Index.hr: Ministar Medved prijetio novinaru Mazzoccu
Pupovac: Srbi su korišteni kao motivacija za potpis
Predsjednica: Sastanak sa Željkom Markić nije bio tajan
Grabar-Kitarović: poljoprivreda mora postati sredstvo blagostanja, a ne siromašenja
Započela sadnja novih stabala u Gradskom parku
Završeno 50. orahavoačko proljeće
Stotinjak planinara na 13. virovitičkim planianrskim susretima

Aragović: Proizvođači duhana diskriminirani


  Poljoprivreda           vn           18.01.2018.         524 pogleda
Aragović: Proizvođači duhana diskriminirani

Udruga hrvatskih proizvođača duhana "Krupan list", Virovitica smatra kako je Zakon o duhanu čiji je Nacrt potrkaj prošle godine upućen na saborsku proceduru, diskriminirajuć za hrvatske proizvođače te ga treba uskladiti s direktivom i Uredbom Europske unije o zajedničkom tržištu poljoprivrednih proizvoda. Njihovo priopćenje, koje potpisuje predsjednik udruge, Željko Aragović, prenosimo u cijelosti.

Ministarstvo poljoprivrede potkraj prošle godine uputilo je u proceduru Nacrt Zakona o duhanu, koji se usuglašava još od 2010. godine sa pravnom stečevinom europske unije.

Postojeći Zakon bitno diskriminira proizvođače duhana u RH, na način da im onemogućava trženjem svojeg proizvoda sirovi duhana na tržištu europske unije, što je u suprotnostima direktiva i Uredbi europske unije o zajedničkom tržištu poljoprivrednih proizvoda.

Posljedice diskriminirajućeg Zakona osjetio se izrazito na niskoj prosječnoj otkupnoj cijeni duhana, koja je u RH najniža od svih zemalja europske unije, u RH 12,80 kuna za kg, a u EU 18,70 kuna za kg , što je dovelo do znatnog pada proizvodnje u RH u posljednjih 8 godina za 40 % .

Izgubljeno je 600 OPG, kao i nekoliko tisuća radnih mjesta.

S obzirom da proizvodnja duhana nema alternative, manje više zaposleni na duhanskim poljima napustili su ruralne sredine i otišli na tržište EU-a.

Iako sve to, nije se trebalo dogoditi, naime duhan je deficitarna sirovina na tržištu EU. EU godišnje proizvede 200 miliona tona sirovog duhana, a potrebe su 400 miliona tona, cijene sirovog duhana na tržištu EU povijesno su visoke, te se kreću prosječno u pojedinim zemljama i preko 26 kuna za kilogram, što 105 % više nogo u RH. Slobodnog duhana na tržištu EU nema i traži se kila više.

Hrvatski proizvođači duhana imaju ogromnu priliku , da plasiraju svoju iznimno kvalitetnu sirovinu na tržište EU i postignu znatno bolju cijenu od sadašnje, što je jedan od preduvjeta za vračanje povjerenja u tu proizvodnju, rast zaposlenosti i zadržavanja ljudi u ruralnom prostoru, pogotovo na područjima, koja su vezana za tu proizvodnju Virovitičko – podravska i Požeško-slavonska županija.

 Temeljem toga Udruga hrvatskih proizvođača duhana “ krupan list” zalaže se za usklađivanjem Zakona o duhanu sa direktivama i Uredbama EZ, zalaže se za liberalizaciju tržišta i jačanje organizacije proizvođača duhana.

U skladu s time, predloženo je niz izmjena na Nacrt Zakona o duhanu, koji uvode nove poslovne subjekte u otkup duhan, jasnije definiraju ugovorne odnose između poslovnih subjekata u lancu trgovine sirovim duhanom.

Snažno se zalažemo za obavezno organiziranje proizvođača u proizvođačke organizacije, koje bi bile temelj buduće organizacije proizvodnje .

Organizacija proizvodnje kroz proizvođačke organizacije, daje mnoge prednosti, proizvodnji duhana, kao što su: sljedivost, bolju kontrol, bolju pregovaračku poziciju samih proizvođača, tržišnu orijentiranost ne samo kroz sirovi duhan, već kroz prerađeni i duhanske proizvode.

Drugim riječima proizvođači duhana kroz proizvođačke organizacije imaju priliku zaokružiti ciklus pod krilaticom “od sjemena do dima”, što je put do krajnjeg potrošača, te time jačanja poduzetništva, konkurentnosti, a samim time i opstanak i širenja proizvodnje duhana u RH.

Procjenjujemo da bi Zakon do ljeta 2018 g prošao saborsku proceduru, te bi proizvođači duhana već u 2019 g, bili tržišno orijentirani, a 2018 g iskoristiti za organiziranje u proizvođačke organizacije.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije PoljoprivredaOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: