Ruža Tomašić: hrvatska vlast nesnalažljiva u predsjedanju Vijećem Europske unije
Ćorić: SDP ne zaslužuje povjerenje; Ostojić: SDP će formirati vlast
Sučeljavanje na HTV-u bez čelnika vodećih stranaka i koalicija
Reiner: Skraćivanje radnog vremena ključna je mjera očuvanja radnih mjesta
Reiner: Skraćivanje radnog vremena ključna je mjera očuvanja radnih mjesta
Bernardić: Upute DIP-a skandalozne, kako će oboljeli glasovati
Na području županije nema novozaraženih

  Aktualnosti

BORIS PAVELIĆ Forum pravosudne groteske

  Boris Pavelić/Novi list           08.10.2018.         1491 pogleda
BORIS PAVELIĆ Forum pravosudne groteske

Nova bizarnost u paleti pravosudnog ubijanja nezavisnih medija: portal forum.tm, neveliko ali žilavo društvance novinara koji misle svojom glavom, mora platiti trideset tisuća kuna kazne zbog sudskoga spora za koji uopće nije znao. I naravno: nije forum.tm Hrvatska televizija, pa da im trideset tisuća kuna sto puta procuri kroz prste, a da to nikoga ni najmanje ne zabrine: za portal forumove veličine, tolika je kazna smrtna presuda, i ne samo to: s obzirom na to da nemaju fond za plaćane sudskih kazni, jer državi, to je bar jasno, na pamet ne pada i tako štititi male i nezaštićene medije, portal bi se zbog ovrhe mogao ugasiti, a kazna biti naplaćena imovinom novinara koji u njemu rade. I sve to zbog spora o kojem ništa nisu znali.
Jučer je zato forum.tm objavio članak u formi javnoga poziva: »Pomozite nam da platimo kaznu za koju nismo znali da postoji«.

Na početku teksta stoji kako o predmetu spora »ne smijemo govoriti, jer bi nas stajao – dodatne kazne«. Riječ je o dugogodišnjem sudskom sporu zbog jednoga forumova teksta, za koji se uredništvo složilo objaviti ispravak, što je i učinilo, onako kako stotine medija već godinama objavljuju ispravke. Tuženik, međutim, nije bio zadovoljan načinom na koji je ispravak objavljen, pa je opet tužio redakciju, i taj je spor završen, a da uredništvo foruma.tm o svemu tome nije imalo ni najmanjega pojma.

Kako i zašto, vjerojatno će zauvijek ostati nerazjašnjeno. U forumovu članku objašnjavaju se bizarni zapleti tog pravosudno-poštanskog rašomona. Imate tu, primjerice, i objašnjenje da je sud navodno nekoliko puta pokušao dostaviti presudu, pa da je sudski dostavljač jednom čak razgovarao s »predstavnikom stanara Borkovićem«, od kojega da je navodno saznao kako ovaj ne zna tko je i gdje je zastupnik ovršenika, udruge »Dom kulture«. »Kvaka« je međutim u tome da je zastupnik te udruge, koja izdaje forum.tm – novinar Goran Borković, predstavnik stanara u zgradi u kojoj je sudski dostavljač navodno pokušavao uručiti presudu.

U članku na forumu.tm, njegov autor Goran Borković – isti taj Borković, dakle, predstavnik ovršenika i predstavnik stanara – vehementno odbacuje da je razgovarao sa sudskim dostavljačem, pa da bi ga možda – što bi netko eventualno pomislio – prevario, rekavši kako u toj zgradi ne živi nikakav on, Borković. Argumentira to uvjerljivo: dugogodišnji je novinar, i već gotovo dva desetljeća poteže se po sudovima da obrani vlastitu novinarsku čast – »na sreću, sve do sada uspješno«. Zašto bi, kad je tako, sad odjednom htio izbjegavati sudski okršaj? Štoviše, spor o kojemu je riječ proizišao je iz prvoga sudskog »gonjanja«, a u tome prvom natezanju Borković »ne samo da nije propustio nijedno ročište, nego ga nije ni odgodio, pa bi bilo – nekako se čini – nelogično da to napravi sada, kad je postignuta nagodba«. Nama ti argumenti zvuče uvjerljivo, i nedvosmisleno smo uvjereni da forum.tm treba potpomoći da preživi. Trideset tisuća kuna nije malen novac, ali nadamo se da bi se skupilo i mnogo više kad bi svaki istinoljubivi, demokratski orijentirani građanin ove zemlje uplatio bar kunu. Uostalom, »crowdfunding kampanje« za medije – kampanje dobrovoljnog skupljanja novca od građana za stvar koju smatraju društveno vrijednom; socijalizam je to zvao »samodoprinosom« – u Hrvatskoj su se dosad pokazale uspješnima, još od one prve, u kojoj je 2000. za kaznu koju je Feral Tribune morao platiti odvjetniku Željku Olujiću učas skupljeno više od dvjesto tisuća kuna. Tako, nadajmo se, može biti i ovaj put: forum.tm treba spasiti.

Ali tih trideset tisuća kuna, zajedno s nedostojnom pripoviješću o neuspješnoj dostavi sudske presude – koja uključuje i zluradi podtekst obezvređivanja ljudskih kvaliteta časnoga novinara – ne bi smjele odvratiti pozornost od onoga što u ovome slučaju uistinu jest relevantno: od kontinuiteta hasanbegovićevskoga mekog terora nad kritičkim medijima. Već je i sama tužba, ona prva, protiv foruma.tm, bila neopravdana, a naročito je to bila ova druga, za koju uredništvo nije ni znalo: ona naime nije podnesena zato što forum.tm nije ispunio odredbe nagodbe, nego – zato što jest. Potom, sud je iznevjerio usmeno obećanje jednoga svojeg djelatnika da će redakcija kaznu moći platiti u obrocima, što je uobičajena praksa za svaku vrstu dugova prema državi. Ništa od toga sudovi nisu uvažili: kada je o malim i nezaštićenim a kritičkim medijima riječ, u ovome pravosuđu, čini se, razumijevanja kao da ne smije biti. I to je ono što najviše brine: kada država i cijeli njezin administrativni aparat, čiji bi smisao u demokraciji trebao biti da zbog sebe same štiti zaštitnike javnosti, tako očito stanu kliziti prema činovničkoj bešćutnosti autokratskog tipa, tada postaje jasno da kritika i sloboda govora, polako ali pouzdano, odlaze dođavola. Ovo je zato otvoreni poziv: uplatimo koju kunu, i spasimo forum.tm. Uz prigodnu parafrazu: »Da je sloboda i demokracija, bio bi Forum, a ne ovrhacija.«

Kolumna Pronađena zemlja Borisa Pavelića, Novi list

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije AktualnostiVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.