DHMZ: Oblačno, povremeno s kišom
GLAS, IDS i PGS najavili predkampanju, očekuju dva mjesta u EU parlamentu
DHMZ: sunčano, na Jadranu će jaka bura slabjeti
DIP: Od studenoga kreće edukacija srednjoškolaca „I moj glas je bitan!
UZOR: ministar zaštite okoliša treba biti smijenjen
Zbog blagdana Svih Svetih, Sabor zasjeda od ponedjeljka
Komadina: SDP nema baš previše vremena za popravljanje rejtinga

Davor Špoljar: Država bi trebala olabaviti inspekcijski nadzor nad proizvodima iz Hrvatske, a pojačati nadzor nad inozemnim


  Gospodarstvo           Privredni vjesnik/Poslovna očekivanja           23.03.2017.         1126 pogleda
Davor Špoljar: Država bi trebala olabaviti inspekcijski nadzor nad proizvodima iz Hrvatske, a pojačati nadzor nad inozemnim

Poslovna 2016. Za nas je bila godina u kojoj smo povećali kooperaciju za oko 15 posto. Bavimo se proizvodnjom bučinih sjemenki u vlastitom uzgoju putem OPG-a, a kooperantima poslujemo preko svoje tvrtke. Na našem obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu godišnje proizvedemo oko 15 tona bučinih koštica, a još 150 tona isporuče nam naša 92 kooperanta. Dio koštica preradimo sami (oko 2500 litara godišnje), no većina koštica izvozimo u Austriju gdje se prerađuje u bučino ulje koje se prodaje u 36 zemalja svijeta.

Prinosi su nam lani bili nešto bolji nego u 2015. U samoj poljoprivrednoj proizvodnoj proizvodnji susreli smo se s nekim neočekivanim izazovima koje nam u svakom slučaju moraju biti dobra škola za nadolazeće godine.

Kako smo se prije nekog vremena upustili u proizvodnju kamilice, nadamo se kako ćemo i taj proizvod u 2017. uspješno plasirati u izvoz. Zapošljavanje će biti sezonsko, ali na kraju godine očekujemo da ćemo zaposliti dva-tri stalna radnika.

Što se tiče barijera ulaganjima, najveću barijeru za nas predstavlja raspoloživost financijskih sredstava: naime, banje traže preveliki kolateral koji je jako teško zadovoljiti. Kad pitate o izvoznim planovima, izvoz planiramo povećati za oko 50 posto i time bi smo zadržali svoj sadašnji trend od gotovo 100 posto izvoza.

I nove investicije su u planu, prije svega u mehanizaciju i osnovnu opremu za proizvodnju tj. Doradu sirovine. Prema planu bi se trebalo obaviti do travnja. Poseban plan predstavljanja na inozemnom tržišnu nemamo jer nam je koncepcija proizvodnje i proizvoda takva da ne traži posebno ulaganje u predstavljanje, budući da kupce možemo pronaći i bez takvih napora i ulaganja.

Da pomogne gospodarstvu, država bi trebala ubrzati administraciju, ubrzati izdavanje raznoraznih dozvola, olabaviti inspekcijski nadzor prema proizvodima iz Hrvatske, a pojačati nadzor nad inozemnim proizvodima. Uz to, pojačano raditi na omogućavanju sredstava EU fondova za pokretanje poslova, a posebno ih usmjeravati ka zdravim subjektima.

Kako bi naši proizvodi doista bili konkurentni država treba omogućiti poduzetnicima bespovratna sredstva, smanjiti porezna opterećenja i poticati zapošljavanje.

A kakvu državu u gospodarskom smislu želimo imati 2020? Državu u kojoj možemo normalno živjeti od svog poduzetničkog rada bez opasnosti od učestalog mijenjanja propisa koje nepovoljno utječu na poduzetničku klimu i unose dozu neizvjesnosti u vezi svakog potencijalnog ulaganja.

Poslovna očekivanja, posebno izdanje tjednika Privredni vjesnik

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije GospodarstvoOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: