DHMZ: Oblačno uz povremenu kišu
Večernji list: U Karlovcu se uselile prve dvije od 10 sirijskih obitelji
Jutarnji list: Dekanica Filozofskog kriva za uzmeniravanje na poslu
Kolakušić na Pantovčaku očekuje plaću od minimalno 70 tisuća kuna
Bernardić: Bilo bi bolje da predsjednički izbori nisu u vrijeme blagdana
Grubišno Polje: Na Sajmu sira 142 izlagača iz 13 hrvatskih županija
Čačić: Narodna stranka - Reformisti podržat će Milanovića

Karakter ličnosti - definicija i doživljaj


  Priroda društva           Davor Suhan/Moja Rijeka           14.07.2017.         915 pogleda
Karakter ličnosti - definicija i doživljaj

Znanje je primarna vrijednost obrazovanja. Spoznaja je suštinska vrijednost odgoja. Prvo se temelji na učenju, drugo na doživljaju. Za stjecanje znanja potrebno je vrijeme, za spoznaju je dovoljan trenutak. No, to je samo mrtva psihologija. Da bismo je shvatili, potrebno ju je oživjeti – udahnuti znanje i spoznaju.

Ako u početku bijaše Riječ, onda na kraju ostaje Tišina. Između toga se nalazi život vrijedan Istine – poštovanja i divljenja. Tada smisao života postaje punina iz koje se može crpiti snaga i vjera u dobro.  Malo je takvih, no njihova je aura dovoljno velika da prekrije cijelu planetu, čineći svijet bojim mjestom za život – barem na jednu minutu, koliko traje šutnja u njihovu spomen.  

TEORIJA I PRAKSA BIVANJA I POSTOJANJA

Znanje

„Ličnost - jedan je od temeljnih pojmova psihologije koji se odnosi na neponovljiv, relativno čvrsto integriran, stabilan i kompleksan psihički sklop osobina, koji određuje karakteristično i dosljedno ponašanje individue. U te karakteristike spadaju intelektualne sposobnosti, sustav vrijednosti, motivi, emocije, ciljevi i namjere, način ponašanja. … Ličnost je dinamička struktura koju čini sustav međusobno povezanih crta (sposobnosti, temperamenta, karaktera), motiva, vrijednosti, stavova i dr. Općenito označava organizaciju individualnih karakteristika čovjeka ili živog bića na temelju koje se svaki pojedinac razlikuje od svih ostalih.“ (Wikipedija).

Spoznaja

„Tog dana kada je veliki Krešo otišao bio sam u hali Pionir u Beogradu na prvoj utakmici posle sankcija koju su odigrali srpski košarkaši protiv Njemačke. Pun Pionir je prvo izviždao Njemačku himnu, a zatim je izviždao i himnu Hej Slaveni, nakon čega je Dragan Kapičić uzeo mikrofon i zamolio prisutne da minutom šutnje odaju počast velikom Krešimiru Ćosiću. Više od 7.000 gledalaca je ustalo i odalo počast velikanu, s tim da se nijedan šum nije čuo. Bio sam ponosan što sam tome prisustvovao.“ (Komentar na facebooku).

Ako su i vas prošli lagani  trnci,  shvatili ste u trenutku što je to karakter,  a onda ga je lako prepoznati u crtama ličnosti. To je spoznaja koju ne možemo pronaći u školskim knjigama – samo u ljudima čije ime na kraju života postaje duga minuta tišine.

 

Kolumna Priroda društva, Davora Suhana, na portalu Moja rijeka

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Priroda društvaOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: