Bernardić: Restart koalicija će sama osvojiti stabilnu većinu
HZJZ: Potpise birača ponajprije prikupljati na otvorenome
Stožer ukinuo zabranu rada nedjeljom
Restart: Vlada je prespavala predsjedanje EU-om
DIP: Podatke za izbore birači mogu promijeniti do 24. lipnja
Polovina umirovljenika prima prosječno 1.420 kuna mirovine
Bernardić: Izdaja je nacionalnih interesa da nafta odlazi u mađarske rafinerije

  Gospodarstvo

Konferencija Koliko smo spremni za članstvo i fondove EU

  V.N.           08.05.2013.         1546 pogleda
Konferencija Koliko smo spremni za članstvo i fondove EU

Povodom obilježavanja pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji, Centar za EU Hrvatske gospodarske komore i Centar izvrsnosti Ministarstva vanjskih i europskih poslova organizirali su, 07. Svibnja 2013.god., konferenciju pod nazivom „Koliko smo spremni za članstvo EU i fondove EU", kojoj je prisustvovalo nekoliko stotina sudionika.

Na svečanosti otvorenja Konferencije sudionike je pozdravio Nadan Vidošević, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, naglasivši kako je ulazak u EU preduvjet za daljnju izgradnju modernog društva i zato moramo biti institucionalno organizirani i sposobni stvarati alijanse na europskom tržištu pod pretpostavkom da znamo što želimo. To podrazumijeva definiranje vlastitih interesa, a bez sektorskih strategija nećemo moći koristiti EU fondove.

„Ulaskom u EU ulazimo na snažno tržište na kojem nas čeka velika konkurencija. Zbog toga će 2013. i 2014. biti iznimno teške godine i sada nam je više nego ikada potrebna vlastita pamet, vlastiti intelektualni kapital i vlastiti rad. Ne smije nas ponijeti EU euforija jer od 1. srpnja moramo raditi još više", zaključio je Vidošević.

Vesna Pusić, prva potpredsjednica Vlade RH i ministrica vanjskih i europskih poslova, istaknula je kako smo se svih ovih godina, tijekom procesa približavanja Europskoj Uniji, prilagođavali njenim standardima, a sada je došlo vrijeme sudjelovanja RH u kreiranju EU standarda. „Članstvo u EU nudi goleme mogućnosti, ali nas izlaže i velikim rizicima. Hrvatska ne mora i neće biti prosječna članica EU već se može i mora kvalificirati među njene najuspješnije članice, osobito kad je posrijedi privlačenje EU sredstava. Korištenje EU fondova ujedno je i politika čistih računa", istaknula je Vesna Pusić.

Konferencija je podijeljena na tri međusobno povezana panela (Politički izazovi ulaska Hrvatske u EU, Ekonomski izazovi ulaska Hrvatske u EU, Izazovi korištenja fondova EU), te joj je cilj potaknuti raspravu i upoznati sudionike s političkim i ekonomskim izazovima pristupanja RH Europskoj uniji, a posebice ukazati na važnost kvalitetnog korištenja fondova EU koji su na raspolaganju Hrvatskoj nakon ulaska u EU i utjecaju na njezin razvoj

U radu konferencije sudjelovale su relevantne osobe iz političkog i gospodarskog života, kao i predstavnici institucija odgovornih za programiranje i provedbu fondova EU

Konferenciji su, temeljem upućenog poziva, prisustvovali i predstavnici Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Virovitica.

Snimio Karim Kurtović

 

 Sudionici - panelisti na konferenciji

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

fitilj
14.5.2013. 21:27
Joj hvata me jeza kada nas Vesna Pusić želi učiti što je "politika čistih računa".

konjica
14.5.2013. 15:14
mi smo spremni zamjeniti ovih dvoje za bilo što samo neka krene bilo što
ban88
8.5.2013. 22:14
To je njihovo bolje sutra ,a ne moje.
kišni
8.5.2013. 15:46
hahaha gledam Pusićku i onog Nadana Vidoševića spadaju među najbogatije Hrvate, kak to da njima nije kriza a ljudi rade kao robovi za cirka 2.000 tisuće kuna kome ovi prodaju maglu.


Još iz kategorije GospodarstvoVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.