Prometna nesreća u Koriji. Cura poginula, vozač 22-godišnji mladić napuhao više od 3 promila.
Murganić svjesna problema kapaciteta i nedostatka broja odgajatelja u vrtićima
HRT ostvario prihod od 1,38 milijardi kuna
Kujundžić vjeruje u donošenje novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti prije ljeta
Novi portal mediadaily.biz namijenjen medijima u jugoistočnoj Europi
Hrvatska među zemljama s najvećim padom nezaposlenosti,
Zbog izloženosti onečišćenom zraku godišnje umre 7 milijuna ljudi

Vladine muke s jednim paketom


  Priroda društva           Davor Suhan/Moja Rijeka           24.03.2017.         658 pogleda
Vladine muke s jednim paketom

Prtljaga na putu uvijek je najveća gnjavaža. Zato razumijem hrvatsku Vladu, premijera, ministre i njihove pomoćnike koji se na putu gospodarske tranzicije već godinama muče s jednim teškim paketom. Mijenjaju se premijeri, ministri i pomoćnici…Nose i vuku, iz jednog mandata u drugi, pakiraju i prepakiraju, ali paket je uvijek nezgodan.

A priča da nije komična, bila bi tragična. Doduše, reče se obratno, ali tu je sve naopačke pa dramski zapleti i raspleti imaj drugačiji poredak. Struktura rečenica, kompozicija teksta, imenice, glagoli, porezi, prirezi, nameti, premeti… sve je ispremiješano i zbrčkano. Odakle onda početi? Možda najbolje ovako: Bilo jednom, ne tako davno, a traje i danas.

Kronologija

Osluškujući potrebe nezaposlenih i poslodavaca, a vodeći računa o specifičnim potrebama svojih korisnika, Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava osmišljava paketaktivne  politike zapošljavanja – jedinica mjere 41, s ciljem poticanja zapošljavanja, dodatnih edukacija radnika i očuvanja radnih mjesta. 

Ovome su se paketu najviše poradovali poslodavci, koji su dobili besplatnu radnu snagu, i omladinci  radničke klase bez radnog iskustva, s manje od 30 godina starosti, kojima je pao s neba pojačani džeparac za preko noćne izlaske i oživjelo nadu da će se svoji predanim prekovremenim radom trajno ispisati s HZZ-ove liste prisilnih neradnika.

U početku izgledaše idilično, ali cijeli paket počeo je propuštati na vremenskoj crti starije generacije kojoj je ovim mjerama istekao rok trajanja. Svi zamišljeni poticaji, utjecaji, pretjecaji –  u raznom bojama i matematičkim kombinacijama – nisu polučili očekivani rezultat. Stanje na tržištu rada i dalje je vrvjelo od nerada.

Bilo je jasno da se nešto mora promijeniti: Paket ili Vlada? Epilog je poznat. A da se isti scenarij ne bi ponovio i njima, nova izvršna vlast donosi odluku: Smanjiti mjere paketa s razine veličina 41 na brojku 9, držeći na oku iste ekonomske ciljeve – poticanje zapošljavanja, dodatnih edukacija radnika i očuvanja radnih mjesta (što je krunski dokaz da i oni isto osluškuju bilo radničkih potreba).

Sudeći po novim mjerama, onako odoka, ovaj paket trebao bi biti puno lakši. Mada aktualni ministar rada nigdje ne spominje težinu, nego samo kaže da su mjere jednostavnije, fleksibilnije i prilagođene većem broju nezaposlenih, dugotrajno nezaposlenima, osobama s invaliditetom i mladima.

Sindikati javnog i privatnog sektora negoduju. Pregršt je kritika, ali nitko ne nudi jednostavno rješenje, mada je ono toliko prosto da prostije ne može biti.

Ako prirodu ljudskog društva u samom korijenu njena postanka rastavimo analitički i ključne misaone dijelove povežemo logičko sintetički, shvaćamo da je čovjek sišao s drveta i razvio sredstva za proizvodnju zato jer je bio gladan. Dakle, prije ekonomije bijaše medicina.

To znači da se teret problema treba prebaciti u resor Ministarstva zdravstva. Jer osnovne mjere paketa reda veličine poticaja, plaće, dohotka, poreza (nameta i zameta), umjesto u kunama i postocima, najprije se moraju izračunati u kalorijama. Onaj dio poslovnog prihoda koji pokriva potrebe dnevnog unosa na razini bazalnog metabolizma trebao bi biti neoporeziv, oslobođen svih davanja po sili zakona i propisa.

Time bi se svim poslodavcima i radnicima u ekonomskoj klasi znatno olakšalo putovanje kroz ovu tranzicijsku maglu. Barem toliko da ljudi dok putuju – ne gladuju.

Malo je onih koji mogu živjeti samo od ljubavi. 

 

Kolumna Priroda društva, Davora Suhana, na portalu Moja Rijeka

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Priroda društvaOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: