Zeleno-lijeva koalicija: Izađite na izbore, sada napokon imate za koga glasati
Sud časti isključio Josipu Rimac iz HDZ-a
Cappelli: Nema razgovora s onima koji naštimavaju račune
Živi zid: Ministar Ćorić neprijatelj je svakog hrvatskog kućanstva
Demokrati: Ustaški poklič konačno treba trajno zabraniti
VLADA Na teret proračuna udžbenici za učenike slabijeg imovinskog statusa
Vlada: Iz proračunske zalihe 1,1 milijuna za udrugu Palčići

  Gospodarstvo

GfK: Hrvatski potrošači ne nadaju se boljem životu

        29.07.2012.         1283 pogleda
GfK: Hrvatski potrošači ne nadaju se boljem životu

Rezultati istraživanja koje je agencija GfK provela tijekom lipnja ove godine pokazali su kako se kućanstva u Hrvatskoj i dalje ne nadaju boljem životu.  Naime, samo oko 4 posto kućanstava ima nešto bolju financijsku situaciju nego prije godinu dana, dok 41 posto kućanstava smatra da su ostali na istom. No, za oko 54% kućanstava njihovo sadašnje financijsko stanje još je lošije nego prije godinu dana.

U sljedećih godinu dana oko 13 posto kućanstava se nada da će im financijska situacija biti barem malo bolja. S druge strane, oko 50 posto kućanstava procjenjuje da će im financijska situacija ostati približno ista, ali trećina (33%) kućanstava ocjenjuje da će im biti još lošije.

Lošije financije u odnosu na prethodnu godinu najviše ističu građani u sjevernoj Hrvatskoj (58%) te oni s prosječnim mjesečnim primanjima kućanstva do 3500 kuna (65%).

Upravo ta skupina, s mjesečnim primanjima do 3500 kuna, očekuje i lošije financijsko stanje u sljedećih godinu dana, a najoptimističnija skupina za svoje buduće financijsko stanje su kućanstva s mjesečnim prihodima iznad 8000 kuna.

U Hrvatskoj gotovo svi građani očekuju rast cijena, a najviše to ističu stanovnici Dalmacije, njih 94 posto. Ispitanici u Dalmaciji najviše očekuju i veću nezaposlenost (82%), a najmanje to navode građani u Istri s Primorjem (63%).

Istraživanje i dalje pokazuje nizak stupanj spremnosti na kupnju. Tako u idućih 12 mjeseci manje planira trošiti 49 posto ispitanih, otprilike isto kao i prije na trajna dobra trošit će 35 posto kućanstava, a spremnost na veću potrošnju ističe tek 11 posto ispitanih kućanstava u Hrvatskoj.

Gotovo polovina kućanstva navode kako jedva spajaju kraj s krajem, prvenstveno u Slavoniji (62%), a najmanje u Zagrebu. No, u Zagrebu i Istri s Primorjem je najviše onih koji moraju smanjivati postojeću štednju (po oko 14%). Najviše se moraju zaduživati u Slavoniji i sjevernoj Hrvatskoj (po oko 14% kućanstava).

Da u ovoj godini uopće neće moći štedjeti istakli su najviše ispitanici u Slavoniji (oko 72%). Lošije gospodarsko stanje, pak, najviše ističu u Istri s Primorjem (71%) te Zagrebu s okolicom (65%) i Slavoniji (62%).

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije GospodarstvoVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.