Ruža Tomašić: hrvatska vlast nesnalažljiva u predsjedanju Vijećem Europske unije
Ćorić: SDP ne zaslužuje povjerenje; Ostojić: SDP će formirati vlast
Sučeljavanje na HTV-u bez čelnika vodećih stranaka i koalicija
Reiner: Skraćivanje radnog vremena ključna je mjera očuvanja radnih mjesta
Reiner: Skraćivanje radnog vremena ključna je mjera očuvanja radnih mjesta
Bernardić: Upute DIP-a skandalozne, kako će oboljeli glasovati
Na području županije nema novozaraženih

  Poljoprivreda

Agrarci pri završetku berbe kasnih usjeva i jesenske sjetve

  vn           23.10.2017.         857 pogleda
Agrarci pri završetku berbe kasnih usjeva i jesenske sjetve

U tvrtki Spider grupa iz Pitomače, na Đolti, 23. listopada, pod predsjedanjem Dušana Alebića, predsjednika Strukovne grupe, održana je 77. sjednica Strukovne grupe agrara ŽK Virovitica. Članovi Strukovne grupe raspravljali su o berbi kasnih usjeva i jesenskoj sjetvi na području Virovitičko-podravske županije te o ostalim aktualnostima u agraru. U ime domaćina sjednice, Spider grupe iz Pitomače, nazočne je pozdravio i predstavio tvrtku direktor proizvodnje Josip Ivanec.

Na području Virovitičko-podravske županije berba kasnih usjeva je pri završetku, a nepovoljni vremenski uvjeti tijekom vegetacije odrazili su se na visinu prinosa i kvalitetu pojedinih kultura (soja, suncokret, kukuruz…).

Šećerna repa je izvađena, gotovo na svim površinama, a s obzirom na povoljne klimatske uvjete tijekom vegetacije i pravovremeno provedene agrotehničke mjere, ostvareni su izuzetni prinosi.

Obrano je 95% površina pod duhanom (tipa virginija i burley), a suša i obilne oborine krajem rujna, reflektiraju se na visinu prinosa i kvalitetu duhanskog lista. Velik problem u proizvodnji duhana je nedostatak radne snage, osobito za berbu.

Berba kukuruza je, također, pri samom završetku, a prinosi su nešto niži od prosjeka.

Na području Virovitičko-podravske županije, u optimalnim agrotehničkim rokovima, završena je sjetva uljane repice, koja je dobrog vegetativnog izgleda, kao i sjetva         ljekovitog bilja, primarno kamilice. Sjetva pšenice je u tijeku, zasijano je oko 80% površina i očekuje se da će sjetva biti završena u optimalnim agrotehničkim rokovima.

Članovi Strukovne grupe su dobili informaciju i o osnivanju Udruženja poljoprivrede pri HGK i animirani su da se registriraju putem online obrasca, kako bi mogli aktivno sudjelovati u radu Udruženja.

Jednoglasno je donijeta odluka da se, s obzirom na obim proizvodnje, predloži Sektoru za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK, da se u HGK – Županijskoj komori Virovitica, osnuju za razinu cijele Hrvatske, Grupacija proizvođača i prerađivača ljekovitog bilja i Grupacija proizvođača i prerađivača duhana.

Razmotreno je izvješće Državnog zavoda za statistiku o vanjskotrgovinskoj razmjeni poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, u razdoblju I – VI mjesec 2017., iz čega je evidentno da udio robne razmjene poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u ukupnoj robnoj razmjeni s inozemstvom čini 13% u izvozu i uvozu.

Članice pohvaljuju mjere Ministarstva poljoprivrede i ostalih resornih ministarstava, u cilju onemogućavanja uvoza nekvalitetnih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije PoljoprivredaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.