Index.hr: Ministar Medved prijetio novinaru Mazzoccu
Pupovac: Srbi su korišteni kao motivacija za potpis
Predsjednica: Sastanak sa Željkom Markić nije bio tajan
Grabar-Kitarović: poljoprivreda mora postati sredstvo blagostanja, a ne siromašenja
Započela sadnja novih stabala u Gradskom parku
Završeno 50. orahavoačko proljeće
Stotinjak planinara na 13. virovitičkim planianrskim susretima

Tugomir Majdak u Plodovima zemlje: Zakon o zemljištu imat ćemo prije ljeta


  Poljoprivreda           Agroklub           09.01.2017.         910 pogleda
Tugomir Majdak u Plodovima zemlje: Zakon o zemljištu imat ćemo prije ljeta

Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede osvrnuo se u emisiji HTV-a "Plodovi zemlje" na novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu i kvalitetnije iskorištenje Programa ruralnog razvoja - prenosi portal Agroklub.  Državni tajnik je, uz ova dva prioriteta, govorio i o sljedećim prioritetima Ministarstva poljoprivrede za 2017. godinu: poboljšanje procedura i natječaja za ruralni razvoj, mjere za razvoj stočarstva s posebnim naglaskom na poboljšanje stanja proizvođača mlijeka, izmjena zakona o javnoj nabavi koja će voditi brigu o domaćim poljoprivrednim proizvodima te Zakon o zabrani nepoštene trgovačke prakse.

Da je postojeći Zakon o poljoprivrednom zemljištu nekvalitetan, potvrdio je Majdak i dodao da je nova Vlada i Ministarstvo poljoprivrede zacrtalo prioritete donošenja novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu koji će biti i donesen u drugom kvartalu ove godine.

"U novom zakonu naglasak će prvenstveno biti na obiteljsko poljoprivrednim gospodarstvima, na domicilnost, što često traže poljoprivrednici, prioritetno će se tretirati mladi poljoprivrednici. Promijenjena je i uredba o vrednovanju gospodarskog programa, temeljem koje prije nisu bili u prioritetnom položaju domaći poljoprivrednici, a što će novi zakon promijeniti.

Širom Hrvatske imamo bezbroj primjera za to, gdje su upravo domaći poljoprivrednici, koji su bili u dugogodišnjem zakupu, putem natječaja kojeg je raspisala Agencija za poljoprivredno zemljište izgubili mogućnost daljnje proizvodnje na tim površinama na kojima su zadnjih desetak godina radili", kazao je Majdak.

Majdak tvrdi da jedinice lokalne uprave i samouprave najbolje znaju što se na određenom području događa, tko proizvodi i tko zaista je aktivni poljoprivrednik, stoga je i najpravednije da one donose odluke i provode zakonsku proceduru sukladno novom zakonu.

Pri kraju je, kaže Majdak obrada prijava za dva sektorska natječaja, što znači da u okviru operacije 4.1.1. tako da će do kraja siječnja poljoprivrednici dobiti odluke i potpisati ugovore.

"Ministarstvo u cilju iskoristivosti ruralnog razvoja namjerava pojednostaviti procedure u Agenciji za plaćanje da se ubrza obrada prijava, tu su pomaci učinjeni, objavit će se sektorski natječaji kako bi se ulagalo u ono što je potrebno hrvatskoj poljoprivredi s čim bi se krenulo i u bolje iskorištenje europskih sredstava u okviru ruralnog razvoja, prioritetno prema mjerama koje za to imaju najveće potrebe na terenu", kazao je Tugomir Majdak.

Na pitanje kako gleda na stanje u mljekarstvu, odgovara da je uz što veću iskoristivost EU sredstava, kako u okviru ruralnog razvoja tako i po pitanju izravnih plaćanja, briga usmjerena prema stočarskom sektoru, odnosno najpogođenijem dijelu - proizvođačima mlijeka, "tako da smo ponovno pokrenuli Savjet za mlijeko što znači da smo u kratkoročnom razdoblju postavili određene zajedničke ciljeve."

Ministarstvo poljoprivrede će donijeti i dva pravilnika do početka ožujka ove godine. Tu je pravilnik o kakvoći svježeg i sirovog mlijeka i pravilnik o ugovornim odnosima.

Treba spomenuti i da je u Zakonu o javnoj nabavi Ministarstvo poljoprivrede uspjelo ugraditi članak koji potiče kratke lance opskrbe, a naglasak je na svježini proizvoda, što će domaći proizvod staviti na prvo mjesto.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije PoljoprivredaOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: