Jokić: Reforma obrazovanja povećava šanse za širu društvenu promjenu
Ministrica Vučković: Njavro i Rimac nisu na mene utjecale
Plenković: Josipa Rimac i drugi upleteni u aferu trebali bi biti isključeni iz HDZ-a
Grčić: Hrvatska posljednja po iskoristivosti EU-ovih fondova
Grčić: Hrvatska posljednja po iskoristivosti EU-ovih fondova
Grčić: Hrvatska posljednja po iskoristivosti EU-ovih fondova
Bulj smatra da nisu krivi samo privedeni, nego i politike vlada

  To

Ciljno usmjeravan razvoj lokalne zajednice s naglaskom na poduzetništvo ( 2/5 )

  Franjo Halusek           05.10.2012.         2434 pogleda
Ciljno usmjeravan razvoj lokalne zajednice s naglaskom na poduzetništvo ( 2/5 )

Da bi vizija budućnosti imala što veću šansu da bude i ostvarena, izuzetno je važno u fazi osmišljavanja i usvajanja, osigurati skladnu suradnju što većeg broja relevantnih činilaca. Vizijom bi se trebali jasno definirati ciljevi razvoja :

-  Što bi htjeli postići u određenom razdoblju
-  U kom smjeru želimo ići,
-  Kojim intenzitetom ( dinamikom ), i konačno
-  Uz koje uvjete, eventualno odricanja želimo razvoj ostvariti?

U tome naglasak je na što jasnijem definiranju planova i program, odnosno konkretnih očekivanja! Poznato je, da za očekivanu, bolju budućnost, veoma je važno što se radilo do sada, ali i što će se raditi u razdoblju što slijedi? Naime, to je ono vrijeme na koje još možemo utjecati s promjenama. Koliko nam je poznato, postojeća stanja, manje-više, naročito u gospodarstvu, nikome ne odgovaraju. Malo je onih koji su se pripremili za recesiju, krizu i depresiju, a još manje onih za izlazak iz stanja!? Nemamo dovoljno dobre i jasno definirane ciljeve i programe razvoja, kao niti način  rješavanja najvećeg problema sredine u kojoj se živi, a to je neprihvatljivo velika nezaposlenost, posebno mladih i radno sposobnih. Suviše očekujemo od ulaska u EU i možebitnog „povlačenja" sredstava. Za kakve to projekte namjeravamo se natjecati i prijaviti? Razloga za zabrinutost ima sve više. Izgleda da se olako odustalo od onoga što smo znali i dobro radili, od tradicije, a nisu u značajnijem opsegu stvoreni novi smjerovi razvoja.

Pred nama je punopravno članstvo u EU, za koje očigledno nemamo pripremljenu proizvodnju. Sigurni smo da se  područje razvoja poduzetništva može ubrzati i unaprijediti.

 

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije ToVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.