Počinje prikupljanje potpisa liječnika za povlačenje suglasnosti za prekovremeni rad
DHMZ: Djelomice sunčano uz porast naoblake
HAK: Na mostovima i nadvožnjacima moguća poledica
Ribić: Ne očekujem da će Vlada posegnuti za zabranom štrajka
Peović: Hrvatskoj su potrebne korjenite promjene
Sladoljev (Most): Zakon o navijačima je licemjeran i kontradiktoran
Ministarstvo pravosuđa kreće s energetskom obnovom zgrade Općinskog suda u Virovitici

  Grad

Kirin: Virovitica postaje predgrađe Zagreba

        11.09.2010.         3420 pogleda
Kirin: Virovitica postaje predgrađe Zagreba

VIROVITICA - Od 12. prosinca ove godine, kada na snagu stupa novi vozni red Hrvatskih željeznica, Virovitica će dobiti pet novih linija prema Zagrebu, što je dvostruko više nego sada. O tome su jučer na konferenciji za novinare govorili Dalibor Petrović iz Sindikata strojovođa Hrvatske, župan virovitičko-podravski Tomislav Tolušić i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin. "Smatramo da u Virovitici postoje sve geografske predispozicije za stvaranje logističkog centra", rekao je Petrović, naglasivši kako strojovođe svoju budućnost vide isključivo kroz ekonomsku prihvatljivost projekata koji bi isplatili sami sebe, bez dotacija iz državnog proračuna.

Prema prijedlogu koji još treba definirati, novi vlakovi kretali bi iz Virovitice prema Zagrebu preko Bjelovara u 4.45 sati (brzi), 8.00 sati (putnički), u 11.40 (ubrzani) i 18.35 sati (putnički), a iz Zagreba u 15.45 sati, 19.25 i 21.50 sati.

- Pet novih vlakova će Viroviticu, kao potencijalno tržište, bolje povezati sa Zagrebom, što je važno, ne samo za đake i studente nego i za sve one koji poslovno putuju u glavni grad. Virovitica bi se približila Zagrebu, tako da bi mogla postati predgrađe Zagreba. Ovim bi linijama putnici stizali brže, jednostavnije i jeftinije nego da putuju svojim automobilima - naglasio je gradonačelnik Kirin, napomenuvši kako je ovaj projekt važan i za nastojanja da se što više koristi javni prijevoz.

DO METROPOLE ZA MANJE OD DVA SATA

Virovitički kolodvor godišnje bilježi 120.000 putnika pa su u sindikatu uvjereni da će se ta brojka udvostručiti, jer su do sada veze sa Zagrebom bile loše pa su putnici izbjegavali željeznicu. Župan Tolušić još je javio rekonstrukcija pruga sljedeće godine, pa će Virovitičani u Zagreb stizati za manje od dva sata.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Pero
14.9.2010. 15:53
Iako je opis novog miše001 vrlo površan ipak blago opisuje situaciju, samo se nadam da je uskok tamo stvarno bio jer puno državnih (naših) novaca se tamo izvrtilo.
mišo111
14.9.2010. 14:27
Molim čitatelje ovog portala mišo 001 nema nikakve veze sa mišo111 pod kojim ja pišem.
Ovo što piše u predhodnom kemntaru ne želim komentirati niti o tome imam bilo kakvih saznanja, a bogami se nebi upustio komentirati ovakove stvari bez debelih argimenata, zapravo nebi ih uopće komentirao na portalu jer se zna čija je to nadležnost.
guru3977
13.9.2010. 12:03
mišo111
prometuje nagibni vlak iz osijeka do zagreba preko vrpolja samo bez uključene nagibne tehnike! razlog je taj što pruga nije pripremljena za nagibnu tehniku.
samo za infromaciju osovniski pritisak pruge osijek-varaždin (regionalna pruga) je 22,5 tona po osovini ili 8 t. po dužnom metru a istih krakteristika je i pruga zagreb-novska-tovarnik (x koridor). prema tome karakteristika pruge su iste samo se "podravska pruga" može zatvoriti zbog "starosti" odnosno zbog neodržavanja!
što se tiče karakteristika pruge "podravska pruga" ima bolje karakteristike od pruga zagreb-split, knin-zadar..... ali ima jedan veliki minus a to je da nema kalmetu!
mišo111
13.9.2010. 9:24
Prometuju i iz Osijeka prema Zagrebu, ali preko Đakova i Broda. Prvi put u povijesti odnosno prvi put nakon izgradnje pruge Osijek-Koprivnica.
Nije ovdje u pitanju samo vlak kao vlak, već kategorija pruge za tu vrstu prometovanja, a ta je kategorija preduvjet i za dozvoljeni maksimalni osovinski pritisak, što je opet preduvjet za gospodarsko korištenje pruge.
našu prugu Osijek Koprivnica ako se ništa ne promijeni čeka sudbina pruge Pčelić Banova Jaruga.
guru3977
13.9.2010. 8:40
točno, relano je da nagibni vlakovi prometuju od osijeka preko virovitice do zagreba ili od varaždina preko koprivnice do zagreba.....
to ne bitno jer nagibni vlakovi ako je pruga pripremljena za prometovanje istih smanjuju vrijeme vožnje 30%, potroše 30% manje goriva (jako važno zbog trenutne cijene goriva) a i zbog svoje male težine manje uništavaju prugu......

