Čak 74 posto građana smatra da zemlja ide u krivom smjeru
Premijer Plenković najnegativniji političar
Beljak: Postojeći politički sustav je potrošen- HSS će ponuditi nužne reforme
Europljani ove godine putovali iznad očekivanja, a 2018. planiraju i više
HGK podržava povećanje kvota za strane radnike
Istraga protiv Franje Lucića postala pravomoćna
Edo Maajka treći headliner Antivalentinova 3 u veljači u Domu sportova

U Generalnom konzulatu RH u Pečuhu dogovorena suradnja s mađarskim Nacionalnim parkom Dunav- Drava

Gospodarstvo   |   Park prirode Papuk   |   19.11.2017.   | 177 pogleda
U Generalnom konzulatu RH u Pečuhu dogovorena suradnja s mađarskim Nacionalnim parkom Dunav- Drava

U Parku prirode Papuk nastavlja se s pripremom novog projektnog prijedloga za nadolazeći program prekogranične suradnje Interreg V-A Mađarska- Hrvatska. U organizaciji generalne konzulice RH u Pečuhu, gđe Vesne Haluge, održao se sastanak predstavnika dvaju parkova s ciljem nastavka partnerske suradnje započete uspješno provedenim projektom “Dvije rijeke i jedna gora”.

Ravnatelj Parka prirode Papuk, Alen Jurenac i Goran Radonić, stručni voditelj Javne ustanove razgovarali su s predstavnicima Nacionalnog parka Dunav Drava na čelu s ravnateljem g. Szabolcem Závoczkyjem o unaprijeđenju turističke infrastrukture suradnjom u prekograničnom području.

Projektni prijedlog u kojemu će vodeći partner biti Park prirode Papuk uključiti će nekoliko infrastrukturnih ulaganja u hrvatskom i mađarskom pograničnom području.

Najfrekventnija točka Parka koji je 2015. godine stekao status geoparka pod zaštitom UNESCO-a, izletište Jankovac, na kojemu je smještena i Eko točka Javne ustanove zbog iznimne popularnosti i atraktivnosti sadržaja ove godine bilježi višestruko povećanje posjetitelja naspram proteklih, posebice onih koji dolaze organiziranim prijevozom i osobnim automobilima. Do Jankovca iz smjera Virovitičko- podravske županije vodi samo jedna prometnica koja će se tijekom projekta Geopriče UNESCO geoparka, nedavno odobrenog za financiranje, rekonstruirati tijekom razdoblja od 14 mjeseci, počevši u 2018. godini. U tom razdoblju promet će se odvijati redovno uz povremene prilagodbe vožnje, o čemu će posjetitelji biti obaviješteni na vrijeme.

Usprkos toploj dobrodošlici koju želi svim posjetiteljima, Javna ustanova utvrdila je u području Parka šume Jankovac relativno opterećenje prometa i stvaranje gužve pri parkiranju. Dostupni parkirališni prostor trenutno se uređuje s ciljem bolje organizacije prihvata vozila na izletištu, no stvara se potreba za strateškim i održivim upravljanjem broja posjetitelja koji dolaze osobnim vozilima.

Sve veća zainteresiranost posjetitelja da zaštićeno područje istražuju neposrednim kretanjem u prostoru motivira djelatnike Ustanove na planiranje trasiranja i obilježavanja ruta kroz šumsko područje od Slatinskog Drenovca do Jankovca. Uređenjem površine za prihvat većeg broja vozila izvan Park šume Jankovac, točnije u Slatinskom Drenovcu, rasteretit će se parkirni prostor izletišta.

Zbog tendencije proširivanja sadržaja za posjetitelje osjeća se potreba za uspostavljanjem dodatnog višenamjenskog objekta u Slatinskom Drenovcu u neposrednoj blizini pristupne ceste za spomenuto izletište. Ovaj objekt, koji je od nedavno u vlasništvu Parka prirode, nalazi se na atraktivnoj lokaciji, a prenamijenit će se u višenamjenski Centar za posjetitelje kao info točka u kojemu će posjetitelji moći dobiti osnovne informacije o prostoru Parka, te, pokraj ostalih brojnih sadržaja i usluga, iznajmiti bicikl i mrežom obilježenih ruta uputiti se u istraživanja prirodnih ljepota Papuka.

Mađarski partneri pak planiraju ulaganje u neposrednoj blizini Mohača: namjera je urediti tematsku rutu s parkom za posjetitelje s domaćim životinjama poput autohtonih vrsta bivola, ovaca i svinja te izgraditi objekt s namjerom uspostave centra za posjetitelje. Pored tih sadržaja, posjetitelji imaju prilike koristiti već postojeće sadržaje usluge na tom prostoru poput najma za bicikle kojima mogu prolaziti već uređene biciklističke rute te najam kanua za vožnju još jednim prirodnim područjem pod zaštitom UNESCO-a, prekograničnim rezervatom biosfere Mura- Drava- Dunav.

Tehničku podršku u pripremi projektnog prijedloga pružit će VIDRA- Agencija za regionalni razvoj Virovitičko- podravske županije.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije GospodarstvoOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: