Prometna nesreća u Koriji. Cura poginula, vozač 22-godišnji mladić napuhao više od 3 promila.
Murganić svjesna problema kapaciteta i nedostatka broja odgajatelja u vrtićima
HRT ostvario prihod od 1,38 milijardi kuna
Kujundžić vjeruje u donošenje novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti prije ljeta
Novi portal mediadaily.biz namijenjen medijima u jugoistočnoj Europi
Hrvatska među zemljama s najvećim padom nezaposlenosti,
Zbog izloženosti onečišćenom zraku godišnje umre 7 milijuna ljudi

Proslava 8. ožujka u Pitomači društveni događaj broj jedan, 350 žena proslavilo svoj dan


  Aktualnosti           Goran Gazdek           06.03.2017.         4125 pogleda
Proslava 8. ožujka u Pitomači društveni događaj broj jedan, 350 žena proslavilo svoj dan

Pitomača je jedna od rijetkih hrvatskih oaza a u kojemu se za proslavu Dana žena traži karta više pa je i ove godine restoran KTC-a bio je dupkom pun – 350 dama i tek tu i tamo koji muškarac, velikom je zabavom već obilježilo svoj praznik koji, zapravo, pada sutra, u srijedu. Obilježavanje 8.ožujka organizira Forum žena SDP-a Pitomače, ali na zabavu dolaze žene svih stranaka, a najviše je onih koji nisu niti u jednoj. Zato je osmomartovska zabava postalo društveni događaj broj jedan i svojevrsni fenomen Virovitičko-podravske županije, a i šire. Nada Pintar, predsjednica Općinske organizacije Foruma žena SDP-a Pitomača ističe da je to plod šesnaestogodišnjeg iskrenog i predanog rada. „Gotovo stotinu žena morali smo odbiti jer nema mjesta, ako se preselim negdje drugdje onda to više nije pitomačka zabava“, kaže gospođa Pintar.

Zabava kao i svaka druga – plesna glazba, večera, svaka tombola dobitna, i svake godine nešto novo (ovoga puta torta) , ali na ovoj svaka dama na poklon dobije crveni karanfil. „Cilj nam je da se družimo i veselimo i na taj način obilježimo Dan žena“, objašnjava predsjednica.

Zabava je postala toliko popularna da svake godine dođe i netko iz središnjice SDP-a, ali bez političkih govora. Ove godine stigle su iz Zagreba saborska Gordana Sobol, a iz Osijeka europarlamentarka Biljana Borzan.

„Ovdje sam peti ili šesti put i uvijek volim doći jer je jedinstveno. Ove žene na neki način same sebi daju priznanje, i u obitelji, i u lokalnoj zajednici. Mnoge žene čak i ne vole ovakva okupljanja, kažu da bi trebalo održavati tribine i upozoravati na neke stvari. Mi i to radimo, ali nikome ne može biti loše ako se žene odluče jednom u godini ostaviti muževe i djecu kod kuće i zabaviti se onako kako oni misle da se treba zabaviti“, izjavila nam je gospođa Sobol.

Biljana Borzan smatra da je u teškom vremenima dobro kad čovjek ima volje za zabavu jer, iako ima poprilično razloga ne treba stalno biti ljut i plakati. „Žene su uvijek u situacijama kriza i lomova najugroženija populacija. Zato dobro dođe da se malo vidimo i družimo, da razmijenimo iskustva pa možda iz toga proiziđu i kakve dobre akcije“.

Ova godina je malo turbulentnija od prethodnih kada su u pitanju ženska prava u svijetu u posebno u Hrvatskoj. „Svjedoci smo da se vodi dosta polemika vezano oko prava žena na izbor reproduktivnog i seksualnog zdravlja. Ono što Forum žena i ja osobno želimo naglasiti je da pozdravljamo odluku Ustavnog suda i da ćemo se boriti a ono što smo do sada dosegnule kako bi zadržale prava koje imamo. Ono što nas čeka idućih godinu dana je dosta žestoka borba jer smo svjedoci radikalizacije društva u kojoj prije svega nastradaju žene“.

Biljana Borzan upozorava na porast diskriminacije u društvu kaj se najviše održava na ženama. „Odluka o pravu žene da raspolaže svojom tijelom je jedna od najvažnijih stvari koji se dogodila u hrvatskoj povijesti od rata na ovamo. Ljudi od struke su poslali dobru poruku i dobru osnovu za eventualne promjene zakona ako će do njih doći“.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije AktualnostiOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: