Udruga hrvatskih sudaca protiv spajanja ministarstava pravosuđa i uprave
Grbin najavio kandidaturu za predsjednika SDP-a
Večernji list: Plenković - ostaje većina ministara
Jutarnji list: Vrh SDP-a zazire od Peđe Grbina
HAK: Na graničnim prijelazima moguća čekanja
DHMZ: Sunčano i vruće
Beroš: Moguće nove preporuke HZJZ-a za veća okupljanja, zasad bez zabrana

  Poljoprivreda

HAMAG-BICRO predstavio rezultate programa ESIF Mikro i Malih zajmova i jamstveni program Poljoprivrednici

  vn           16.10.2017.         642 pogleda
HAMAG-BICRO predstavio rezultate programa ESIF Mikro i Malih zajmova i jamstveni program Poljoprivrednici

Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) predstavio je rezultate programa ESIF Mikro i Malih zajmova čija je provedba započela prije točno godinu dana. Ovom prigodom ujedno je predstavljen i novi nacionalni jamstveni program „Poljoprivrednici“. Prilikom iznošenja rezultata provedbe ESIF Mikro i Malih zajmova, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec istaknuo je: „Vrlo smo zadovoljni odazivom poduzetnika na programe ESIF Mikro i Malih zajmova, u samo godinu odobreno je 518 zajmova ukupnog iznosa 141,9 milijuna kuna, dok je ukupna vrijednost projekata 154,3 milijuna kuna. Izdani zajmovi omogućili su otvaranje novih 1073 radnih mjesta. Stoga su se ovi financijski instrumenti pokazali vrlo pristupačnim i brzim izvorom financiranja. Nadalje, izdana ESIFjamstava iznose 105,3 milijuna kuna, dok vrijednost investicija uz odobrene kredites ESIFJamstvom iznosi 167,1 milijuna kuna. U konačnici, odobrena jamstva rezultirala su zapošljavanjem 224 osobe.

Osim rezultata ESIF Zajmova, predstavljen je i novi nacionalni jamstveni program „Poljoprivrednici“ čiji je cilj potaknuti aktivnosti financijskih institucija odnosno olakšati pristup financiranju subjektima malog gospodarstva koji ulažu u djelatnost poljoprivrede. Program je namijenjen svim subjektima malog gospodarstva uključujući obiteljska poljoprivredna gospodarstva, trgovačka društva koja se bave primarnom poljoprivredom i druge pravne oblike koji imaju status subjekta malog gospodarstva.

Tom prigodom je gospodin Vrbanec istaknuo važnost ovog programa: „Sektor poljoprivrede ima izražen problem u kontekstu instrumenata osiguranja pa je za ovu ciljnu skupinu poduzetnika neophodan instrument jamstva. Osobito mi je drago da Program izdvaja mlade poljoprivrednike kao posebnu ciljnu skupinu koju se želi dodatno potaknuti na poduzetničku aktivnost osiguravajući jamstvom čak do 80 % glavnice kredita.“

Predmetni Jamstveni program, za razliku od prethodnih, omogućuje financiranje obrtnih sredstava te ima nešto nižu premiju koja se naplaćuje za izdano jamstvo. Najviši iznos jamstva iznosi 10.000.000,00 kuna za investicije te najviše do 750.000,00 kuna za obrtna sredstva.

Nacionalni jamstveni potencijal HAMAG-BICRO-a utvrđen odlukom Vlade Republike Hrvatske nije potrebno povećavati s obzirom na to da za poljoprivredna jamstva ima dovoljno neiskorištenih sredstava za nove plasmane. Osobito ukoliko se uzme u obzir interes i banaka i poduzetnika za novim jamstvenim programima HAMAG-BICRO-a koji svoj izvor financiranja nalaze u ESI fondovima. Po završetku ex ante analize i drugih strateških dokumenata od strane Ministarstva poljoprivrede, HAMAG-BICRO će u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede nastaviti rad na uspostavi novih financijskih instrumenata za poljoprivrednike iz ESI fondova tijekom 2018. godine.

Više informacija na poveznici: http://bit.ly/2g2XMON

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije PoljoprivredaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.