Bernardić: Restart koalicija će sama osvojiti stabilnu većinu
HZJZ: Potpise birača ponajprije prikupljati na otvorenome
Stožer ukinuo zabranu rada nedjeljom
Restart: Vlada je prespavala predsjedanje EU-om
DIP: Podatke za izbore birači mogu promijeniti do 24. lipnja
Polovina umirovljenika prima prosječno 1.420 kuna mirovine
Bernardić: Izdaja je nacionalnih interesa da nafta odlazi u mađarske rafinerije

  Politika

Dvostruka linija odvraćanja

  Boris Pavelić/Novi list           01.06.2017.         811 pogleda
Dvostruka linija odvraćanja

Kad država samu sebe proglasi transparentnom, a istodobno onemogući provjeru – nešto je sumnjivo. Upravo je to učinila policija odbacujući argumente udruga za ljudska prava da policajci zlostavljaju, tuku i pljačkaju izbjeglice na granicama: postupamo po zakonu, tvrdi policija, nezakonitosti nisu utvrđene, sve je u najboljem redu, pa ipak – provjeriti ne možete. Policija očekuje da im vjerujemo na riječ.

Zašto bismo monopolu sile vjerovali na riječ? Optužbe su teške i ozbiljne, argumentirane i konkretne – postoje fotografije i svjedočanstva da su policajci »palicama, šakama i nogama« udarali ljude »na hrvatskoj strani granice« sa Srbijom. Srpski ogranak Liječnika bez granica (LBG), globalne i ugledne liječničke udruge za ljudska prava, posvjedočio je »da su u svojoj klinici u Beogradu samo od 19. do 25. svibnja obradili deset osoba kojima su ozljede nanesene na srpsko-hrvatskoj granici«. LBG navodi kako su žrtve rekle da je »nad njima nasilje vršila hrvatska policija«. »To nasilje uvijek ima isti oblik: udaranje palicama, uništavanje mobitela, otimanje novca«, tvrde LBG. Slična 23 slučaja obradili su Liječnici svijeta (LS) u svojoj klinici u Adaševcima, odmah s onu stranu hrvatsko-srpske granice. Hrvatski aktivisti iz Inicijative Dobrodošli i udruge »Are you Syrious?« svjedoče kako je »njihova aktivistica 18. svibnja u Šidu razgovarala« s izbjeglicama, žrtvama zlostavljanja. »Opisujući kako su protjerani iz Hrvatske, pokazivali su joj zadobivene ozljede po tijelu, na rukama, leđima, nogama, licu i drugdje. Neki od njih imali su svježe rane. Svi su bili vidno iscrpljeni zbog uvjeta u kojima žive tjednima skriveni u šumi, većinom bez novca i bilo kakve imovine...« U protekla dva tjedna te organizacije »gotovo svakodnevno« primaju »pojedinačne prijave (...) teškog fizičkog nasilja prema osobama iz Afganistana, Pakistana, Maroka, Alžira...« 18. svibnja primili su SMS poruku: »Jeste li čuli za premlaćivanja? Hrvatska granična policija ponovo je počela premlaćivati izbjeglice. Vrlo brutalno«. I tako dalje...

»Ravnateljstvo policije odlučno odbacuje svaki navod udruga kako policijski službenici nezakonito postupaju prema migrantima po zapovijedi rukovoditelja, kao i da se radi o organiziranom i sustavnom djelovanju«, ključna je tvrdnja policijskoga odgovora. Udruge međutim ne tvrde da policijski zapovjednici naređuju mlaćenje – samo bi to još trebalo. Udruge ne tvrde ni da je riječ o »organiziranom« djelovanju. Tvrde, međutim, da jest riječ o »sustavnome i kontinuiranom« nasilju – jer je učestalo i kao da prerasta u masovno.

Drugi je odgovor policije kako je neobično da slične informacije nema policija u Srbiji, što bi trebalo sugerirati da su prijave izmišljene. Ali, nije li logično da ih nema policija u Srbiji? Razlog je isti zbog kojega ih nema ni policija u Hrvatskoj – pretučeni se boje svake policije. Jedina su im nada nevladini aktivisti – Liječnici bez granica, Liječnici svijeta, UNHCR, Inicijativa Dobrodošli, »Are you Syrious?« – za njih bar znaju da ih neće mlatiti, pa od njih traže i pomoć. Nije li to logično?

Policija tvrdi i kako je »vrlo često teško utvrditi točne podatke o navodnom nasilju«, dodajući kako je policiji »žao što se neprovjerenim informacijama u medijima narušava ugled MUP-a«. Bez sumnje jest teško utvrditi točan identitet žrtava, iz mnogo razumljivih razloga: jezičnih barijera, izbjegličkog straha, manjka vremena, manjka resursa, manjka volje... Ali, bi li aktivisti zato trebali šutjeti, pa šutnjom brinuti o »ugledu MUP-a?« Upravo obrnuto: posao je MUP-a osigurati da takvih prijava ni ne bude.

Policija nas uvjerava da u dobroj vjeri istražuje svaku prijavu. Da, samo – kako to istraživanje izgleda? Ne znamo, jer – »izvidi su tajni«, kako je na konferenciji za novinare izjavio Gojko Marković iz ureda glavnog ravnatelja. Drugim riječima: pravna država djeluje, ali kako – javnost neće doznati. Iako, možda, ipak hoće – ako je to u interesu države same. Naime, nakon konferencije za novinare, potpisanog su novinara nazvali iz policije, i rekli da u istragama navodnoga nasilja nije pronađeno prekoračenje ovlasti. U policijskom priopćenju istoga dana tvrdi se kako »u prijavljenim slučajevima nije utvrđeno neprofesionalno ili nezakonito postupanje prema migrantima«.

Dopustite, međutim, da sumnjamo – jer optužbe postoje. Policija sama kaže da prema izbjeglicama postupa u skladu sa zakonom koji spominje »odvraćanje«. Udruge za ljudska prava tvrde kako, »prema iskazima i svjedočanstvima izbjeglica, prilikom postupka ‘odvraćanja’ neki policijski službenici koriste nasilje te otuđuju mobitele i druge osobne stvari«. Sjetimo se rata: nikad nitko nije zapovjedio ratne zločine, dok se nije doznalo za Osijek, Gospić, Sisak, Pakračku poljanu, obitelj Zec, Stupni do, Ahmiće, Grubore... Mogućnost tih zločina, pa i dugogodišnje tajne zaštite njihovih počinitelja, objašnjena je »dvostrukom linijom zapovijedanja«. Dok policija i tužiteljstvo ne podastru uvjerljive rezultate istraga, dokaze o zakonitom postupanju, te dok policija ne omogući učinkovit građanski nadzor onoga što radi na granicama, ostavljamo otvorenom mogućnost – »dvostruke linije odvraćanja«. Jer, razmislite: ne bi li »nenaređeni«, »izolirani«, »nekontrolirani«, »proizvoljni«, ali itekako opipljivi slučajevi nasilja mogli biti idealan način za učinkovitu provedbu onoga što zakon i političke odluke pitomo zovu – »odvraćanjem«?

Kolumna Pronađena zemlja Borisa Pavelića, Novi list

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije PolitikaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.