Udruga hrvatskih sudaca protiv spajanja ministarstava pravosuđa i uprave
Grbin najavio kandidaturu za predsjednika SDP-a
Večernji list: Plenković - ostaje većina ministara
Jutarnji list: Vrh SDP-a zazire od Peđe Grbina
HAK: Na graničnim prijelazima moguća čekanja
DHMZ: Sunčano i vruće
Beroš: Moguće nove preporuke HZJZ-a za veća okupljanja, zasad bez zabrana

  Aktualnosti

Izazovi korištenja EU fondova u Virovitičko-podravskoj županiji

        07.11.2013.         894 pogleda
Izazovi korištenja EU fondova u Virovitičko-podravskoj županiji

Zastupnica HDZ-a u Europskom parlamentu Ivana Maletić započela je s održavanjem regionalnih konferencija o korištenju europskih fondova. Konferencija "Izazovi korištenja EU fondova u Virovitičko-podravskoj županiji" održat će se u Virovitici, 14. studenoga, u Županijskoj vijećnici (Trg Lj. Patačića 1) s početkom u 10 sati.

Konferencija je namijenjena predstavnicima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, ostalim proračunskim korisnicima, poduzetnicima, nevladinom sektoru, te pravnim i fizičkim osobama zainteresiranim za tematiku EU fondova. Konferencija je specijalizirana, temeljena na specifičnostima Virovitičko-podravske županije uočenim analizom popunjenih upitnika koje su općine, gradovi i Županija dostavili u Ured zastupnice.

Svi zainteresirani mogu se prijaviti do 12. studenoga 2013. na e-mail ivana.petricko@imured.hr ili pozivom na telefon: 091 5853 599.

Europski fondovi bit će najvažniji izvor financiranja jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave u sljedećem desetogodišnjem, a negdje i dužem, razdoblju. S obzirom da je hrvatska Vlada zakazala sa pripremom projekata i pružanjem administrativne pomoći lokalnim jedinicama, Hrvatskoj prijeti opasnost da iskoristi manje od 5 posto dodijeljenih sredstava u prvoj godini članstva.

Prema riječima zastupnice Maletić za iskoristiti 8,1 milijardu eura potrebno je imati pripremljeno i u provedbi 16,2 milijarde eura. Priprema projekata iznosi otprilike 3% do 5% vrijednosti projekta što znači da bi Vlada Republike Hrvatske trebala uložiti preko 800 milijuna eura u pripremu projekata. Vlada za pripremu projekata izdvaja 120 milijuna kuna, a čak i to ne može potrošiti.

"Nesnalaženje Vlade i nerad danas vidjet će se za tri godine kada se budu oduzimala sredstva. Naš cilj je uspješno korištenje EU fondova u Republici Hrvatskoj i zato nećemo prestati inzistirati na tome da Vlada gradi administrativne kapacitete u sustavu i hitno započne s intenzivnim i financijski značajnim ulaganjima u pripremu projekata" - zaključila je Maletić.

Regionalne konferencije organiziramo kako bismo lokalnim jedinicama i svim zainteresiranima pomogli u razumijevanju problematike europskih fondova i mogućnostima koje se njihovim korištenjem otvaraju. Cilj je pokazati Vladi da na lokalnoj razini ima puno vrijednih projekata, znanja, kreativnosti i energije, ali da Hrvatskoj nedostaje aktivna, pametna Vlada koja će strateški dobro definirati ciljeve i prioritete te iskoristiti financijske instrumente Europske unije i  usmjeriti ih na intenzivnu pripremu projekata.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije AktualnostiVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.