Malo pritužbi na kršenje izborne šutnje u Hrvatskoj
Stožer: 86 novih slučajeva u protekla 24 sata
Prijatelji životinja protiv prodaje živih riba i rakova u supermarketima
Algebra postaje prvo privatno sveučilište u području tehničkih znanosti u Hrvatskoj
Ponosni Zagreb održao prosvjednu biciklističku vožnju
U inozemstvu se glasuje bez dojava o nepravilnostima
Na području županije nema novozaraženih

  Izbori 2020

Etičko povjerenstvo donijelo Izborni etički kodeks

  Hina           26.06.2020.         239 pogleda
Etičko povjerenstvo donijelo Izborni etički kodeks

Etičko povjerenstvo u izborima zastupnika u Hrvatski sabor donijelo je u četvrtak Izborni etički kodeks koji propisuje kako u predizbornom nadmetanju nije dopušteno pozivanje na nasilje, nacionalnu, vjersku ili rasnu mržnju te nesnošljivosti i poticanje neravnopravnost spolova.

Na prvoj konstituirajućoj sjednici 23. lipnja Etičko povjerenstvo prvo je utvrdilo tekst Izbornog etičkog kodeksa o kojem je od klubova parlamentarnih stranaka zatraženo mišljenje,  a potom je kodeks jednoglasno donesen na drugoj elektroničkoj sjednici održanoj 25. lipnja,  stoji u priopćenju Povjerenstva.

Etičkim  kodeksom ne dopušta se širenje bilo kakve zlonamjerne ili neutemeljene optužbe protiv bilo kojeg kandidata, iznošenje laži i insinuacija o političkim suparnicima, njihovu privatnom životu i članova njihovih obitelji, te vrijeđanje i omalovažavanje sudionika u izbornom procesu, posebno pripadnika nacionalnih manjina.

Etički je neprihvatljivo i protivno najboljim interesima djece njihovo korištenje u predizbome promidžbene svrhe.

Predizborno nadmetanje slobodno, otvoreno, javno i argumentirano

Predizborno nadmetanje treba voditi slobodno, otvoreno, javno i argumentirano, a u suprotstavljanju težiti utemeljenoj i obrazloženoj kritici., ističe se u kodeksu.

Stranke i pojedince koji su postupili protivno Izbornom etičkom kodeksu Povjerenstvo će pozvati da se javno ispričaju.

Etičko povjerenstvo u izborima zastupnika u Hrvatski sabor na konstituirajućoj sjednici usvojilo je također pravila o načinu svoga rada.

Etičko povjerenstvo ocjenjuje ponašanje sudionika izbora tijekom izborne promidžbe i samog postupka izbora i provodi izvan pravni nadzor izborne promidžbe. Ono je  nadstranačko tijelo općepriznatoga javnog ugleda koje priopćenjima i upozorenjima djeluje na promicanje i ostvarivanje etičkih i demokratskih načela u izborima.

Predsjednik Etičkog povjerenstva je po položaju akademik Velimir Neidhardt, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Na prijedlog političkih stranka koje su u 9. saborskom sazivu činile većinu u Povjerenstvo su imenovani sveučilišni profesori iz Zagreba Davor Derenčinović i Dubravka Hrabar te izvanredni profesor Zlatko Erjavec iz Vinice.

Na prijedlog oporbenih stranaka imenovani su sveučilišna profesorica iz Rijeke Sanja Barić te profesori Đorđe Gardašević i Stanko Bruno Uršić iz Zagreba.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Izbori 2020Virovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.