Auto sajam i buvljak od 18. ožujka ponovno na prostoru Visoke škole
Ministar Tolušić otvorio konferenciju Budućnost hrvatske drvne industrije
Uređuje se biciklističko odmorište u Špišić Bukovici
HALMED: Sumnja na krivotvorene serije lijeka Levitra
Organizacije civilnog društva pozvale EU da zaštiti novinare i građane koji traže informacije
Pusić: Nečuveno je da predsjednica govori protiv Ustava vlastite zemlje
Započeo pilot projekt besplatnog taksi prijevoza žena oboljelih od raka

Rješenja o izvedenom stanju uz istu dokumentaciju i pod istim uvjetima do 30. lipnja 2018.

Aktualnosti   |   vpž   |   19.07.2017.   | 1057 pogleda
Rješenja o izvedenom stanju uz istu dokumentaciju i pod istim uvjetima do 30. lipnja 2018.

Od ponedjeljka 17. srpnja, stupio je na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama („Narodne novine“ broj: 65/17.). Do zaključno 30. lipnja 2018. godine, stranke mogu ponovno podnositi zahtjeve za izdavanje rješenja o izvedenom stanju uz istu dokumentaciju i pod istim uvjetima kako su to činile stranke i do sada.

Što se izmjena tiče, ono što mogu izdvojiti sada je svakako članak 2. Zakona, posebice dio koji se odnosi na zgrade izgrađene na površinama javne namjene, obzirom da izmjenama i dopunama Zakona mogu se ozakoniti i takve zgrade na postojećoj površini javne namjene uz suglasnost upravitelja te površine, odnosno vlasnika iste ako ne postoji upravitelj, što do sada, nije bilo moguće kaže pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i zaštitu okoliša Virovitičko-podravske županije Zorica Hegedušić.

Također valja istaknuti da se rješenje o izvedenom stanju donosi, ovisno o zahtjevu podnositelja zahtjeva, za jednu nezakonito izgrađenu zgradu na jednoj ili više katastarskih čestica ili za više zgrada na jednoj ili na više katastarskih čestica koje su funkcionalno povezane, što do sada nije izrijekom pisalo pa su stranke kroz jedan postupak ozakonile zgrade na više različitih lokacija koje nisu bile funkcionalno povezane.

Obrazac zahtjeva za izdavanje rješenja o izvedenom stanju može se pronaći ovdje. Što se tiče upravne pristojbe, Služba za javne financije Virovitičko-podravske županije, ima spremne uplatnice koje će stranke moći priložiti uz obrazac zahtjeva (plaća se 20,00 kuna na zahtjev + 50,00 kuna za izdavanje rješenja, ukupno 70,00 kuna na žiroračun Virovitičko-podravske županije).

Uvjeti ozakonjenja ostaju isti odnosno može se legalizirati samo ona zgrada koja je nastala tj. koja je vidljiva na digitalnoj ortofoto karti Državne geodetske uprave izrađenoj na temelju snimanja iz zraka započetog 21. lipnja 2011. ili na drugoj državnoj digitalnoj ortofoto karti, ili katastarskom planu ili drugoj službenoj kartografskoj podlozi nastaloj do 21. lipnja 2011. Zgrade izgrađene nakon 21. lipnja 2011. neće se moći ozakoniti temeljem Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama niti uz novi zahtjev. Izmjenama i dopunama zakona smanjuje se broj slučajeva u kojima je mogućnost ozakonjenja zgrada isključena, a čime se povećava broj zgrada koje se mogu ozakoniti.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije AktualnostiOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: