Prometna nesreća u Koriji. Ženska osoba poginula, vozač 22-godišnji mladić teško ozlljeđen
Murganić svjesna problema kapaciteta i nedostatka broja odgajatelja u vrtićima
HRT ostvario prihod od 1,38 milijardi kuna
Kujundžić vjeruje u donošenje novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti prije ljeta
Novi portal mediadaily.biz namijenjen medijima u jugoistočnoj Europi
Hrvatska među zemljama s najvećim padom nezaposlenosti,
Zbog izloženosti onečišćenom zraku godišnje umre 7 milijuna ljudi

Sorta Palatoš podići će proizvodnju Šaframa


  Poljoprivreda           Goran Gazdek/Agroklub           20.03.2017.         544 pogleda
Sorta Palatoš podići će proizvodnju Šaframa

Vodeći proizvođač začina u Hrvatskoj, tvrtka Šafram, iz Turanovca kod Virovitice većini potrošača prepoznatljiva po crvenoj slatkoj i ljutoj začinskoj paprici od prošle godine koristi novu, hibridnu sortu – palotaš. To je hibrid začinske paprike koji jamči visoke prinose, ima visoku toleranciju na stres, plodovi su krupni i viseći.

Jedna biljka može dati više od 20 plodova. Sadrži više suhe materije pa u konačnici osigurava izrazito veliku količinu mljevene paprike. U Turanovcu i okolici zasijana je tri i pol hektara. Novi hibrid daje odlične rezultate ponegdje i do 25 tona po hektaru što je skoro dvostruko više nego iz sortnog sjemena. „Na našoj pokusnoj njivi imali smo 20 tona po hektaru. Paprika je, iz rasada što znači da moramo imati presadnice, posađena na crnu foliju uz sistem kap na kap. To nam omogućava punu kontrolu navodnjavanja i prihrane. Folija štiti isparavanje vode, a biljku od korova zbog čega nemao dodatnih radova okopavanja“, objašnjava nam voditelj proizvodnje, Željko Vlašić.

O prinosima hibrida palatoš i cijeni koju tvornica u Turanovcu isplaćuje za ubrani proizvod brzo se pročulo među proizvođačima povrća pa je sve više onih koji žele saditi začinsku papriku. Ove godine posao je ugovoren s dva puta više kooperanata koji, osim s virovitičkog područja dolaze iz okolice Slatine na istoku do Drnja na zapadu.

Najveća stavka u cijelom proizvodnom ciklusu je branje jer ono mora biti isključivo ručno. Nema originalnog berača, ako ga netko i koristi u trećoj berbi onda su to berači za mahunarke koji mogu brati više kultura pa i kukuruz šećerac. U začinsko paprici stvar je vrlo jasna: stroj bere kompletnu masu – i zelenu i crvenu – što je za proizvodnju začina nedopustivo. Paprika se bere u rinfuzi što znači a nema troškova uvrećavanja, kooperanti je dovezu traktorom i istovare u krugu tvornice gdje ona fermentira još dvadesetak dana.
„Za sedam i pol sati jedan berač može pobrati od 270 do 300 kilograma paprike. Broj potrebnih radnika i troškovni dio može se jednostavno izračunati ako 20 tona koliko dobijemo po hektaru podijelimo s tim brojem i pomnožimo s cijenom rada koja iznosi 15 kuna“, računa Vlašić.

Na kraju, kada se odbiju svi troškovi, kalkulacije pokazuju da bi proizvođač začinske paprike hibridom palatoš moga zaraditi oko četiri tisuće eura po hektaru.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije PoljoprivredaOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: