Prometna nesreća u Koriji. Cura poginula, vozač 22-godišnji mladić napuhao više od 3 promila.
Murganić svjesna problema kapaciteta i nedostatka broja odgajatelja u vrtićima
HRT ostvario prihod od 1,38 milijardi kuna
Kujundžić vjeruje u donošenje novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti prije ljeta
Novi portal mediadaily.biz namijenjen medijima u jugoistočnoj Europi
Hrvatska među zemljama s najvećim padom nezaposlenosti,
Zbog izloženosti onečišćenom zraku godišnje umre 7 milijuna ljudi

Šket preuzima Keramiku Modus?


  Gospodarstvo           Igor MIKULIĆ/Vladimir GRGURIĆ Galasslavonij           09.03.2017.         1155 pogleda
Šket preuzima Keramiku Modus?

Bivši predsjednik Uprave Peveca Darko Šket trebao bi preuzeti vođenje Keramike Modus, najvećeg domaćeg proizvođača keramičkih pločica sa sjedištem u Orahovici, koja je u sastavu Samoborka Grupe.

Ovu neslužbenu informaciju u telefonskom razgovoru sam Šket nije nam želio potvrditi niti demantirati, kazavši samo kako o tome ne može govoriti. U Keramici Modus na naš upit o eventualnoj promjeni uprave tvrtke i je li predsjednik Uprave Željko Radek podnio ostavku nisu pružili jasan odgovor. “Eventualne promjene u Upravi Keramike Modus interne su prirode, kao i u svakoj drugoj organizaciji u privatnom vlasništvu, te ni u kojem slučaju ne utječu na funkcioniranje tvrtke”, navedeno je u odgovoru koji potpisuje voditeljica odnosa s javnošću Mirjana Kožić.

Sve lošije

Ako se ispostavi da su navodi neprovjerenih izvora ove informacije točni, Šket, koji je krajem prošle godine dobio izvanredan otkaz u Pevecu, svojim bi iskustvom trebao pokušati podići orahovačkog proizvođača keramičkih pločica koji ne stoji sjajno.

Keramika Modus iz Orahovice svojedobno je dobila nagradu za najuspješnije poduzeće srednje veličine za 2012. godinu u okviru 16. nacionalnog savjetovanja o gospodarstvu i poduzetništvu koje je organizaciralo Ministarstvo poduzetništva i obrta. Nagradu je primio Željko Radek, predsjednik Uprave Keramike Modus. Nagradu je tvrtka zaslužila prema mišljenju predstavnika Ministarstva poduzetništva i obrta, HBOR-a, Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i investicije, HUP-a, HGK-a, HOK-a, Udruge inovatora Hrvatske i Hrvatskog zadružnog saveza. Danas je situacija u tvrtki potpuno drukčija. Prema rezultatima poslovanja za 2015. godinu, Keramika Modus ostvarila je ukupan prihod od 77,7 milijuna kuna, poslujući s gubitkom 1,2 milijuna kuna. Na kraju 2015. imala je 144 zaposlene osobe. Međutim, posljednje informacije iz te tvrtke govore kako je situacija znatno lošija nego pretprošle godine. U tvrtki je manje od stotinu zaposlenih, a proizvodnja u posljednje vrijeme stoji. Na pitanje o otkazima iz Keramike Modus odgovorili su nam kako je “smanjenje broja radnika, osobito tijekom zimskog razdoblja, uobičajeno za keramičku industriju.”

“Takve aktivnosti tvrtke krajem prošle godine u vezi su s time te su dio planiranog restrukturiranja tvrtke i optimiziranja proizvodno-poslovnih procesa”, stoji u odgovoru Mirjane Kožić.

Kašnjenje plaće

Radnicima kasni i plaća. Za prosinac je isplaćena 27. veljače. U tvrtki priznaju da postoji problem. “Također u zahtjevnom zimskom razdoblju kašnjenje plaće postoji, no radi se na rješavanju zaostalih obveza prema radnicima”, navodi Kožić.

Tvrtka je, prema neslužbenim informacijama, izložena velikoj zaduženosti zbog koje već duže vrijeme postoji prijetnja stečajem. Račun tvrtke bio je blokiran u nekoliko navrata samo u protekla dva mjeseca. Dug za plin premašivao je iznos od četiri milijuna kuna te je postojala prijetnja da će tvornici biti obustavljena isporuka plina. Sada je taj dug smanjen na oko tri milijuna kuna. Neslužbene informacije govorile su kako je Grad Orahovica kupnjom materijala koji se koristi u uređenju središta pomogao u pokrivanju tog duga, no to je demantirao gradonačelnik Josip Nemec. “Nikakve veze Grad nema s plaćanjem plina za Keramiku Modus. Istina je kako na trgu postavljamo pločice od Samoborke koje smo platili na način da smo to prebili za iznos komunalne naknade koju plaća Keramika Modus. Riječ je o iznosu od 200-tinjak tisuća kuna, i to zbog toga što je njihova ponuda bila daleko najpovoljnija”, kazao nam je Nemec.

U razgovoru nam je rekao kako mu je poznato da Keramika Modus ima problema jer traži nove izlaze na tržište. Naglasio je kako mu je kao gradonačelniku svakako važno da ta tvrtka dobro posluje i zapošljava ljude i da se više neće dogoditi situacija kao s bivšom tvrtkom KIO Orahovica koja je iza sebe ostavila dug gradu za komunalnu naknadu.

Stečaj KIO Orahovice, najam i kupnja

U tri tvornice bivše tvrtke KIO Orahovica, u Orahovici i Dvoru, prije otvaranja stečaja u travnju 2010. godine radilo je 530 osoba. Imovinu je najprije u najam u lipnju 2010. preuzela Keramika Modus, tvrtka u vlasništvu Samoborke, da bi je potom 2011. i kupila na osmoj javnoj dražbi. Za tu je kupnju, iako je održana na javnoj dražbi, bilo mnogo prigovora da se pogodovalo upravo Keramici Modus. No, svi su prigovori brzo zaboravljeni, jer je Keramika Modus u Orhovici počela odlično poslovati. Ipak, proizvodnja u tvornici u Rujevcu kod Dvora nikada poslije otvaranja stečaja nije ni počela raditi, rastavljena je i prodana, tako da praktički više ne postoji.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije GospodarstvoOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: