Predrag Štromar novi predsjednik HNS-a
Nino Raspudić: Bit ću kandidat Mosta
Bernardić: Plenković štiti Sanaderova štićenika
Plenković: Škoro nije čovjek koji je spreman vući Hrvatsku naprijed
DZS: Pad broja zaposlenih u obrtu i djelatnostima slobodnih profesija
U prvom tromjesečju hrvatski BDP možda porastao, no slijedi duboka recesija
Crna Gora prva "korona free" država u Europi

  To

Ciljno usmjeravan razvoj lokalne zajednice s naglaskom na poduzetništvo ( 1/5 )

  Franjo Halusek           20.09.2012.         2410 pogleda
Ciljno usmjeravan razvoj lokalne zajednice s naglaskom na poduzetništvo ( 1/5 )

Želimo biti što jasniji: Nema izlaska iz stanja bez investicija i razvoja. Ali pritom ne mislimo na bilo kakve investicije i bilo koji redoslijed  realizacije. Tako npr. ne mislimo da  državne investicije u škole, fasade, bolnice i javne ustanove imaju prioritet. Pravi put su one investicije i razvoj koji će pokrenuti gospodarstvo, odnosno poduzetnici i poduzetništvo. Iako se radi o izuzetno važnom području djelovanja o kome bi se moralo kontinuirano voditi računa, u praksi to nije slučaj.

Vjerujemo da više nikoga ne impresioniraju  pusta obećanja, prognoze bez pokrića i riječi u stilu: mi radimo, mi vjerujemo, mi se nadamo, mi mislimo,... već konačno, ako uistinu želimo pokrenuti promjene stanja, onda moramo gospodarstvo staviti u središte interesa i aktivnosti na svim nivoima, uključivši i nivo lokalne zajednice.  Poduzetnike je nužno stalno otkrivati, poticati i pomagati u namjeri da investiraju i stvaraju tržišno usmjerene proizvode i usluge, odnosno da realiziraju svoje poslovne planove i to na njima najprihvatljiviji način. Najbolje  je poduzetnike što manje opterećivati, i stimulirati na prepoznatljiv način, i tako poticati na investicije i razvoj. Kod nas to očigledno ne znamo ili nećemo raditi.  Za razvoj poduzetništva presudnu ulogu ima  pozitivno okruženje.

U zadnje vrijeme kod nas je prepoznat Ludbreg kao poželjna destinacija za investitore. Ranije je bio i Varaždin, ali se očigledno nešto promijenilo. A što mi ostali činimo u tom smislu? Tamo gdje postoji pozitivno okruženje u punom smislu, gdje se poduzetnici potiču na razvoj, tamo se i mogu očekivati  mnogobrojne inicijative, planovi i programi. A kako je to u konkretnoj sredini? To najbolje znaju sami građani koji u njoj žive.

Bez bojazni da pogriješimo mogli bi reći nedovoljno dobro; moglo bi, a i moralo biti puno bolje. S obzirom na propušteno vrijeme, i vrlo kratko vrijeme do ulaska u EU, odnosno i postojanja veće mogućnosti povlačenja sredstava za konkretne razvojne programe, nužno je osmišljavati i pripremati projekte i programe koji će se uklapati u, ne bilo kakav, nego  ciljno osmišljen i usmjeren razvoj, a koji bi se na duži rok morao definirati u viziji razvoja-scenariju budućih očekivanja općine, grada, odnosno sredine u kojoj se živi i radi. Vjerojatno nema sredine gdje  ne  postoje neka parcijalna rješenja, koja su u nekim segmentima dobra i  zaslužuju svaku pohvalu, ali ona nikako ne mogu zamijeniti željenu  viziju razvoja koja bi trebala biti slika budućih očekivanja posebno u području poduzetništva.

S tim u svezi, poželjno bi bilo osmisliti viziju budućnosti primjerenu željama i potrebama lokalne zajednice

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije ToVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.