Đikić: Bude li opuštanja, virus preuzima ritam
Mrsić: Nacionalni stožer Civilne zaštite ostao bez kredibiliteta
Večernji list: Gradit će se kampus gaming industrije u Novskoj
Jutarnji list: U Hrvatskoj oko 16.000 turista iz BiH i Srbije
Do 16 sati u Orahovici glasovao 1524 glasača ili 34,72%
Đikić kod Stankovića: Nemoguće je da nitko od pola milijuna turista nije zaražen
Beroš: Moguće nove preporuke HZJZ-a za veća okupljanja, zasad bez zabrana

  Županija

Laboratorij za analizu tla i biljnog pokrova na čekanju

        29.11.2009.         3306 pogleda
Laboratorij za analizu tla i biljnog pokrova na čekanju

Prošlo je nešto više od sedam mjeseci od kada je, na prigodnoj svečanosti, nekoliko dana prije lokalnih izbora, otvorena obnovljena zgrada Laboratorija za analizu tla i biljnog pokrova Virovitičko-podravske županije, a da ta ustanova još uvijek nije počela s radom. Županija je u obnovu stare zgrade u krugu bivše vojarne uložila 550 tisuća kuna, a za opremanje laboratorija bilo je planirano uložiti još između 500 tisuća i 2 milijuna kuna, ovisno o postupcima analize koja će se u njemu obavljati. Na svečanosti su bili  nazočni saborski zastupnik Josip Đakić, župan Tomislav Tolušić, zamjenik župana Zvonimir Koić, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, predstavnik Zavoda za tlo Osijek  Ružica Mertz i mnogi drugi.

„Otvaranjem Laboratorija za analizu tla i biljnog pokrova Virovitičko-podravske županije, umnogome će se poboljšati kvaliteta poljoprivredne proizvodnje, napredak voćarstva i povrtlarstva na ovom području", rečeno je tada. Po završetku svih radova laboratorije je trebao pripasti pod ingerenciju nadležnog ministarstva, a bilo je planirano zaposliti nekoliko djelatnika.

Zašto laboratorij još uvijek ne radi, pitao je na Skupštini Virovitičko-podravske županije, vijećnik SDP-a Mato Vukušić. Župan Tolušić odgovorio da je za sve kriva globalna ekonomska kriza. „Ministarstvo poljoprivrede je načelno bilo spremno sufinancirati plaće zaposlenih u laboratoriju  pod uvjetom da mi uredimo prostor što smo i učinili. Međutim, zbog krize koja je nastupila ministarstva više ne mogu zapošljavati nove ljude pa je početak rada laboratorija za tlo odgođen na eko vrijeme. Također je došlo i do promjena u organizaciji rada Zavoda za tlo iz Osijeka koji je sada pripojen novoustrojenoj Agenciji za poljoprivredu. Laboratorij je sada na čekanju, ali mi ne sjedimo skrštenih ruku: obavljamo zadnje konzultacije i razgovore Sanitarna inspekcija treba otvoriti regionalni laboratorij za pet županija - Virovitičko-podravsku, Varaždinsku, Požeško-slavonsku, Međimursku i Koprivničko-križevačku u kojoj bi se kontrolirala hrana za ljude i životinje", rekao je Tolušić dodavši kako bi laboratorij trebao početi raditi početkom 2010. godine u sklopu Zavoda za javno zdravstvo.

Virovitičko-podravska županija u potpunosti financira analizu tla za povećanje poljoprivredne proizvodnje u sklopu projekta sa Zavodom za tlo Osijek - "Analiza tla kao temelj gnojidbe i povećanja poljoprivredne proizvodnje kod podizanja višegodišnjih nasada" kako bi na taj način dodatno potaknula kvalitetnu poljoprivrednu proizvodnju na svom području.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije ŽupanijaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.