Bernardić: Restart koalicija će sama osvojiti stabilnu većinu
HZJZ: Potpise birača ponajprije prikupljati na otvorenome
Stožer ukinuo zabranu rada nedjeljom
Restart: Vlada je prespavala predsjedanje EU-om
DIP: Podatke za izbore birači mogu promijeniti do 24. lipnja
Polovina umirovljenika prima prosječno 1.420 kuna mirovine
Bernardić: Izdaja je nacionalnih interesa da nafta odlazi u mađarske rafinerije

  Gospodarstvo

Borzan: Oznake zemljopisnog porijekla nepoljoprivredne proizvode želimo što prije!

        30.09.2015.         1640 pogleda
 Borzan: Oznake zemljopisnog porijekla nepoljoprivredne  proizvode želimo što prije!

Hrvatska zastupnica u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Biljana Borzan je zajedno s kolegama uputila pismo potpredsjedniku Europske komisije zaduženom za zapošljavanje, rast, ulaganje i konkurentnost Jyrkiu Katainenu o važnosti što skorijeg uvođenja europske oznaka porijekla za nepoljoprivredne proizvode.

Jedinstvena europska oznaka porijekla nepoljoprivrednih proizvoda se temelji na pravnim argumentima korištenim u zaštiti poljoprivrednih proizvoda kojih se godišnje proda u iznosu 54,3 milijarde eura. Niz različitih oznaka autentičnosti koje postoje u pojedinim državama članicama bi se novom oznakom stavio pod jedan okvir. To će onemogućiti krivotvorenje, ali i olakšati kupcima da se orijentiraju pri kupnji. 

Premda je Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača prije nekoliko mjeseci izglasao Mišljenje o takvoj oznaci, uključujući i amandman zastupnice Borzan kojim je prijedlog o uvođenju jedinstvenog standardiziranog i javnog registra nepoljoprivrednih proizvoda na razini EU, u prvom nacrtu Strategije o unutarnjem tržištu za dobra i usluge Europske komisije, inicijativa je izostavljena iz prioriteta.

"Većina nas kupuje vodeći se izgledom ambalaže, posebice kada smo u stranim zemljama. Bilo kakav žig odmah učini neki predmet zanimljivijim kupcu, ali nažalost i krivotvoriteljima. Zato je nužno stvoriti prepoznatljivu oznaku na razini EU. Tu vidim veliku priliku za male hrvatske obrte. S obzirom na ekonomsku korist koju bi takva oznaka donijela, kolege i ja koji radimo na tom pitanju mjesecima želimo da Komisija što prije krene u proces stvaranja zakonodavnih prijedloga", kazala je Borzan.

Europska komisija je još 2014. u Zelenoj knjizi objavila da bi stvaranje takve oznake stvorilo više od 4 milijuna radnih mjesta i to u najsiromašnijim regijama Europe. Dvije trećine regija iz kojih potječu nepoljoprivredni proizvodi s oznakom zemljopisnog porijekla imaju stopu siromaštva ili stopu nezaposlenosti iznad 20 posto.

U pismu Borzan i drugih zastupnika u Europskom parlamentu stoji da je sustav kakav su predložili dugo iščekivan i od strane proizvođača.

Naime, čak 57,4 posto proizvođača je prijavilo velike probleme i gubitke zbog zloupotrebe njihove trenutačne oznake zemljopisnog porijekla. Krivotvorine najčešće dolaze iz zemalja Azije gdje krivotvore oznaku, ali i unutar EU gdje se manipulira imenima pa se imenu novog proizvoda manje kvalitete dodaje riječ "kraljevski", "originalni" i slično. Litavska industrija lanenog tekstila se primjerice potpuno ugasila zbog krivotvorina.

"Organizacije Junta de Andalucia i oriGIn su od 2014. do danas Europskoj komisiji prijavile 800 različitih proizvoda koji bi profitirali od takve oznake. Među njima su primjerice brački kamen, slavonski zlatovez ili paška čipka. Takve predmete proizvode uglavnom mali obrti te im je jako teško ulaziti u  prave skupe i dugotrajne bitke s krivotvoriteljima, kojih je sve više. Uvođenjem jedinstvenog europskog sustava smanjila bi se pravna nesigurnost te povećalo povjerenje potrošača pri kupovini", objašnjava Borzan.

Oznake zemljopisnog porijekla su i sve veći trend u svijetu. Indija je primjerice  zaštitila određene predmete povezane sa sarijama, slikama i šalovima te uvjetuju trgovačke sporazume njihovim uvažavanjem.

Zajedničko izvješće Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača, Odbora za pravna pitanja, Odbora za kulturu i Odbora za međunarodnu trgovinu biti će izglasano idući tjedan na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

Potpisnici pisma: Eric Andrieu, Biljana Borzan, Nicola Danti, Enrico Gasbarra, Evelyne Gebhardt, Lidia Geringer de Oedenberg, Sylvie Guillaume, Sergio Gutiérrez Prieto, Dietmar Köster, Edouard Martin, Emmanuel Maurel, Isabelle Thomas

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije GospodarstvoVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.