Index.hr: Ministar Medved prijetio novinaru Mazzoccu
Pupovac: Srbi su korišteni kao motivacija za potpis
Predsjednica: Sastanak sa Željkom Markić nije bio tajan
Grabar-Kitarović: poljoprivreda mora postati sredstvo blagostanja, a ne siromašenja
Započela sadnja novih stabala u Gradskom parku
Završeno 50. orahavoačko proljeće
Stotinjak planinara na 13. virovitičkim planianrskim susretima

IZLOŽBA BERNARDO BERNARDI i TVIN Od čuvara građe u građu


  Kultura           Olga Vujović           14.02.2018.         618 pogleda
IZLOŽBA BERNARDO BERNARDI i TVIN  Od čuvara građe u građu

Arhitekt i dizajner Bernardo Bernardi (1921.-1985.) pripada među nezaobilazne, rekli bismo kultne autorske ličnosti hrvatskog dizajna. O njegovom je stvaralaštvu povjesničar umjetnosti Radovan Ivančević svojedobno  zapisao, da se radi o spoju „zagrebačkog geometrijskog funkcionalizma i danskog organskog modernizma“. Ta se odlika ticala namještaja u Radničkom sveučilištu „Moše Pijade“ (1961., danas Pučko otvoreno učilište Zagreb) Radovana Nikšića i Ninoslava Kučana, čime su se arhitektura i unutarnje uređenje sljubili u cjelinu (sva su trojica nagrađena Nagradom grada Zagreba).

Valja podsjetiti da je Bernardi bio član skupine EXAT 51, te da je imao priliku proučavati nordijski dizajn tokom tromjesečnog boravka (1960.) u Finskoj, Švedskoj i Danskoj. Uz spomenute formativne komponente, svakako je nužno podsjetiti na njegovu izuzetnu nadarensot i naglašenu sklonost teorijskom pristupu zadacima. U trenutačnim skučenim prostornim uvjetima Gradskog muzeja Virovitica (bivši prostor Gradske uprave do obnove zgrade i postava u dvorcu Pejačević) postavljena je izložba „Bernardo Bernardi i TVIN“ (15.12. 2017.-28.2.2018.) autorice, više kustosice Kulturno - povijesne zbirke Dubravke Sabolić.

Tvornica Tvin ima svoje začetke u pilani „Drach“(1913.) koja se vremenom udružuje s Gradskom stolarijom „Hrast“, da bi se 1953. okrenuli proizvodnji   namještaja i unutarnjem uređenju (DIP Virovitica, Tvin i napokon Tvin d.o.o.). Suradnja Bernardija i virovitičke Tvornice namještaja datira od 1966. (program PAN), odnosno intenzivnije od 1967. (SKAN) i upravo obilježavanje pola stoljeća plodne i uspješne suradnje bio je poticaj za ovu izložbu (uključili su se također Hrvatski muzej arhitekture HAZU i Muzej za arhitekturu i oblikovanje, Ljubljana). Dakako, suradnja Bernardija i tvornice se nastavlja pri opremanju ne samo kancelarijskih, već i hotelskih prostora (DINA,1976./DORMA 1977./BETATVIN, 1978.).

Osobine poput: komponabilan, funkcionalan, ergonomski prikladan i financijski dostupan tek su neke od odlika Bernardijevog namještaja- stolice (ne propustite iskoristiti izloške na ovoj izložbi), stolovi i ormari izrađeni su tako da nude mogućnost slaganja istovjetnih elemenata u uvijek nove i drugačije kompozicije, te da se u velikim radnim prostorima pojedincu osigura relativna privatnost. Osim namještaja , na izložbi se mogu vidjeti Bernardijevi nacrti, tvornički katalozi s ponudom namještaja, fotografije interijera i novinski članci. Izlošci su bili sastavnicom muzejskog uporabnog namještaja , na kojem je osoblje radilo i čuvalo građu (što i jest njihova primarna namjena!).

Uspostavom novog stalnog muzejskog postava, Bernardi će dobiti svoj „kutak“ u kojem će se izložiti ovaj namještaj („Od čuvara građe u građu“, Sabolić). Jedini izložak koji nije Bernardijevo autorstvo jest drvena stolica - naslonjač na rasklapanje „Rex“ (1952., „Stol Kamnik“) kultnog slovenskog dizajnera Nike Kralja (1920.-2013.), Bernardijevog vršnjaka, kolege i prijatelja. Njezin dolazak na izložbu odnosno Gradski muzej Virovitica je na razini bajke: nakon što je otpisan namještaj virovitičke knjižnice zbog preseljenja u novu zgradu, stolice su „uletjele “ u Aero klub.

Pripremajući izložbu o virovitičkim stolarima, Dubravka Sabolić je uočila stolice (izuzetno udobne, funkcionalne, lijepe i jednostavne – poznat opis, zar ne?), te po otkriću autora , stolice su „aterirale“ u Muzeju. Valja napomenuti da danas Kraljeva stolica „Kralj“ (Rex) resi brojne muzejske zbirke (između ostalih MOMA, New York), postiže visoke cijene na tržištu antikviteta te da po svojim vizualnim i povijesnim odlikama u potpunosti pripada u planirani „Bernardijev kutak“ u novom postavu Gradskog muzeja Virovitica.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije KulturaOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: