Zeleno-lijeva koalicija: Izađite na izbore, sada napokon imate za koga glasati
Sud časti isključio Josipu Rimac iz HDZ-a
Cappelli: Nema razgovora s onima koji naštimavaju račune
Živi zid: Ministar Ćorić neprijatelj je svakog hrvatskog kućanstva
Demokrati: Ustaški poklič konačno treba trajno zabraniti
VLADA Na teret proračuna udžbenici za učenike slabijeg imovinskog statusa
Vlada: Iz proračunske zalihe 1,1 milijuna za udrugu Palčići

  Dossier Bolnica

Dijagnoza Mate Vukušića, predsjednika SDP Virovitičko-podravske županije i kandidata za dožupana: Bolnica je u predinfarktnom stanju

  Goran Gazdek           28.04.2017.         3595 pogleda
Dijagnoza Mate Vukušića, predsjednika SDP Virovitičko-podravske županije i kandidata za dožupana: Bolnica je u predinfarktnom stanju

Gospodine Vukušić, pred nama su izbori za lokalnu i područnu samoupravu, međutim, povod za ovaj razgovor nisu izbori. Ovih dana aktualne su škakljive teme vezane uz Opću bolnicu Virovitica. Vi ste često raspravljali o toj medicinskoj ustanovi na sjednicama Skupštine pa vjerojatno i sada imate stav o ovim događanjima?
-
Bolnica je česta tema među građanima naše županije što ne čudi, ipak je to ustanova koja skrbi o 85 tisća žitelja Virovitičko-podravske ali dijelom i okolnih županija. A teme koje su vezane uz bolnicu uvijek su „škakljive“ i osjetljive. Dozvoliti ćete, tu ljudi koji su bolesni, očekuju ozdravljenje, majke rođenje djeteta. Očekuju vrhunsku njegu u današnje vrijeme sofisticirane tehnologije. Što može biti osjetljivije i „škakljivije“ od toga?

Naravno, ali tu tehnologiju netko mora koristiti, njome upravljati?
- Opća bolnica ima relativno dobar fond opreme za obavljanje kompliciranijih zahvata u smislu utvrđivanja dijagnoza i slično. Kažem relativno jer daleko je to od dovoljnog zato što ni financijski ne stoji dobro da bi tu situaciju popravila. Dodatni problem je što ministarstvo ne izdvaja dostatna sredstva za normalno funkcioniranje ustanove. S druge strane, naša bolnica ne raspolaže dovoljnim fondom stručnih kadrova koji bi koristili svu tu opremu. Svjedoci smo da je bolnica izgrađena, reći ću čak i preizgrađena…ali nedopustivo je da neimarstvo nadvlada stručni kadar ( imamo prazan prostor, novoizgrađen, bez opreme ) jer da nije tako ne bi nam novi prostor zjapio prazan – šest operacijskih sala i šok!! Ukoliko imam točne informacije jedna kirurgija ne radi – nema tko! Da se ne zavaravamo – kontinuirano nam doktori odlaze, to je poražavajuća činjenica. Da „stvar“ bude nenormalnija, sredstvima EU ( nepovratnih 50 milijuna ) gradit će se nova dnevna bolnica i opremit dio operacijskih sala. Pitam vas, tko će u tim objektima raditi? Ravnateljica tvrdi – postojeći doktori!! Pa kako će raditi kada ne smiju imati prekovremene, a dio ih napušta bolnicu? Ne vjerujem da će to popuniti „vanjski suradnici“.

