Zeleno-lijeva koalicija: Izađite na izbore, sada napokon imate za koga glasati
Sud časti isključio Josipu Rimac iz HDZ-a
Cappelli: Nema razgovora s onima koji naštimavaju račune
Živi zid: Ministar Ćorić neprijatelj je svakog hrvatskog kućanstva
Demokrati: Ustaški poklič konačno treba trajno zabraniti
VLADA Na teret proračuna udžbenici za učenike slabijeg imovinskog statusa
Vlada: Iz proračunske zalihe 1,1 milijuna za udrugu Palčići

  To

Lijevom, desnom, pa glavom

  Franjo Halusek           01.05.2010.         3074 pogleda
Lijevom, desnom, pa glavom

Takav način postizanja rezultata izvrsnosti kao što je to učinio ovih dana naš reprezentativac Olić za Münchenski Bayern, u Ligi prvaka, protiv Lyona, kojeg je pobijedio sa čak 3 : 0, učinio mi se dobar način da učinim poveznicu kako bi bilo dobro da slično radimo i mi, ali pritom ne misleći nužno na nogomet, nego na  proces rješavanja svakodnevnih problema, odnosno na područje koje bi nas moglo, prije ili kasnije, izvući iz teškog stanja, a to su INVESTICIJE I RAZVOJ! Olićev način odličan je primjer ne samo zbog rezultata, koji je impresivan, nego više zbog načina: lijeva, desna pa ono simbolički gledano i najvažnije GLAVA. Jer na koncu konca SVE JE U GLAVI! A to bi se moglo protumačiti i drugačije, da ovaj sportski primjer  u sebi sadrži i rad-zalaganje i znanje i vještinu i na koncu ono najvažnije REZULTAT. Ili da budem posve jasan tako bi bilo dobro raditi svuda, a naročito tamo gdje su u pitanju ULAGANJA odnosno INVESTICIJE. 

Odlučivanje o investicijama trebalo bi shvaćati kao privilegiju onih koji odlučuju o njima, ali istovremeno i ogromnu odgovornost, posebno u ovo recesijsko vrijeme! Svaku investiciju, posebno onu veću, valjalo bi gledati kroz naočale onih mnogobrojnih na zavodima za zapošljavanje koji traže priliku za rad, one koji završavaju zanate, škole i fakultete i koji traže svoj prvi posao i mnoge, mnoge druge. U tome sigurno nam može pomoći FOIP pristup i metodologija zasnovana na četiri temeljne faze u PROCESU ODLUČIVANJA O INVESTICIJAMA odnosno POSLOVNIM ODLUKAMA. Temeljne faze procesa odlučivanja jesu:

  1. Formuliranje ( Priprema )
  2. Ocjena
  3. Izvedba
  4. Poslovanje

U simboličkom smislu, Olićev način postizanja rezultata izvrsnosti  na području investiranja u nešto što bi prošlo kroz temeljne faze procesa odlučivanja u nešto prioritetno i konkretno, što bi doprinijelo bržem razvoju sredine u kojoj živimo, bilo bi nešto što bi se moglo nazvati i shvaćati kao ODGOVORNO VOĐENJE INVESTICIJA I RAZVOJA. A tako vođen proces bio bi poentiranje i lijeve i desne, i  glave kao one prave! I tu valja ponoviti tezu da je odlučivanje o tome što će se graditi i u što investirati privilegija i vrlo odgovoran čin, s velikim posljedicama. Za uspješno i odgovorno vođenje i odlučivanje o investicijama, treba puno toga znati i primijeniti, kako se ne bi dogodile investicije kao što je to zgodno netko rekao da investiramo u "nešto što vodi od nikuda prema ničemu"!?   

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

anakonda
5.5.2010. 12:16
pokraj ovakvih hdz-ovih političara i menađera hrvatski narod nije imao šansu?
jednog današnjeg hdz-ovog političara i jednog menađera bi trebalo OSTAVITI za povijest BAŠ kao i krapinskog pračovjeka???????

Kao i svaka furka, i furka na menadžera ima svoje teme, razgovore i idole. Tko god je proveo više od mjesec dana u tom miljeu, a imao sam tu nesreću, naslušao se priča o tome kako je industrija drva, kože, tekstila, proizvodnja općenito, potpuno retro, pase i aut, dok su uslužne djelatnosti i trgovina baš kul, in i trendi. Naravno, uz poslovično pljuvanje prema radničkom samoorganiziranju i miješanju države u poslovanje – tržište treba regulirati samo sebe. Naravno, i ta priča bila je bez supstance, rijetko bi čuo neko logično obrazloženje takvih stavova. Ključni argumenti bili su – "Tako je svugdje u razvijenom svijetu", ....

Zašto plaćamo najskuplje telefoniranje u Europi? Zato što imamo dva i pol operatera na tržištu. Zašto nemamo što čitati? Zato što nam se izbor svodi na Nacional i Globus, čije su se gazde samo igrale tržišnog natjecanja. Sva ta silna trgovina i uslužne djelatnosti našeg privatnog sektora odvijale su se u paralelnom tržišnom svemiru, koji s globalnim tržištem nikad nije imao previše veze. Da su svi ti silni menadžeri koji su godinama mantrali o samoreguliranju tržišta ikad doživjeli njegovo pravo samoreguliranje, doživjeli bi fijasko i bez recesije. Ovako su se, s malo znanja i puno lifestyla, nesmetano mogli furati na menadžere.

Sad kad je igra ZAVRŠILA, što rade? Naravno, OTPUŠTAJU RADNIKE?????????????(JEDINO ŠTO ZNAJU). Od početka recesije SAMO je u privatnom sektoru bez posla OSTALO oko 80.000 tisuća LJUDI. Zar za to ne snose odgovornost upravo hravtski menađeri (HDZ-OVI))?????Što je logično.
tomislav
4.5.2010. 12:25
Sve je to lijepo na TV sažela Ana Knežević iz Sindikata (kojeg već, ne znam) kad je rekla, da ona eto hoda na Gornji grad na neki sastanak sa Vladom (iako operiranog koljena) dotle se saborniki i vladari vozaju sa osobnim šoferima i autima a tisuću zagrebačkih taksista svrbi m... od dosade.
Kako voli Rvat Rvata guliti isto ko i srbin srbina na primjer (za slovence nisam siguran) opisano u romanu Očevi i oci, pročitajte to štivo!
guru3977
3.5.2010. 13:52
postavlja se pitanje što čeka hrvatsku? isto što i grčku, a što se dogodilo u grčkoj nakon ovih mjera, svi znamo:

Mjere koje Grčka mora provesti
1. Rezanje proračunske potrošnje za 24 milijarde eura
2. Novo povećanje PDV sa 21 na 23 posto
3. Ukidanje 13. i 14. plaće (božićnice i regresa)
4. Plaće u javnom sektoru bit će iste tri godine
guru3977
3.5.2010. 8:31
olić je profesinalac i živi od svoga rada, a to se ne može reći za članove ove vlade.
prije bi se za članove ove vlade moglo izjaviti ovo:

...Svako pedeset godina na ovim terenima pametan ušuti,
budala progovori, a fukara se obogati...
IVO Andrić

.......... i čovjek dobi Nobela.


Još iz kategorije ToVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.