Radnička fronta: Nužna hitna i učinkovita implementacija Istanbulske konvencije
DHMZ: Sunčano vrijeme
HAK: Na granicama moguća čekanja
Jutarnji list: Prosječna plaća raste 270 kuna
Večernji list: Sigurno ostaje bar šest ministara
Požega: Jedan novooboljeli, četvero pušteno iz bolnice
Afera Fimi media: Uskok tehnički izmijenio optužnicu protiv Sanadera i HDZ-a

  Poljoprivreda

HGK- Strukovna grupa agrara: Berba i sjetva punim tempom, izuzetan prinos i digestija šećerne repe

        27.10.2016.         955 pogleda
HGK- Strukovna grupa agrara: Berba i sjetva punim tempom, izuzetan prinos i digestija šećerne repe

Pod predsjedanjem Dušana Alebića, predsjednika Strukovne grupe, 26. listopada 2016. god. u Detkovcu - Gradina, održana je 74. sjednica Strukovne grupe agrara HGK – Županijske komore Virovitica, na kojoj se raspravljalo o berbi kasnih usjeva i jesenskoj sjetvi na području Virovitičko-podravske županije, te o aktualnom stanju u agraru. U ime domaćina sjednice, tvrtke Agrimex iz Detkovca, članove Strukovne grupe agrara, uvodno je pozdravio i predstavio tvrtku, vlasnik Ivan Gojević, koji je istakao da je Agrimex, obiteljska tvrtka koja posluje od 2000. godine, a osnovna im je djelatnost, ugovaranje poljoprivredne proizvodnje, na oko 2.500 ha.

Na području Virovitičko-podravske županije u tijeku je berba kasnih usjeva, a prinosi su zadovoljavajući.

Šećerna repa je izvađena na 80% površina, a s obzirom na povoljne klimatske uvjete tijekom vegetacije i pravovremeno provedene agrotehničke mjere, ostvareni su izuzetni    prinosi i visoka digestija, od oko 17%, te je 2016. godina, jedna od najpovoljnijih godina u    proizvodnji i preradi šećerne repe u Tvornici šećera „Viro“.

Berba duhana (tipa virginija i burley) je završena, a očekuju se nešto niži prinosi od očekivanih, zbog šteta nastalih od tuče i mraza, ali zbog povoljnog rasporeda oborina  tijekom vegetacije, očekuje se znatno bolja kvaliteta duhana, od prošlogodišnjeg. U tijeku je otkup duhana.

Završena je berba soje i suncokreta i ostvareni su zadovoljavajući prinosi.

Berba kukuruza je u tijeku i očekuju se dobri prinosi, iako je cijena kukuruza na tržištu niska.

Na području Virovitičko-podravske županije, u optimalnim agrotehničkim rokovima, završena je sjetva uljane repice, koja je dobrog vegetativnog izgleda, kao i sjetva ljekovitog bilja, primarno kamilice, koja je zasijana na više površina, nego 2015. godine.

Sjetva pšenice je u tijeku i očekuje se da će biti zasijano manje površina, zbog niske cijene pšenice na tržištu.

U voćarstvu i vinogradarstvu ostvareni su nešto niži prinosi od prošlogodišnjih, zbog šteta nastalih od tuče.

Zbog dumpinških cijena uvezenih mliječnih proizvoda, onemogućen je plasman takvih domaćih proizvoda, te je na području Virovitičko-podravske županije, zbog smanjenja   otkupnih količina mlijeka sa 9000 litara dnevno na 1000 litara dnevno, pred zatvaranjem jedini preradbeni kapacitet.


Članovi Strukovne grupe agrara HGK – Županijske komore Virovitica su istakli potrebu donošenja Strategije poljoprivredne proizvodnje. Inzistira se na zaštiti domaće kvalitetne proizvodnje sprečavanjem uvoza nekvalitetnih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, na način kako je to učinjeno u uređenim zemljama.

 Predlaže se da dobitnici poticaja u turizmu trebaju koristiti primarno domaće kvalitetne proizvode.

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije PoljoprivredaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.