Hrvatski sabor u četvrtak o poljoprivrenim temama
Sabor: Uz izlazne, mogu se ograničiti i ulazne naknade banaka
Komadina pozvao SDP-ovce da se prihvate posla umjesto
IDS predlaže zatvorsku kaznu za isticanje fašističkih simbola, HNS to podržav
Grbin zatražio da se oglase ništavim statuti udruga s ustaškim pozdravom
Procijepljenost djece protiv ospica, rubeole i zaušnjaka pala ispod 90 posto
SSSH traži plaćeno pripravništvo za nezaposlene starije od 30 godina

Stvoreni preduvjeti za uspostavljanje Centra za posjetitelje u Slatinskom Drenovcu

Gospodarstvo   |   Park prirode Papuk   |   12.09.2017.   | 326 pogleda
Stvoreni preduvjeti za uspostavljanje Centra za posjetitelje u Slatinskom Drenovcu

Nadolezeći program prekogranične suradnje Interreg V-A Mađarska- Hrvatska u Parku prirode Papuk s veseljem se očekuje. Započele su pripreme za projektni prijedlog koji će unaprijediti turističku infrastrukturu u neposrednoj blizini najfrekventnije točke Parka - Izletišta Jankovac na kojemu je smještena i Eko točka Javne ustanove.

Projektni prijedlog kojeg zajedno pripremaju Park prirode Papuk i Razvojna agencija VIDRA uključivat će nekoliko infrastrukturnih ulaganja kojim će se održivo upravljati brojem posjetitelja koji dolaze osobnim vozilima. Naime, izletište Jankovac zbog iznimne popularnosti i atraktivnosti sadržaja zadnjih mjeseci bilježi višestruko povećanje posjetitelja koji dolaze organiziranim prijevozom i osobnim automobilima. Do njega iz smjera Virovitičko- podravske županije vodi samo jedna prometnica koja će se tijekom projekta Geopriče UNESCO geoparka, nedavno odobrenog za financiranje, rekonstruirati tijekom razdoblja od 14 mjeseci, počevši u 2018. godini. U tom razdoblju promet će se odvijati redovno uz povremene prilagodbe vožnje. Istodobno, sve veća zainteresiranost posjetitelja da zaštićeno područje istražuju biciklima navodi na rasterećenje prometa planirajući trasiranje i obilježavanje mreže biciklističkih staza, izgradnju pješačke poučne staze od Slatinskog Drenovca do Jankovca te uređenje površine za prihvat vozila izvan Park šume Jankovac, neposredno uz budući Centar za posjetitelje. Nadalje, zbog tendencije proširivanja sadržaja za posjetitelje osjeća se potreba za uspostavljanjem dodatnog višenamjenskog objekta u Slatinskom Drenovcu u neposrednoj blizini pristupne ceste za spomenuto izletište.

Predugovor o kupoprodaji s vlasnicama privatnog objekta kojim je započelo stvaranje preduvjeta za izradu projektne dokumentacije potpisao je Alen Jurenac ravnatelj Parka prirode, a punu potporu novom projektu dao je i Igor Kreitmeyer, pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike. Ovaj objekt na atraktivnoj lokaciji prenamijenit će se u višenamjenski Centar za posjetitelje kao info točka u kojemu će posjetitelji moći iznajmiti bicikl i trasiranom mrežom obilježenih biciklističkih staza i uputiti se u obilazak prirodnih ljepota Papuka. Između ostalog, pokraj Centra sa smještajnim kapacitetima, suvenirnicom i servisom za bicikle će se urediti i površina za prihvat većeg broja vozila kojim će se rasteretiti parkirni prostor izletišta Jankovac.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije GospodarstvoOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: