Zeleno-lijeva koalicija: Izađite na izbore, sada napokon imate za koga glasati
Sud časti isključio Josipu Rimac iz HDZ-a
Cappelli: Nema razgovora s onima koji naštimavaju račune
Živi zid: Ministar Ćorić neprijatelj je svakog hrvatskog kućanstva
Demokrati: Ustaški poklič konačno treba trajno zabraniti
VLADA Na teret proračuna udžbenici za učenike slabijeg imovinskog statusa
Vlada: Iz proračunske zalihe 1,1 milijuna za udrugu Palčići

  Virovitica

Flora: Žada nas je oklevetao, porezni nadzor utvrdio da nismo u prekršaju, tužit ćemo ga. Žada: Ne bojim se tužbe, članak sam objavio nakon opsežnog istraživanja

  vn           29.11.2018.         3492 pogleda
Flora: Žada nas je oklevetao, porezni nadzor utvrdio da nismo u prekršaju, tužit ćemo ga. Žada: Ne bojim se tužbe, članak sam objavio nakon opsežnog istraživanja

Na članak Premda bi morali, groblje iz Virovitice na neke svoje usluge jednostavno ne plaća porez. I tako 20 godina objavljen objavljen 14. travnja ove godine na portalu Telegram koji smo istog dana prenijeli ovdje, jučer je reagirala uprava Flora Vtc.

U dopisu potpisanom samo imenom tvrtke, tvrdi se kako autor članka Ivan Žada „već duže vrijeme u medijima iznosi klevete na račun Flore, ali i osobno na ugled direktora na privatnom Facebook profilu“ i kako je „porezni nadzor uprava u Virovitici i Zagrebu utvrdio je da je poslovanje tvrtke u svim segmentima sukladno zakonu i propisima“ te kako će „zbog uvreda, lažnih optužbi i štete koja je nanesena, zatraži pravnu zaštitu pri nadležnim pravosudnim tijelima“.

Mail nazvan Priopćenje za javnost poslala je Florina marketing služba Virovitica.netu, ali i svim ostalim lokalnim medijima u Virovitici koji se nisu bavili ovom temom niti istraživali sumnje na eventualno nezakonito poslovanje što je posve neobično tim prije što dopis nije poslan i na adresu Telegrama, medija koji je prvi objavio priču.

Evo priopćenja:

OKLEVETANI BEZ RAZLOGA
POREZNI NADZOR UTVRDIO: Tvrtka Flora VTC radi u skladu sa zakonom i propisima

Na uvrede i klevete u pravilu nismo reagirali do ovog slučaja u kojem je nanesena velika šteta ugledu Flore VTC, jedne od najboljih gradskih komunalnim tvrtki u Hrvatskoj. Naime, autor nas je oklevetao da smo oštetili državni Proračun za pola milijuna kuna na način da nismo naplaćivali porez na neke usluge, što je dovelo do poreznog nadzora nad cjelokupnim poslovanjem. Time ne samo da je nanesena šteta ugledu tvrtke, već je stvoren i nepotreban trošak kroz silne sate rada koji su utrošeni na pripremu dokumentacije za porezni nadzor od strane djelatnika tvrtke te kasnije kroz nadzor djelatnika Porezne uprave.

Konkretno, u članku se navodi kako Flora VTC ne obračunava PDV na uslugu prodaje grobnih mjesta. Prije objave spomenutog članka, autor Ivan Žada uputio je tvrtki upit vezan uz naplatu poreza kod navedene usluge te mu je pismenim putem pojašnjeno kako na te usluge sukladno Zakonu o PDV-u nismo dužni obračunavati porez, jer to nije naš prihod pošto tvrtka nije vlasnik groblja.

Porezni nadzor uprava u Virovitici i Zagrebu utvrdio je da je poslovanje tvrtke u svim segmentima sukladno zakonu i propisima, što je konstatirano u službenom zapisniku.

Završetkom poreznog nadzora te po dostavi zapisnika tvrtki Flora VTC, odlučeno je da se zbog uvreda, lažnih optužbi i štete koja nam je nanesena, zatraži pravna zaštita pri nadležnim pravosudnim tijelima. Očekujemo da će se razlozi i izvor lažnih informacija utvrditi od strane mjerodavnih tijela kako bi se zaštitio ugled tvrtke koja se, uz obavljanje komunalne djelatnosti, nalazi i na tržištu.

Ivan Žada: Porezna uprava, dali su mi jasan i nedvosmislen odgovor da trgovačko društvo Flora Vtc mora obračunavati PDV na uslugu prodaje grobnih mjesta

Tekst o tome kako trgovačko društvo Flora Vtc ne obračunava porez na uslugu prodaje grobnih mjesta objavio sam nakon opsežnog istraživanja tijekom kojeg sam sakupio cjenike niza tvrtki koje rade na tržištu, a u istovjetnoj su poziciji kao virovitička Flora. Kontaktirao sam za pojašnjenje odvjetnika, dvojicu poreznih stručnjaka i na kraju krajeva Ministarstvo financija, Poreznu upravu u Zagrebu.

Svi oni, a što je najvažnije Porezna uprava, dali su mi jasan i nedvosmislen odgovor da trgovačko društvo Flora Vtc mora obračunavati PDV na uslugu prodaje grobnih mjesta. Upravo zato je i mene iznenadio rezultat poreznog nadzora koji, kako se tvrdi u priopćenju, nije utvrdio nepravilnosti pa sam već jučer ponovno uputio pitanje sjedištu Porezne uprave u Zagrebu. Moram napomenuti da u ovakvim situacijama tvrtke najčešće uz priopćenju prilože i zapisnik poreznog nadzora.

Želim istaknuti i da nemam nikakav osobni motiv „obračuna“ s direktorom Flore gospodinom Iharošem, kako se navodi u priopćenju, već sve uvijek radim u interesu javnosti , a što pišem ili objavljujem na svom privatnom Facebook profilu moja je osobna stvar i uopće ne znam kako je i to postalo dio ovog krajnje neobičnog priopćenja.

Zbog svega navedenog ne bojim se eventualne tužbe i napominjem kako će mi to biti prva tužba za napisano u više od dvadeset godina profesionalne novinarske karijere u kojoj sam napisao više stotina članaka i realizirao više od tisuću televizijskih priloga, a za rad sam višestruko nagrađivan pa i nagradom Hrvatskog novinarskog društva za istraživačko novinarstvo. Vjerujem da to dovoljno govori o mom karakteru i profesionalnom pristupu poslu koji radim.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije ViroviticaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.