svečano obilježena obljetnica osnutka Zajednice udruga HVIDRA
Anđa Oljačić i dalje na čelu Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja
Utrka “Virovitica 1,2,3,4…doživjeti stotu“ u nedjelju, 15. travnja
Vesna Šerepac i Josip Ivoš u Vijeću za strukovna obrazovanja
Grad Virovitica pokrenuo izradu “Programa zaštite divljači”
Predsjednica Grabar-Kitarović čestitala Uskrs provoslavnim vjernicima
Istraživanje prehrambenh navika: Konzumiramo premalo ribe, a previše ugljikohidrata

Večernji ulasci i noćni izlasci


  Priroda društva           Davor Suhan/Moja Rijeka           16.06.2017.         552 pogleda
Večernji ulasci i noćni izlasci

Skoro svaki vikend, negdje oko pet ujutro, probudi me glasna dernjava sa ulice. Pijane grupice dječaka i djevojčica već ustaljenim rutama vraćaju se svojim kućama s (preko)noćnih tuluma. Odmiču polako, vrludaju i zastajkuju. Oni malo trezniji pomažu održati dinamičku stabilnost svojih prijatelja, vidno smanjene otpornosti na alkoholne derivate.

Ako istu ovu sliku promatramo kao reprezentativni uzorak hrvatske mladeži, statistički ona po svojoj prilici izgleda ovako:  „U Hrvatskoj su svi pokazatelji pijenja prema posljednjem istraživanju viši  od prosjeka ESPAD zemalja. U posljednjih 12 mjeseci 84% mladih  izjasnilo se da su barem jednom pili alkohol (82% ESPAD), a u posljednjih mjesec dana 64% (ESPAD 61%). Da je barem jednom bilo pijano u posljednjih 12 mjeseci izjavilo je 43% mladih u Hrvatskoj za razliku od 39% u prosjeku ostalih zemalja. Ekscesivno je pilo u posljednjih 30 dana 50% mladih u Hrvatskoj u odnosu na 43% u prosjeku ostalih ESPAD zemalja. Osobito je značajan porast prekomjernog pijenja kod djevojaka. Djevojčice piju deset puta češće nego prije osam godina, a dječaci dva puta češće.“ (Zdravo budi, 2015.)

No vratimo se klincima iz jutarnje smjene. Promatrajući ih ovako s trećeg kata, doista izgledaju problematični. Ali ako se malo spustimo u prizemlje, bliže njihovom svijetu, odmah se vidi da problem nije u djeci nego u društvu čije granice vrijednosti postavljaju odrasli. Stoga donijeti zaključak da je ponašanje mladih problematično, nije dovoljno precizno. Pravilnije je reći da je ono totalno prilagođeno vremenu – narodnim običajima i zakonima.

Problem je dakle evolucijski i pravno-birokratski. I dok je u prvom slučaju jedino prirodno rješenje edukacija, u drugom treba mijenjati zakonske propise koji sadrže u sebi ozbiljne odgojne devijacije. A prvi na oku mi je onaj Obiteljski:  

Prema članku 93., stavak 5., roditelji su dužni i odgovorni djetetu mlađem od šesnaest godina zabraniti NOĆNE IZLASKE  bez svoje pratnje ili pratnje druge odrasle osobe u koju imaju povjerenje.

Na prvo čitanje sve izgleda ispravno i efikasno. Policijski primjenjivo, sudski provedivo; pravno, psihološki i pedagoški potpuno prihvatljivo. Jednom riječju, nema greške.

Komplikacije međutim nastaju u stavku 6. kojim zakonodavac postavlja noćne granice: Noćnim izlaskom iz stavka 5. ovoga članka smatra se vrijeme od dvadeset tri do pet sati.

Time je stvorena birokratsko-pravna crna rupa, jer po slovu Zakona klincima  je večernji ulazak u noćne barove i gostione do početka policijskog sata DOZVOLJEN, što znači da problem ne nastaje u dolasku, nego u odlasku – jer se poslije toga vremena svako udaljavanje od šanka preko izlaznih vrata smatra noćnim izlaskom.

Ako mama ili tata ne dođu po njih, jedini način da ne uđu u prekršaj je pričekati jutro.

 

Kolumna Priroda društva, Davora Suhana, na portalu Moja Rijeka

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Priroda društvaOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: