Udruga hrvatskih sudaca protiv spajanja ministarstava pravosuđa i uprave
Grbin najavio kandidaturu za predsjednika SDP-a
Večernji list: Plenković - ostaje većina ministara
Jutarnji list: Vrh SDP-a zazire od Peđe Grbina
HAK: Na graničnim prijelazima moguća čekanja
DHMZ: Sunčano i vruće
Beroš: Moguće nove preporuke HZJZ-a za veća okupljanja, zasad bez zabrana

  Virovitica

LIBRA: «Zadan odlučujući udarac obnovi urbanog identiteta Virovitice»

  sbg           05.01.2004.         1014 pogleda
LIBRA: «Zadan odlučujući udarac obnovi urbanog identiteta Virovitice»
Snimio: Goran Gazdek VIROVITICA, 5. siječnja - Izjava gradonačelnika Ivice Kirina na aktualnom satu prošle sjednice Gradskog vijeća da se napušta ideja uređenja dijela prostora Palače Pejačević za potrebe Grada i da Palaču Pejačević treba prepustiti Višoj školi, a da gradsku vijećnicu s uredima Grad namjerava kupiti u zgradi koja bi se trebala graditi iza Robe kuće, potakla je virovitički Ogranak Libre da se oglasi priopćenjem u kojemu tvrdi da je ovakvim planom « zadan odlučujući udarac obnovi urbanog identiteta središta grada Virovitice i još jednom dokazana tezu da aktualna gradska vlast nema konzistentan program rada, već probleme rješava od slučaja do slučaja ne sagledavajući cjelinu problematike što će imati dalekosežne posljedice za buduće generacije».
«Mi u LIBRI se pitamo kako će se za tu kupnju pronaći novac, a za uređenje prostora u Palači Pejačević ne može? Svakom našem građaninu je jasno da su posrijedi interesi, privatni dakako. Zanimljivo će biti vidjeti tko će biti investitor buduće zgrade u trgovačkoj četvrti. Pola posla je već obavio, jer ima sigurnog kupca. A što s Palačom, spomenikom nulte kategorije, koja s Franjevačkim samostanom i Crkvom sv. Roka čini jedinu očuvanu kompoziciju i arhitekturu Virovitice? Sudbina Palače je ovom odlukom neizvjesna, jer rad na otvaranju Visoke škole drvne struke u Virovitici je dugogodišnji s neizvjesnim ishodom. Koliko će tek trajati obnavljanje Palače za tu školu? To nitko ne može predvidjeti, ali možemo pretpostaviti», piše u priopćenju Libre.
Dalje podsjećaju da je 2000. godine utvrđen koncept uređenja središta grada «sa ciljem da se konfuzni urbani identitet njegovog središta dovede u okvir urbane prepoznatljivosti u kojem će se pomiriti staro i novo».
«Prijedlog su», podsjećaju u Libri, «dali stručnjaci-arhitekti, a nositelj aktivnosti je bio Upravni odjel za graditeljstvo, stambene i komunalne poslove grada Virovitice. Provedena je javna rasprava i dokument je upućen Gradskom vijeću na usvajanje».
«Osnovna ideja toga dokumenta, za čiju sudbinu je Libra pitala na početku mandata na aktualnom satu, bila uspostavljanje administrativno-kulturnog naprama trgovačko-poslovnog središta grada u kojemu bi se daljnjim uređenjem toga prostora napravila ravnoteža arhitekture koja je sada narušena. Prema tome prijedlogu Trg Ljudevita Patačića zajedno s Palačom Pejačević trebao bi postati administrativno-kulturno središte grada Virovitice koji bi s Franjevačkim samostanom i Crkvom sv. Roka, parkom i dvorcem činio smislenu arhitektonsku cjelinu. U sve to se izvanredno uklapa zamisao da prizemlje palače Pejačević ima ugostiteljsko -trgovačke sadržaje, od Gradske kavane do trgovina suvenirima, zlatarskih radnji i galerija umjetnina, a da kat bude iskorišten za potrebe Grada. To je rekla struka, uvaženi arhitekti, koje su i građani Virovitice podržali u javnoj raspravi», podsjećaju iz Libre.
Kažu da je od toga dokumenta prva je odstupila koalicijska vlast kupivši TVIN-ov salon za Gradsku knjižnicu čime je u trgovačko središte grada smjestila jedan objekt isključivo kulturne namjene.
«Duh iz boce je pušten. I sada po principu ako se odstupi od jedne ideje, zašto ne bi mogli i od druge, treće. Sa žaljenjem moramo ukazati građanima da je njihov ne mali novac bačen u vjetar i da njihovo mišljenje, kao ni mišljenje struke nitko ne uvažava zahvaljujući lokalnim političarima koji se izdižu iznad struke i Viroviticu nam pretvaraju u Balkansku Palanku. Zamisao da postanemo srednjoeuropski gradić s prepoznatljivim urbanističkim rješenjima i kulture življenja, nažalost se neće ostvariti», upozoravaju liberalni demokrati.
Priopćenje koje je stiglo ilustrirano je i dijelom urbanističkog plana, a na kraju sadrži i prijedlog rješenja, kako ga vidi ova stranka:
1. raspisali bi javni natječaj u svim javnim glasilima koje izlaze u RH za uspostavu djelatnosti u prizemlju Palače
2. investitore bi stimulirali odgovarajućim mjerama koje Grad može donijeti u cilju svojih interesa
3. hitno bi uspostavili kontakt s Ministarstvom kulture Rep. Hrvatske i dogovorili mehanizme sufinanciranja, jer se radi o spomeniku kulture nulte kategorije
4. sagledali bi prioritete investicija u gradu i odlučili se za izvore i dinamiku investicija za svoj prostor.

«Da su nam građani dali povjerenje u onoj mjeri kao HDZ-u sigurni smo da bi taj problem već bio u fazi rješavanja i u skladu s preporukama struke na opću dobrobit naših građana. Ovako, zna se», piše na kraju priopćenja.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije ViroviticaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.