Počinje prikupljanje potpisa liječnika za povlačenje suglasnosti za prekovremeni rad
DHMZ: Djelomice sunčano uz porast naoblake
HAK: Na mostovima i nadvožnjacima moguća poledica
Ribić: Ne očekujem da će Vlada posegnuti za zabranom štrajka
Peović: Hrvatskoj su potrebne korjenite promjene
Sladoljev (Most): Zakon o navijačima je licemjeran i kontradiktoran
Ministarstvo pravosuđa kreće s energetskom obnovom zgrade Općinskog suda u Virovitici

  Aktualnosti

Društvo strojara „Oto Horvat“ u Matici hrvatskoj u Zagrebu

        29.05.2010.         2813 pogleda
Društvo strojara „Oto Horvat“  u Matici hrvatskoj u Zagrebu

U srijedu, 26.05.2010. u velikoj dvorani Matice hrvatske u Zagrebu, predstavilo se Društvo inženjera i tehničara strojarske struke „Oto Horvat" iz Virovitice. Održalo  je povodom 100. godišnjice rođenja znanstvenu  tribinu o znamenitom Virovitičanu , po kome je društvo nazvano. U uvodnom dijelu Ivan Zelenbrz , profesor, predsjednik Matice hrvatske Virovitičkog ogranka, informirao je skup o istaknutim Virovitičanima  o kojima se planira izdavanje posebne istoimene biblioteke.

U nastavku Zagorka Kulišić, profesorica, prikazala je život i stvaralaštvo gospodina Ote Horvata, inženjera strojarstva, pisca stručne literature, inovatora i poliglota. Naglasila je njegov plodan rad u tehnici i obrazovanju. Svoje znanje i kreativnost  ugradio je u temelje razvoja društva ne samo u  Hrvatskoj nego i široj regiji. Inženjer Oto Horvat promicao tehničku kulturu i tehničku izobrazbu, gradio prerađivačke pogone strojogradnje , a značajan je i po tome što je pionir pisanja stručne literature iz područja strojarstva u Hrvatskoj. Njegovi udžbenici su dugo vremena bili nezamjenjiva literatura za studente i praktičare u proizvodnji.

Društvo strojara u Virovitici nosi njegovo ime s ponosom, a ono također ima ambiciju da i dalje djeluje na promicanju tehničke kulture, veće kreativnosti  i razvoja  proizvodnje kao baze za razvoj i opstanak društva u cjelini.

Bila  nam je  čast  podsjetiti  zagrebačku publiku da je inženjer Oto Horvat po rođenju Virovitičan, koji je dio svoga školovanja pohađao u Virovitici, a  koji je bio pomalo zaboravljen od nas Virovitičana. Publika je lijepo primila prezentaciju i podsjetila se na jednog značajnog stručnjaka iz područja svijeta materijalne proizvodnje, rekli  su predsjednica Društva strojara, Zagorka Kulišić i dopredsjednik Velimir Kovačević

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije AktualnostiVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.