 Recimo da je to tako ali, vratimo se mi na početak i zadnja zbivanja koja su zaintrigirala javnost.
-
Dobro, rekao sam već da je oko ove teme sve osjetljivo pa bi se o njoj moglo satima elaborirati. Da, u zadnje vrijeme ravnateljica, gđa Peček, u situaciji besparice u svojoj ustanovi, našla je sredstva ( ili sponzora ) da kupi čunjeve kojima će „okolčiti“ parkiralište samo za sebe, svoje zamjenike i pročelnike i voditelje odjela ( i nekoliko za goste ). Ova, nerazumljivo diskriminirajuća, odluka ne obuhvaća medicinske sestre, tehničare i nemedicinsko osoblje koje se parkira gdje god se stigne. Odluka je prihvatljiva za Sjevernu Koreju ali ne za Hrvatsku, ne za civiliziran svijet. Da to ne završi na tome pobrinula se opet ravnateljica!! Teško je uopće zamisliti da se drznula svog djelatnika pozvati na odgovornost uz pismeno očitovanje i predložiti njegovu smjenu jer je taj slučaj javno iznio. I da isto moraju napraviti njegove kolegice i kolege koji su se s njim solidarizirali. Sve ima prizvuk skrivene kamere ali to, na žalost, nije. Klasični je to primjer primitivizma, bahatosti i pokazivanja snage. Na srednjovjekovni način.

To je, pretpostavljam, sad gotova priča?
-
Na žalost, nije tu ništa gotovo. Da bi se nešto privelo kraju, završilo, mora se imati znanja i stručnosti, iskustva. Nije mi jasna uloga Upravnog vijeća bolnice na čelu kojeg je aktualni kandidat HDZ-a za župana Andrović, jer nisam čuo nikakvo očitovanje o ovom zadnjem slučaju ali niti o migraciji liječničkog kadra, nefunkcioniranja nekih odjela i, na kraju, uvođenja Opće bolnice u „predinfarktno stanje“. Na ovakav način se postupa samo s ustanovom koju treba zatvoriti a ne želim vjerovati da bi to ovdje mogao biti slučaj Ne znam niti da li je Upravno vijeće odobrilo postavljanje slika kandidata za župana ( kao slučajno pred izbore s „vijestima iz županije“ ) u prostorije opće bolnice a kandidat je ujedno i predsjednik Upravnog vijeća. U sadašnjem upravljanju bolnicom očita je samo konfuzija, i kaos. I, bojim se, kontrolirani kaos.

Što bi to trebalo značiti?
-
Gledajte, smijenjena je sanacijska ravnateljica koja je počela, odgovornim radom, bolnicu sanirati i smanjivati financijske dubioze, pokazali su se pozitivni pomaci u nekim odjelima. Dolaskom sadašnje ravnateljice taj zamah ne samo da je stao već se stvari kreću u negativu. Dugovanje bolnice povećana su skoro 25 posto ( od 2015. do 2016. ), povećana su u tom razdoblju i dugovanja dobavljačima, bolnica ostaje bez kadrova, glavna preokupacija ravnateljice su parkirališta, nadzor facebook aktivnosti zaposlenika…ne izgleda li to vama kao kaos. Kontrolirani, na žalost.

Pretpostavljam da ima rješenja?
-
Rješenja uvijek ima, za svaki problem pa tako i ovaj. Ustanovu kao što je Opća bolnica Virovitica mora voditi osoba koja ima iskustva u velikim sustavima (bolnica ima oko 650 zaposlenih) sposobna uskladiti trenutne mogućnosti, infrastrukturne i kadrovske. Ne zaboravimo, osoblje koje trenutno radi u bolnici, medicinsko i nemedicinsko, sigurno zna raditi svoj posao kvalitetno i odgovorno. Da bi svi oni radili s visokom efikasnošću, mora se pobrinuti, i odgovorna je, čelna osoba. Danas to nije slučaj a rezultat takve nestručnosti su loši odnosi Uprave prema uposlenicima ali međuljudski odnosi općenito. Na kraju, svi mi koji se bavimo društveno političkim djelovanjem dužni smo maksimalno se zalagati za transparentniju i učinkovitiju medicinsku ustanovu.Nitko od nas nema pravo poigravati se sudbinama zaposlenika a pogotovu ne zdravljem žitelja Virovitičko-podravske županije.  

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier BolnicaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.