Prometna nesreća u Koriji. Ženska osoba poginula, vozač 22-godišnji mladić teško ozlljeđen
Murganić svjesna problema kapaciteta i nedostatka broja odgajatelja u vrtićima
HRT ostvario prihod od 1,38 milijardi kuna
Kujundžić vjeruje u donošenje novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti prije ljeta
Novi portal mediadaily.biz namijenjen medijima u jugoistočnoj Europi
Hrvatska među zemljama s najvećim padom nezaposlenosti,
Zbog izloženosti onečišćenom zraku godišnje umre 7 milijuna ljudi

Proizvođači duhana kupuju kombajn za branje duhana vrijedan 100 tisića eura, očekuju pomoć Ministarstva poljoprivrede


  Poljoprivreda           vn           18.04.2018.         794 pogleda
Proizvođači duhana kupuju kombajn za branje duhana vrijedan 100 tisića eura, očekuju pomoć Ministarstva poljoprivrede

Ovih dana članovi i uprava Organizacije duhana "Krupan list" posjetili su tvornicu poljoprivrednih strojeva Spapperi i Italiji, koji su specijalizirani za proizvodnju strojeva i opreme za duhanske farmere. Cilj posjeta bio je upoznati se sa suvremenom opremom u sektoru proizvodnje duhana, sa naglaskom na kombajn za berbu duhana u zelenom.

S obzirom na sve veće poteškoće u pronalaženju radne snage, proizvođači duhana u Hrvatskoj primorani su potražiti alternativu, kroz strojnu berbu, koju prakticiraju sve razvijene duhanske zemlje.

Temeljem razgovora i dogovora sa vlasnikom tvrtke Spapperi, odlučili smo se za kupnju jednog stroja za berbu duhana, koji će biti isporučen tokom lipnja mjeseca u Hrvatsku.

Operativno i financijski stroj će podmiriti jedan član organizacije, koji će kao pilot program strojne berbe pratiti tokom 2018. godine na svojem OPG.

Ovo je prvi puta u 60 godina proizvodnje duhana u Hrvatskoj, da će se duhan brati na OPG strojem.

U narednim godinama očekujemo da će u Hrvatskoj više od 70% proizvodnje duhana biti strojna berba, što će uvelike olakšati organizacijski dio samim proizvođačima , te uz otvaranja tržišta sirovim duhanom, te značajno većom cijenom, stvoriti uvijete za značajni rast ove hvale vrijedne proizvodnje.

Najavom dolaska kombajna za berbu duhana u Hrvatsku, raste interes za ovom proizvodnjom.

S obzirom na financijski zahtjevan projekt, sam stroj košta nešto više od 100 tisuća eura, očekujemo punu podršku ministarstva poljoprivrede i vlade RH, kako kroz Zakon o duhanu i bolje organiziranje samih proizvođača, te stvaranja tržišnih uvjeta, tako i kroz fondove EU koji bi trebali olakšati dostupnost suvremene tehnologije u sektor proizvodnje duhana.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije PoljoprivredaOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: