o nekim stvarima informiran ili si jednostrano informiran, no podržavam svaku tvoju riječ što se tiče ulaganja u ovoj državi.
Suludo je reći da netko ulaže da bi zaradio, pa zašto bi ulagao ako neće zaraditi.
Mogao bi o još puno nebuloza raznoraznih "zaštitnika viših interesa" kao na primjer "Država će za privatne investitore graditi infrastrukturu" Pa naravno da će graditi, ali od novaca naplaćenih kroz komunalni i vodni doprinos od tih istih investitora, a fućkam ja državu koja to ne zna naplatiti ili još puno puno nebuloza.


Još iz kategorije PolitikaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.