ali danas nagibni vlakovi prometuju prema splitu, rijeci...... jer je morski lobi jači od kontinetalnog!
mišo111
12.9.2010. 18:01
Ja bi radije da se prugi Koprivnica Osijek vrati ono što joj je Kalmeta uzeo i da se brzim vlakovima putuje od Osijeka do Zagreba preko Koprivnice i preko Bjelovara što znači i preko Virovitice i komplet županije kao što je to bilo do Kalmete i njegovog kuma Šeksa i da naprimjer nagibni vlak iz Osijeka za Zagreb ide preko Virovitice umjesto Broda.
Ja dugo nisam prihvaćao osjećaj Slatinčana i Orahovčana da Virovitički kadrovi drže da potrebe razvoja županije završavaju u Taborištu, no na moju žalost i ovo potvrđuje to vjerovanje imeni govori kako nisam u pravu.
zzzz
12.9.2010. 10:16
najbrži vlak ujutro kreće iz virovitice u 5.50 i stiže u zagreb u 8.40 sati a to je sveukupno 2.50 minuta????
Napominjem to je najbrža veza za zagreb, a ostali vlakovi voze do zagreba u prosjeku oko 3,5 sati.

-"rekao je Petrović, naglasivši kako strojovođe svoju budućnost vide isključivo kroz ekonomsku prihvatljivost projekata koji bi isplatili sami sebe, bez dotacija iz državnog proračuna"

MA JEDAN VIC NA TU TEMU!
naruči plavuša plastičnu stolariju kod majstora i on je ispriča sve prednosti plastične stolarije u odnosu na drvenu. Između ostaloga joj navede da će se plastična stolarija za PAR godine sama isplatiti....

po završetku radova prođe 1 godina a plavuša ne Uplati niti jednu ratu za stolariju i šef ljutito nazove plavušu i pita je zašto ne uplačuje rate kredita??????

na to plavuša odgovOri: HALO ŠEFE, AKO SAM PLAVUŠA BISAM GLUPA, ZAR MI NISTE REKLI DA ĆE SE STOLARIJA SAMA OTPLATITI ZA PAR GODINA??
Lynx
12.9.2010. 8:57
Samo, daleko smo mi za predgrađe...
100noga
12.9.2010. 7:51
A jel se to bliže izbori....?
ivan2
12.9.2010. 0:28
Opet Virovitica postaje granica istoka i zapada ,sssiromaštva i raskoši , prometne povezanosti i izoliranosti , zapošljavanja i nezapošljavanja ?Gdja budemo završili sa starim ovim lokomitivama tko to zna!
Tomo
11.9.2010. 22:21
Konačno nešto konkretno. Bravo!


Još iz kategorije GradVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.