Udruga hrvatskih sudaca protiv spajanja ministarstava pravosuđa i uprave
Grbin najavio kandidaturu za predsjednika SDP-a
Večernji list: Plenković - ostaje većina ministara
Jutarnji list: Vrh SDP-a zazire od Peđe Grbina
HAK: Na graničnim prijelazima moguća čekanja
DHMZ: Sunčano i vruće
Beroš: Moguće nove preporuke HZJZ-a za veća okupljanja, zasad bez zabrana

  Virovitica

Gradske priče: Nema više Nazora

  jv           14.05.2014.         2122 pogleda
Gradske priče: Nema više Nazora

Ne, nema više 'Nazora' a teško da će ih ikada više biti u onakvom obliku u kojemu ih pamtimo prije ove famozne 'restauracije' u kojoj lagodnost, komformizam, konzumerizam i profit idu ruku pod ruku završavajući ispod tuđih odebljalih zadnjica s još debljim i punijim džepovima nečega što nema milosti ni za koga pa ni za vlastitu djecu.

Otkako je nestala brončana bista velikog hrvatskog pisca (zajedno sa još nekima) a da ne znamo kada će, gdje, i u kojemu obliku uopće biti vraćena, što sasvim sigurno predugo traje; osim spomenutih bista kojih još od devedesetih ovaj grad ima sve manje i manje, nestalo je i još jedno kultno gradsko igralište. Skoro kao preko noći, kao u nekoj dječjoj priči, probudiš se i više ga nema...   

Bez obzira na ta višekratna i zbunjujuća odgađanja i 'mijenjanja' tog završnog projekta, pod vrlo zabrinjavajućim okolnostima, pa sve do još više začuđujuće realizacije i do toga, da nikoga za to nije bilo briga kao uostalom ni o svemu vezanom za tu 'niskogradnju' koja svojom naočigled  suptilnom 'djelotvornošću' i vrlo visokim stupnjem učinkovitosti razgrađuje, nagrđuje i devastira, još od doba samoupravnog socijalizma, pa preko one ''prve'' tajkunske privatizacije sve do naovamo, ovaj grad do tradicijskog neprepoznavanja...
    
U domovini nigdje nema tako starog grada s tako malo građevina iz povijesne ostavštine a kako 'projekti' idu uskoro ćemo sasvim sigurno ostati i bez identiteta jer više nećemo imati što pokazati u onom izvornom obliku i neprepravljavanom sadržaju.

Sve navedeno govori koliko 'Virovitičani' vole svoj grad...

Kao što već napisah, ne samo da je nestala bista nego je nestalo i jedno igralište, igralište sa dušom. Moje igralište, tvoje igralište, i svih onih koji su se igrali desetljećima na njemu i gdje su se na satovima tjelesnog odgoja pod palicom nastavnika Šogorića i Mirne Bogati i još nekih drugih odgajali najbolji sportaši i sportašice koje je ovaj grad ikada imao. Svaka čast 'Ribarima' ali oni samo potkrepljuju ovu priču, a i igralište im je donekle ostalo, (jedna trećina), na životu, osim ako... dalje neću niti pomislit.

Da stvar bude gora, još samo prije nekoliko godina znatne pare svih građana ovoga grada su 'ulupane' u nekakav Skate park, sa svim tim pomagalima za pravljenje buke i poderana koljena, vrlo lijepu zeleno žičanu ogradu koju bi svak' poželio oko svojeg grunta da mu ista takva nešto ogradi i u 'jeftine' reflektore na visokim stupovima sa 'skupom strujom' kojega se ne bi posramili ni oni na VeGeŠKi danas?!...A po nama poznatom ''novom planu i programu'' tu će u skoroj budućnosti ''opet'' biti nekakva 'šetnica'. Pun grad šetnica po kojima nitko ne šeće jer se svi vozaju u autima.

