Sabor: U srijedu izjašnjavanje o amandmanima na paket poreznih zakona
Bernardić: Vladina porezna reforma je prodavanje magle i SDP je neće podržati
Vasilić: Pred jedinicama lokalne samouprave vrlo stresno razdoblje
Gordana Buljan Flander dobitnica Nagrade za životno djelo za promicanje dječjih prava
Dugine obitelji traže da se omogući udomiteljstvo istospolnim parovima
Vlada suglasna s HDZ-ovim prijedlogom sniženog PDV-a na elektronske publikacije i mahunarke
Za uzgoj goveda, koza, ovaca i peradi 24 milijuna kuna

Doživljaji s 3. socijalizacijsko-zdravstveno-rekreativnog kampa, za osobe s posebnim potrebama


  Zdravstvo           Dragutin Šantoši / Večernji list           26.11.2009.         1025 pogleda
Doživljaji s 3. socijalizacijsko-zdravstveno-rekreativnog kampa, za osobe s posebnim potrebama

Dosadašnja geofizička istraživanja Dravske potoline, od Starog Graca do Donjeg Miholjca, pokazala su da panonska dolina skriva bogata nalazišta nafte i zemnog plina koja se prije nisu mogla koristiti zbog toga što se radi o pograničnom području. Do 90-ih godina hrvatski i mađarski "naftaši" surađivali su samo formalno, no kada su 2006. predstavnici Ine i Mol grupe potpisivali ugovor o zajedničkom istraživačkom projektu na području Podravska Slatina - Zalata, radovi su se zahuktali, pa im danas ne smeta ni vodena zapeka rijeke Drave niti državna granica.

-Ujedinili smo svoje resurse, stranično znanje i tehnologiju, a u takvom slučaju rezultati nikada ne izostaju" - izjavio je tada Mirko Zelić, član uprave Ine. Investitori imaju razloga za optimizam, potvrđeno je to bušotinom Zalata - 1 na mađarskoj strani rijeke Drave, gdje su sredinom 2007. mađarski bušači, na dubini od 3515 metara, otkrili novo plinsko polje. Samo iz srednjeg sloja bušotine pokazala se mogućnost dnevne isporuke od 337 tisuća kubnih metara plina. Ohrabreni tom bušotinom, krajem 2008. krenula je i bušotina Dravica-1, oko 1500 metara jugoistočno od Zalate, s druge strane Drave nedaleko od mjesta Martinci Miholjački. Dosadašnja ispitivanja pokazuju da bi i Dravica-1 mogla biti bogata plinom. Prema dosadašnjim spoznajama , stručnjaci procjenjuju da bi buduća plinska polja Slatina i Zalata Ini i Molu mogla donijeti više od 1,5 milijardi kubika plina i dobru zaradu. U dosadašnja istraživanja i bušenja uloženo je 10-ak milijuna eura, a bez obzira na stranu granice na kojoj se obavljaju poslovi, kako je ugovoreno, kako je ugovoreno, Ina i Mol troškove će dijeliti na popola. Sredinom listopada, radi utvrđivanja stvarnih zaliha plina u ovom djelu panonske nizine, Ina i Mol proširili su istraživačke radove i 3D geofizičke mjerenja na prostoru od oko 200 kvadratnih kilometara na hrvatskoj strani rijeke Drave. Obuhvaćena su područja u općinama Skopje, Čađavica, Podravska Moslavina, Crnac, Viljevo, te gradovima Slatina i Donji Miholjac, a snimanja bi trebala biti završena do rujna 2010. Nakon što se, do dubine od 4000 metara istraži bušotina Dravica-1 i potvrde se prethodni rezultati, moguće je otvaranje novih bušotina na hrvatskoj strani Drave. Podzemne rezerve plina u Dravskoj Potolini istraživat će se više od 20 godina. Stručnjaci tvrde da je plin gorivo budućnosti.

Kako Hrvatska sada, najvećim djelom s plinskih polja Kalinovac, Stari Gradec i Molve, te sa Sjevernog Jadrana, osigurava tek oko 60 posto svojih potreba, svaka nova bušotina plina ina golemu važnost za energetsku sigurnost i stabilnost.

U području uz uz Dravu desetljećima se nije ulagalo, pa su ova sela, čije ostarjelo stanovništvo preživljava od poljoprivrede, zapostavljena. Pronalazak plina i nafte pomoći će u rješavanju energetskih problema ali i kroz plinsku u rentu za korištenje prirodnih bogatstva pomoći razvoju općine, kaže načelnik općine mirko Rončević. (dš)

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije ZdravstvoOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: