Bernardić se nada da sustav neće zakazati i da nema razloga za histeriju
Hrvatska komora dentalne medicine poziva članove da postupaju po uputama za koronavirus
Ministrica socijalne skrbi pridružila se osudama spaljivanja lutke istospolnog para
Vlada osudila paljenje lutaka istospolnog para s djetetom kao fašničkog
Rijeka: Jedan pacijent ima simptome koronavirusa
Prvi oboljeli od koronavirusa ima blaži oblik bolesti
MORH poziva za upis u vojnu evidenciju u 2020. godini

  Komentar

Diktature u Hrvata

  Davor Suhan/Moja Rijeka           17.08.2012.         2522 pogleda
Diktature u Hrvata

Ako pođemo od pretpostavke da je sloboda jednog ljudskog društva odsustvo svakog oblika diktature, slobodno možemo konstatirati da na svijetu ne postoji narod koji živi u slobodi. Pitanje je samo kroz kakve oblike diktature prolazi. U razdoblju od 1945. do 2012., hrvatski narod bilježi tri, koje smo svrstali u sasvim jasne vremenske okvire.

Ne zamarajući se prevelikom znanošću, za tu priliku konzultirali smo praktičnu Wikipediju i na temelju definicije prvog razdoblja diktature izveli smo ostala dva, uz napomenu da svako razdoblje ima svoj prepoznatljivi subjekt i predikat, što studentima i đacima znatno olakšava razumijevanje povijesnih okolnosti, kao i raspodjelu totalitarne političke odgovornosti.   

 Diktatura proletarijata (od 1945. do 1991.)  je revolucionarna vlast proletarijata, radničke klase. U marksizmu je to politički sustav koji radnička klasa uspostavlja revolucionarnim prevratom u prijelaznom razdoblju od kapitalizma ka komunizmu. Radi se o općoj vlasti radničke klase, koju ostvaruje često u savezu sa seljaštvom i ostalim radnicima, nakon zbacivanja s vlasti buržoazije i ostalih eksploatatorskih klasa, a koju karakterizira razbijanje starih institucija vlasti klasnog društva i oblikovanje novih. Ovaj marksistički pojam je označavao prijelaznu socijalističku državu između kapitalističkog društva i besklasnog komunističkog društva. Kroz prijelazno razdoblje, država je trebala biti revolucionarna diktatura proletarijata. (PROPALO)

 Diktatura kriminalijata (od 1991. do 2012.) je revolucionarna vlast kriminala, neradničke klase. U mafijasizmu to je politički sustav koji revolucionarnim prevratom uspostavljaju ratni profiteri i zločinačke organizacije u prijelaznom razdoblju od socijalizma ka liberalnom kriminalizmu. Radi se o općoj vlasti koju ostvaruje domaća i strana mafija, često u savezu sa korumpiranim političarima i ostalim neradnicima, nakon zbacivanja s vlasti komunista i radničke klase, a koju karakterizira razbijanje radničkog samoupravljanja i pljačka društvene imovine. Ovaj mafijasistički pojam je označavao prijelaznu kriminalističku državu između socijalističkog društva i Remetinca. Kroz prijelazno razdoblje (u kojem vladaju heroji a ne zločinci) država je trebala biti revolucionarna diktatura kriminalnog podzemlja i nadzemlja. (OSTVARENO)

Diktatura klerikalijata (od 2012.) je revolucionarna vlast klera, svećeničke klase. U kaptolicizmu je to politički sustav koji revolucionarnim duhovnim prevratom uspostavljaju uzoriti biskupi u prijelaznom razdoblju od usvajanja Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji do izglasavanja Zakona o bezgrešnom začeću. Radi se o općoj duhovnoj vlasti koju na teret poreznih obveznika (svih vjera i nevjera) ostvaruje katolička Crkva, često u savezu sa preobraćenim komunjarama i ostalim režimskim obraćenicima, a koju karakterizira sustavna borba protiv ateista, partizana i pedera. Ovaj klerikalistički pojam označava prijelaznu crkvenu državu između današnjeg i Sudnjeg dana. Kroz prijelazno razdoblje (u kojem vladaju samo Bog i Hrvati), država bi trebala biti revolucionarna biskupska diktatura. (SVE IDE K TOME)

Kolumna Priroda društva Davora Suhana s portala Moja Rijeka

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

fortitude
18.8.2012. 21:11
e, davore, volio bih od g. bagera čuti pojašnjenje ovog kratkog i šturog komentara. čini se prilično dvojben...
Davor
18.8.2012. 10:55
Hvala i jednom i drugom komentatoru. Samo iskrena kritika je prava kritika. :)..."bager" vidi "BOLEST" pisca, a "fortitude" dijagnozu društva. Možda su i jedan i drugi u pravu :)) (Davor Suhan)
fortitude
17.8.2012. 17:22
čestitam na tekstu !! ( datum ove zadnje diktature ste, uvaženi Suhan, fulali, ona traje već dvije tisuće godina, kao predoblik zatim oblik i danas, u suvremenom obliku. rezultat uvijek isti... )
bager
17.8.2012. 10:20
....ma što reći......
"BOLEST" !
-Koliko li bolesnih ljudi ima?


Još iz kategorije KomentarVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.