Vješto servirana priča o tome da se je probila ulica pored škole i baš preko igrališta za nekakvo 'rasterećenje' je priča za slijepce, naivne i one koje za ništa nije briga jer ih ništa do svojih sitnih zadovoljština, razonode po šoping centrima ili priskrbninu profita ne zanima. Oni nemaju djecu, niti ''žive'' u ovom gradu, njihova djeca su raznih šuštećih boja, a od prevelike brige, brojanja, bajanja o bogatstvu i ne stignu se malo rekreirat...možda na igricama. 

Primjećuje li uopće itko kako se grad pretvara u gomile parkirališta za kućne limene ljubimce a kao planira se, čak štoviše, obećane su (?!) lake šetnje 'od zgrade Stare željezare do Robne kuće'. Samo čini se da će građani još puno pari cipela poderat, ali najviše oni iz sporednih ulica jer se tamo najviše troše za dolazak na 'špicu'.

Najbolje rasterećenje za dobar, ugodan i miran život građana ovoga grada jest što manje tih automobila u centru i ''što više kretanja, šetnje i rekreiranja''. To se preporučuje u znanstvenim krugovima, uz to se volimo pokazivat i naslikavat samo prigodničarski, kada su kampanje ili nam netko poznat dođe u grad da nas malo 'osvijesti'. A kako ćemo biti osviješteni kada nam 'slobodna' i kultna igrališta nestaju pred nosom, a za neka druga se mora nešto i platit i ako upadneš u termin!?

Ovi s ''Nazora'' nisu od tih, niti su ikada bili. Oni su samo slobodni ljudi koji se žele malo rekreirat, bacit pokoji hakl, basket pa na pivicu i spiku preko puta. I tako je bilo godinama dok ih netko previše pametan i još više obziran nije rastjerao nečim što nema veze sa sportom niti rekreacijom i još k tome pravilo je buku i gutalo struju samo za odabrane...možda i nečije sinove; njih pet sa kuglagerima važniji su bili nego onih dvadesetak koji su se igrali samo s loptom. Lopta nije 'elita'.

Sada kada su se vratili; jer ne zaboravimo da je tu održana zadnja gradska, isto tako tradicionalna, 'Ljetna liga' u malom nogometu, i ti hakleri; koje su sada 'zamijenili', rastjerali automobili i parkirališta za komforne stražnjice, lakome džepove i bolesne mozgove kojima ništa nije sveto...a bole nas leđa, imamo visok tlak,masnoću u krvi,loše spavamo, previše sjedimo, slabo se krećemo. Jednostavno, ovim načinom života i  razmišljanja, prdimo u prašinu!

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Ljubo R. Weiss
15.5.2014. 17:00
Na tom igralištu vježbli smo, igrali rukomet. trčali mali maraton, skakali u vis pod vodstvom sjajnog nastavnika fizičkog Šogorića kojeg i danas pamtim po mirnoći i strpljenju s nama učenicima. I dok se drugi gradovi bore z nova igrališta, mi smo naše staro dobro igralište "pokopali"! Idem vidjeti da li je mogla i cesta proći, a cijelo igralište, odvojeno visokom mrežom, pomaći se na jug!? Dakle, i ovce i novce, he, he!
Nano-59
14.5.2014. 20:43
Nazor je preživio NDH, fašizam, komunizam, a pao i nestao u ovim demokratskim i slobodnim vremenima. Tu nešto ne štima, nova su vremena i novi ljudi, kod njih nema mjesta za stare vrijednosti.
siniša prpić
14.5.2014. 19:40
Rijetko dobar tekstić.
Čini mi se rođaće da je standard pokvario ljude......

youtube.com/watch?v=5jpThG5pExU
freeman
14.5.2014. 18:30
ja sam već nekoliko puta ovdje napisao da se naša Virovtica nasilno i brutalno prilagođava automobilima, a nas građane ko *ebe, samo daj kružne tokove, parkirališta, jer koristi nema(ju) od šetnica, i našeg prelijepog derutnog, zapostavljenog i od kvaziarheologa uništenog parka


Još iz kategorije ViroviticaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.