Prometna nesreća u Koriji. Ženska osoba poginula, vozač 22-godišnji mladić teško ozlljeđen
Murganić svjesna problema kapaciteta i nedostatka broja odgajatelja u vrtićima
HRT ostvario prihod od 1,38 milijardi kuna
Kujundžić vjeruje u donošenje novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti prije ljeta
Novi portal mediadaily.biz namijenjen medijima u jugoistočnoj Europi
Hrvatska među zemljama s najvećim padom nezaposlenosti,
Zbog izloženosti onečišćenom zraku godišnje umre 7 milijuna ljudi

Predstavljenja strategija uvođenja eura u Hrvatskoj


  Gospodarstvo           hgk           13.03.2018.         529 pogleda
Predstavljenja  strategija uvođenja eura u Hrvatskoj

Danas je u Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Virovitica viceguverner Hrvatske narodne banke mr.sc. Vedran Šošić, održao predavanje na temu „Strategija uvođenja eura u Hrvatskoj“. Predavanju su prisustvovali iz Zagreba predstavnici Hrvatske narodne banke i Središnjice Hrvatske gospodarske komore, a iz Virovitičko-podravske županije preko četrdeset gospodarstvenika, predstavnika banaka i institucija.

Viceguverner Šošić upoznao je poduzetnike i druge sudionike s procesom uvođenja eura te predstavio koristi i troškove odnosno rizike koje taj proces donosi, kao i potrebne aktivnosti Vlade RH i HNB-a u razdoblju pripreme i nakon uvođenja eura.

Viceguverner je predstavio Eurostrategiju, dokument koji su zajedno izradili HNB i Vlada RH, a on predstavlja određeno polazište u procesu uvođenja eura u Hrvatsku.

Uvođenjem eura izgubit će se valutni rizik za građane, tvrtke i državu. Euro će donijeti pozitivan učinak na izvoz i investicije, smanjiti će se transakcijski troškovi.

„Jedna od velikih ranjivosti hrvatskog gospodarstva – valutni rizik, uklonit će se uvođenjem eura, što je glavna korist za Hrvatsku. Devizni je dug jako velik. Devizama su zaduženi i gospodarstvo, i građani, i država. Taj dug, koji je vezan uz tečaj i strane valute, iznosi otprilike 500 milijardi kuna, tako da deprecijacija tečaja samo za jedan postotni bod, povećava dug za 5 milijardi kuna. Uvođenjem eura taj bi se rizik otklonio. Otklanjanje transakcijskih troškova, tečajnih razlika i troškova konverzije pozitivno će djelovati i na gospodarstvo i građane“, rekao je Šošić.

Većina troškova uvođenja eura odnosi se na institucionalne troškove, dok bi najveći troškovi za gospodarstvo trebali biti oni koji se odnose na prilagodbe u gotovinskom poslovanju i platnom prometu, odnosno na pravne, računovodstvene i informatičke pripreme za uvođenje eura.

„Proces uvođenja eura trajat će godinama. Prvi je korak javna rasprava koja je u tijeku, a nakon toga ulazak u europski tečajni mehanizam tzv. ERM II, nakon čega su potrebne najmanje dvije do tri godine do samog uvođenja eura. Uvjeti na temelju kojih neka zemlja ulazi u tečajni mehanizam nisu definirani, već to ovisi o suglasnosti zemalja članica eurozone, međutim nakon ulaska u proceduru, jasno su definirani parametri koje zemlja kandidatkinja mora ispuniti do konačnog uvođenja eura“, zaključio je viceguverner.

Nakon prezentacije viceguverner i suradnici razgovarali su s gospodarstvenicima, predstavnicima banaka i institucija Virovitičko-podravske županije, o troškovima uvođenja eura, o utjecaju uvođenja eura na već sklopljene poslovne ugovore te poslovanje s drugim zemljama, te niz drugih refleksija na gospodarske tokove.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije GospodarstvoOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: