Milanović: Ovo nije porezna reforma
Marić: Svaku kritiku porezne reforme treba gledati kao pozitivnu
Pametno: Porezi sve kompliciraniji, a njihovo administriranje sve skuplje
Branko Grčić: Nova porezna reforma je skromna
Zeleni poduprli najavljenu mjeru dodatnog poreza na šećer
Kujundžić: Demokratsko je pravo oporbe tražiti opoziv ministara
Vozači, oprez: U parkiranom automobilu izmjerena temperatura od 74 stupnja

Hrvatska policija ušla u zajednički sustav policija EU


  Aktualnosti           Mup.hr           27.09.2011.         1440 pogleda
Hrvatska policija ušla u zajednički sustav policija EU

Nakon dovršenih priprema, hrvatska je policija 26. rujna započela s radom u Centru za policijsku suradnju Dolga Vas, u Republici Sloveniji.

Sam Centar je mjesto gdje policije Republike Austrije, Republike Mađarske, Republike Slovenije i Republike Hrvatske u najkraćem vremenu mogu izvršiti razmjenu podataka koji su inače dostupni nacionalnim policijama, a potpisnicama kvadrilateralnog ugovora omogućavaju efikasniji policijski rad. Hrvatska policija je sporazumom o radu Centra za policijsku suradnju dobila mogućnost izravnog kontakta sa svim policijama Europske unije, odnosno šengenskog prostora. Izuzetna je vrijednost Centra i sporazuma što se traženi podaci dostavljaju u najkraćem vremenu. Dosadašnja je praksa pokazala da se podaci prikupe i prosljeđuju u samo nekoliko sati ili samo koliko je operateru potrebno da ih obradi. Pristup razmjeni podataka elektronskim putem moguć je svim policijskim postajama u Republici Hrvatskoj te na taj način mogu pribaviti podatke s područja cijele Europske unije. Na taj način zapravo nestaju "lokalne" policijske postaje ili "lokalne" ustrojstvene jedinice kriminalističke policije.

Policijska suradnja kroz centre za policijsku suradnju ili u žargonu "kontaktne službe" cijenjena je i uobičajena u policijskoj praksi stranih zemalja. Na području Europe postoji mreža policijskih kontaktnih službi, a naše uključivanje u rad čini nas sastavnim dijelom europskih policija i napora u suzbijanju kriminaliteta.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije AktualnostiOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: